Poliția ungară a fost expusă miercuri unor atacuri brutale dinspre teritoriul Serbiei la punctul de trecere a frontierei de la Roszke, a declarat ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, răspunzând unor critici din partea ministrului german al apărării, Ursula von der Leyen, și a premierului sârb, Aleksandar Vucic, relatează joi agenția MTI.
Potrivit declarațiilor lui Szijjarto, 14 polițiști ungari au fost răniți în atacul brutal al unui grup de imigranți agresivi și că a fost destul de evident că membrii forțelor de ordine s-au apărat și au apărat teritoriul țării. Dacă poliția sârbă prevenea atacurile asupra polițiștilor ungari, n-ar fi existat nici un act de violență, a afirmat Szijjarto.
Într-un interviu la CNN, Ursula von der Leyen a calificat drept ”inacceptabile” acțiunile autorităților ungare. La rândul său, Aleksandar Vucic a acuzat Ungaria de ceea ce el a numit un tratament ”brutal” și ”neeuropean” față de imigranți la granița sârbo-ungară și a făcut apel la Uniunea Europeană să intervină. Vucic i-a cerut, de asemenea, Ungariei să se abțină de la folosirea gazelor lacrimogene înspre teritoriul sârb.
Situația era calmă joi dimineața la frontiera sârbo-ungară după violentele confruntări de miercuri dintre imigranți și forțele de ordine ungare.
Conform relatării agenției citate, aproximativ 400 de imigranți erau încă prezenți joi dimineața la punctul de trecere a frontierei Horgos 2—Roszke 2. Cei mai norocoși dintre aceștia au dormit în corturi instalate de-a lungul drumului către Ungaria, în timp ce alții și-au întins sacii de dormit chiar pe asfalt.
Cele două căi de acces către Ungaria, pe care circulă de obicei automobilele, sunt acum blocate de panouri metalice din sârmă ghimpată care înlocuiesc grilajul pe care imigranții au reușit să-l scoată în timpul confruntărilor de miercuri, primele de la blocarea, de către Budapesta, în noaptea de luni spre marți, a graniței cu Serbia.
Forțele de ordine ungare au utilizat tunuri cu apă și grenade lacrimogene împotriva imigranților, care la rândul lor au aruncat cu pietre în direcția polițiștilor.
Guvernul de la Belgrad a protestat oficial împotriva utilizării de către Ungaria a gazului lacrimogen pe teritoriul sârb și a anunțat trimiterea de întăriri polițienești la frontiera comună. Premierul sârb Aleksandar Vucic a condamnat ‘acest comportament brutal al poliției’ ungare împotriva imigranților și a cerut o reacție viguroasă din partea UE.
De la începutul acestui an, peste 200.000 de imigranți, având destinația Europa Occidentală, au intrat în Ungaria, principala țară de tranzit în Europa centrală, cei mai mulți trecând granița dinspre Serbia. O nouă legislație menită să oprească afluxul de imigranți a intrat în vigoare în noaptea de luni spre marți și în virtutea acesteia Ungaria a închis frontiera sa cu Serbia.