Cel puţin şapte oameni au murit şi peste 600 au fost răniţi, după ce opozanţii preşedintelui islamist Mohamed Morsi s-au luat la bătaie cu susţinătorii lui.
Mişcarea Tamarrod, aflată la originea contestării preşedintelui egiptean Mohamed Morsi, i-a cerut luni şefului statului să părăsească puterea până marţi, ameninţând cu o mişcare de „nesupunere civilă”, relatează AFP.
„Îi dăm lui Mohamed Morsi termen până marţi, la ora 17.00 (18.00 ora României) pentru a părăsi puterea şi a le permite instituţiilor statului să pregătească alegeri prezidenţiale anticipate”, afirmă un comunicat al Tamarrod, publicat pe site-ul său de Internet. În caz de refuz, „marţi la ora 17.00 va fi debutul unei campanii de nesupunere civilă totală”.
Manifestaţia are loc la un an după ce Morsi a fost ales în fruntea ţării, iar numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 14 milioane. Astfel aceasta ar putea fi cea mai mare demonstraţie din istoria ţării.
Peste 500.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Tahrir pentru a-i cere preşedintelui să plece. Manifestaţii au avut însă loc şi în faţa palatului prezidenţial, dar şi în alte oraşe în Egipt. Violenţele au izbucnit în timpul nopţii între opozanţii liderului islamist şi susţinătorii săi. Protestatarii au atacat sediul central al mişcării Fraţilor Musulmani, formaţiunea din care provine preşedintele islamist Mohamed Morsi.
Protestatarii, precum şi opoziţia egipteană, îl acuză pe preşedinte că guvernează exclusiv spre profitul formaţiunii din care provine, Fraţia Musulmană.
Ne confruntăm cu un preşedinte care se comportă numai ca preşedinte al Frăţiei Musulmane şi al susţinătorilor grupărilor islamice, nu ca preşedinte pentru toţi egiptenii. De aceea, 22 de milioane de egipteni vor ieşi în stradă.
Mai mult, susţine opoziţia, Morsi urmăreşte să impună un sistem autoritar. Aşa că au lansat o petiţie pentru demiterea sa, ce ar fi fost semnată până acum de circa 22 de milioane de oameni. De partea cealaltă, preşedinţia egipteană s-a declarat deschisă unui dialog naţional, aceasta fiind considerată singura modalitate de a scoate ţara din criză.