Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat, miercuri seară, la situaţia din Statele Unite ale Americii printr-un mesaj pe Twitter.
Violenţa de la Capitol Hill din Washington DC este îngrijorătoare şi inacceptabilă. Avem încedere în democraţia Statelor Unite, care ar trebui să rămâă un model mondial”, a transmis MAE.
Oficialii români speră că stuaţia va fi curând detensionată, astfel încât să continue certificarea voturilor electorale.
Violenţe în SUA. Dacian Cioloş: Imaginile din Statele Unite amintesc de mineriadele din România
Preşedintele Grupul Renew Europe din Parlamentul European, liderul PLUS Dacian Cioloş, afirmă că ”democraţia e vulnerabilă atunci când nu o preţuim şi nu o apărăm în fiecare zi”, iar ceea ce se întâmplă în statele Unite ale Americii ”reprezintă un avertisment dureros că excesul şi lipsa de echilibru în comportament şi discurs sunt periculoase pentru orice ţară”.
”Democraţia e vulnerabilă atunci când nu o preţuim şi nu o apărăm în fiecare zi. Violenţa nu poate în niciun caz şi niciodată apăra sau întări democraţia. O poate doar compromite”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Dacian Cioloş. Acesta apreciază că cea ce se întâmplă Statele Unite este consecinţa ”otrăvii populismului şi a diviziunilor semănate de Donald Trump”.
Traian Băsescu îl spulberă pe Donald Trump. „E pe cale să-şi facă ţara praf şi pulbere. Un om politic mărunt”
”Imaginile din Statele Unite amintesc de mineriadele din România şi reprezintă un avertisment dureros că excesul şi lipsa de echilibru în comportament şi discurs sunt periculoase pentru orice ţară. Dacă se poate întâmpla în SUA, se poate întâmpla oriunde. Sprijin deplin pentru prietenii noştri americani dedicaţi democraţiei şi statului de drept. Nimic nu poate fi mai puţin american decât ce se întâmplă acum la Washington”, a mai scris Cioloş.
Violenţe în SUA. Dan Barna: Ce se întâmplă acum în Statele Unite ne arată că nimic, dar nimic din ceea ce înseamnă democraţie nu este definitiv câştigat
Vicepremierul Dan Barna afirmă, miercuri seară, că ceea ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii ”arată că nimic, dar nimic din ceea ce înseamnă democraţie nu este definitiv câştigat”, iar ”în orice moment lucrurile pot să o ia la goană înapoi”. De aceea, consideră Barna, democraţia trebuie apărată, prin implicare şi participare.
”Ce se întâmplă acum în Statele Unite ne arată că nimic, dar nimic din ceea ce înseamnă democraţie nu este definitiv câştigat. În orice moment lucrurile pot să o ia la goană înapoi. Ceea ce se întâmplă acum în Statele Unite ne arată că fiecare zi şi fiecare moment de existenţă a democraţiei într-o ţară trebuie permanent şi continuu apărate şi vegheate prin implicare şi participare”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Dan Barna.
”Faptul că vedem acum în America tuturor viselor imagini similare cu amintirile de acum 30 de ani din România noastră este cea mai elocventă dovadă că fiecare generaţie trebuie să lupte pentru bucata ei de libertate şi democraţie”, a adăugat vicepremierul.
Acesta şi-a exprimat convingerea că ”America va trece peste acest moment aşa cum România a trecut peste traumele similare ale anilor ‘90”.
”Istoria are acest prost obicei să se tot repete într- un loc sau altul şi apoi merge mai departe. Solidaritate şi susţinere poporului american”, a încheiat vicepremierul.
Violenţe în SUA. Anca Dragu: Make America normal again! Mă uit consternată la ştiri şi nu recunosc oraşul în care am învăţat
Preşedintele senatului, Anca Dragu, afirmă, miercuri seară, că urmăreşte ”consternată” evenimentele din America şi nu recunoaşte oraşul în care a învăţat, a muncit şi a locuit. ”Haos şi violenţe, manipulare, radicalizare; dialogul a fost înlocuit de ţipete”, afirmă Dragu, cerând ”Make America normal again”.
”În august 1999, aterizam pentru prima dată la Washington, pe Aeroportul Dulles International. Căldură, soare, umezeală, oboseala unui drum lung, precum şi emoţia şi teama unui nou început au făcut din acea zi una de neuitat. Începeam aventura studenţească în SUA. M-am adaptat rapid la noua lume, una fascinantă, cosmopolită şi dinamică. Aproape 70% dintre colegii mei de la George Washington University erau studenţi internaţionali. Mi-am făcut prieteni din toate colţurile lumii, petreceam ore în şir discutând despre economia şi politica diferitelor ţări. Era o lume a dezbaterilor deschise, oneste. Trăiam o permanentă confruntare de idei. Amfiteatrele universităţilor GWU şi Georgetown găzduiau frecvent vorbitori celebri din întreaga lume, oameni de care auzisem, dar pe care nu speram să îi întâlnesc. În Washington am înţeles ce înseamnă toleranţa şi înţelegerea”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Anca Dragu, într-un mesaj intitulat ”Make America normal again!”Dragu susţine că urmăreşte consternată ştirile din America.
”Mă uit consternată la ştiri şi nu recunosc oraşul în care am învăţat, am muncit, am locuit. Haos şi violenţe, manipulare, radicalizare; dialogul a fost înlocuit de ţipete. Şi toate acestea pentru că fostul preşedinte Donald Trump refuză să accepte înfrângerea. Mandatul fostului preşedinte a fost marcat de agresiune, divizare internă, război comercial, negarea problemelor de mediu la nivel global, dezechilibre macroeconomice, adâncirea decalajelor interne. Cu toate acestea (sau pentru toate acestea), Donald Trump refuză să accepte înfrângerea şi blochează învestirea preşedintelui Biden. Sper ca liniştea să fie rapid restabilită şi noul preşedinte să-şi preia mandatul”, a mai scris preşedintele Senatului.