Ministrul Muncii a vorbitb, în exclusivitate la România TV despre legea pensiilor. „De unde şi-a imaginat PSD-ul ca va fi sustenabilă creşterea pe care a promis-o, de 40%?
Noi vom identifica toate resursele financiare, dar vom lua o decizie după ce Ministerul Finanţelor ne va prezenta aceste date la mijlocul anului. În baza acestor cifre, vom lua împreună o decizie vizavi de ce poate suporta bugetul.
Nu se pune problema că nu vrem să mărim pensiile. Aveţi în faţă un om foarte corect. Aici nu este vorba despre cine plusează mai mult, ci de posibilităţile reale ale economiei. E uşor să promiţi, dar noi trbuie să punem toate resursele pe masă, să analizezi ce posibilităţi ai. De aceea premierul a vorbit despre sustenabilitatea unei creşteri. TRebuie ca omul să aibă ce pune pe masă şi anul ăsta, şi celălalt, şi în următorul an. Nu vrem să ne aflăm, peste ceva timp, în situaţia de a trebui să tăiem din pensii.
Referitor la diferenţele dintre pensiile unor persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în acelaşi sector de activitate, ministrul Alexandru a spus că aceste situaţii sunt aparent similare, dar nu sunt identice.
„Sunt oameni care au avut diferite sporuri, au început activitatea la date diferite etc. Noi inventariem toate aceste elemente, avem de făcut reparaţii în chestiuni de bun simţ, cum ar fi dac ăo mamă aflata in concediu de crestere copil, Domane fereşte, încetează din viaţă, nu se poate încasa ajutorul de deces pentru că nu a contribuit in perioada respectiva”, a subliniat ministrul Violeta Alexandru.
„Vom evalua încasările la buget şi în baza acestor date vom face şi alte discuţii. În ceea ce priveşte subiectul crelterii pensiilor mici, ele majorându-se, se pot apropia de cele ale persoanelor care au avut altă durată în activitate. Noi ne aflăm la mijloc, suntem puşi între două situaţii, a veni în sprijinul oamenilor şi a fi corecţi”, a explicat ministrul Muncii.
Despre pensiile speciale:
Magistrații sunt cei mai afectați de legea impozitării pensiilor speciale, urmați de cei din sistemul aeronautic civil și cei care au lucrat în Curtea de Conturi, declarat, sâmbătă, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, sâmbătă, la România TV, că 25% din pensia celor care încasează acum pensii speciale se bazează pe contributivitate, iar restul este din bugetul de stat.
„Singura excepție pe care o văd în această privință este pensia militarilor, care are un istoric al ei, într-adevăr, încă din vremea lui Cuza. Are un mod de calcul aparte și care în mod evident trebuie să fie exceptată de la orice discuție pe care o facem în general cu privire la pensiile speciale. Eu rămân la părerea că aceasta este singura categorie. Sigur, Parlamentul este suveran, dar este singura categorie care trebuie exceptată”, a spus Alexandru.
Aplicarea legii când ea va fi promulgată va duce la impozitarea uzuală de 10% pentru tot ce depășește 2.000 RON, iar pentru diferență, atâta vreme cât sare de 7.000 RON se va aplica procentul de 85%.
„Cei mai afectați vor fi cu siguranță magistrații, judecătorii și procurorii. Aici pensiile se duc și la 19.000 RON. Eu nu judec, e ușor să comentezi fără să ții cont de incompatibilitățile acestora, dar se ajunge la un consum al pensiilor în acest domeniu până la 19.000 RON. După această categorie vine personalul aeronautic civil, cu aproximativ, în medie, 11.000 RON, cei care au lucrat la Curtea de Conturi, cu 8.000 RON”, a mai spus ministrul Muncii.
Violeta Alexandru a precizat că în sistemul public de pensii, pensia pe care o poate vedem în sistem ca fiind pe bază de contributivitate este undeva de maxim 8.000 – 8.500 RON.
„Acesteia dacă i se aplică procentul de 85% la diferența dintre 7,000 și 8.000 sau 8.500… n-ar fi foarte rău. Problema se pune într-adevăr la aceste categorii care au avut după părerea mea acces la decizii cu instrumentele specifice campaniilor de convingere a decidenților și care au beneficiat de legi speciale, dar care, repet, nu se bazează pe criteriul contributivității așa cum ar fi normal”, a afirmat ministrul Violeta Alexandru.
Potrivit ministrului, pensiile speciale în sine nu reprezintă, totuși, un procent major din tot bugetul anual pentru pensii. Este vorba de 1,3 miliarde din cele 82 de miliarde, însă, spune Alexandru, „trebuie să primeze principiul corectitudinii: (…) primești pensie pentru cât contribui, altminteri este injust pentru cei cărora le ceri să continue să lucreze”.