UPDATE: Violeta Alexandru, aflată în vizită de lucru în Germania, a avut miercuri o serie de discuţii cu reprezentanţii Consulatului României la Bonn, cu cei ai Ministerului Sănătăţii şi Muncii din landul vestic Renania de Nord-Westfalia, cu un membru al Asociaţiei Fermierilor, precum şi cu administratorul judiciar al fermei din Bornheim, în vederea găsirii unei soluţii pentru lucrătorii români.
„Ferma la care lucrau sezonierii români este în insolvenţă, însă în urma discuţiilor pe care ministrul Violeta Alexandru le-a avut cu administratorul judiciar, acesta s-a angajat ca până la finalul zilei să plătească toate sumele ce li se cuvin lucrătorilor români. De asemenea, acesta a dat asigurări că se va ocupa personal de acoperirea costurilor pentru sezonierii care doresc să revină în ţară. Totodată, Asociaţia Fermierilor s-a oferit să identifice variante de relocare în alte ferme pentru românii care doresc să rămână în Germania şi să aibă un alt loc de muncă”, se menţionează într-un comunicat.
Ulterior, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale a fost la ferma unde au fost angajaţi lucrătorii români, a vizitat spaţiile de cazare şi a discutat cu aceştia pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă şi cum pot fi sprijiniţi.
„Întâlnirile cu românii care muncesc în Germania, atât cei din Berlin, cât şi cei din Bonn, mi-au fost foarte utile pentru a trage o serie de concluzii, cum ar fi faptul că nu toţi angajatorii germani tratează necorespunzător angajaţii, inclusiv pe cei români, şi mulţi dintre ei mi-au spus că sunt mulţumiţi de condiţiile de muncă şi de salariul pe care îl primesc la timp. Pe de altă parte, din discuţiile cu ei, a reieşit faptul că unele contracte de muncă ar putea fi îmbunătăţite, în condiţiile în care unii români au recunoscut că vin de peste 5 ani în Germania”, a declarat Alexandru.
Acest aspect a fost discutat şi cu omologul german, Hubertus Heil, în vederea introducerii unor clarificări privind salarizarea, cazarea şi protecţia socială.
„Cu sprijinul ministrului Muncii, domnul Hubertus Heil, care a fost foarte implicat, am agreat asupra discutării unor îmbunătăţiri/clarificări cu privire la condiţiile de salarizare, în ce măsură acestea acoperă costul de cazare şi masa sau dacă sunt necesare cheltuieli separate din partea angajaţilor. Am cerut specificaţii mai clare cu privire la contractele colective de asigurare, protecţia medicală în general, în special în această perioadă de pandemie. De asemenea, am discutat despre clarificările ce trebuie făcute cu privire la condiţiile de repatriere, precum şi despre tipul de protecţie socială conferit de aceste contracte, mai ales în situaţia în care aceeaşi persoană lucrează de mai multe ori pe an cu contracte pe perioadă determinată”, precizat şeful de la Muncă.
Stirea iniţială
Nemulțumiți, românii au acuzat că nu și-au primit banii promisi, însă Violeta Alexandru i-a atenționat că ‘Garanții nu primiți la nicio firmă, nici în România’.
Sute de sezonieri români au protestat marţi, revoltați că nu își primesc banii pentru zilele în care au lucrat la o fermă care a intrat în insolvenţă. Aceştia se plâng de condițiile grele în care sunt nevoiți să lucreze, dar și de spaţiile de cazare puse la dispoziție de fermierul german.
Protestul a fost susţinut de un important sindicat german din agricultură, care declara că sezonierii români sunt prost plătiți, prost tratați de angajator și au fost chemați să lucreze în agricultură pentru că nimeni din Germania nu ar fi dispus să meargă la muncile câmpului.
Violeta Alexandru se află în Germania tocmai pentru a discuta cu guvernul federal despre condiţiile dificile în care sunt ţinuţi sezonierii români care lucrează în agricultură şi abatoare. Sunt şi muncitori români care s-au infectat cu noul coronavirus în această perioadă.