„Când începi să faci niște schimbări, precum cele de la Casa de Pensii, apare reacții de genul: „Noi luăm microbi de la pensionari”. Dar dacă nu-ți place să lucrezi cu oamenii. Îți arată că sistemul nu vrea să interacționeze cu beneficiarii. Sursa problemei e lipsa de performanță din administrație, lipsa de răspundere pentru management, lipsa de management pentru selectarea acelor persoane potrivite pentru fișa postului. Dacă nu-ți selectezi oameni buni care să lucreze cu pensionari, care să le explice oamenilor problemele cu care se lovesc, atunci nu ai ce căuta acolo.
Reamintim că pe 16 ianuarie, Violeta Alexandru a anunţat că, până în 31 ianuarie, Casele locale de pensii din Bucureşti trebuie să reamenajeze zona de lucru cu publicul, pentru a înlătura pereţii dintre angajaţi şi cetăţeni.
„Pensionarul nu stă în picioare cu capul plecat în faţa funcţionarului”, a arătat Alexandru, care a emis un ordin prin care zona trebuie amenajată cu mese cu câte două scaune, astfel încât şi funcţionarii şi pensionarii să poată sta comod.
„Zis şi făcut! Până la 31 ianuarie 2020, Casele locale de pensii din Bucureşti au obligaţia de a finaliza procesul de re-amenajare a zonei de interacţiune cu cetăţenii. Fără pereţi între cetăţeni şi angajaţii statului. Pensionarul nu stă în picioare cu capul plecat în faţa funcţionarului”, scria Violeta Alexandru pe Facebook.
Ea a ataşat şi o fotografie cu ordinul de ministru emis în acest sens, care prevede că trebuie amenajate spaţii „tip masă cu două scaune în vederea optimizării calităţii serviciilor prestate către pensionari”.
În 10 ianuarie, ministrul Muncii scria, tot pe Facebook, că a venit momentul „să spargem zidurile inutile care despart cetăţenii de serviciile de calitate pe care le merită”.
„La Casele de Pensii la care am mers, din nou, astăzi mă revoltă să văd pensionarii stând cu spatele aplecat cerând informaţii printr-o uşiţă sau fereastră dincolo de care angajatul Statului stă comod pe scaun. De ce să nu stea şi angajatul şi pensionarul pe câte un scaun? Aici vin oameni în vârstă, mulţi în baston, oameni care aşteaptă în picioare să le vină rândul. Faptul că există un zid cu o fereastră care se deschide când consideră reprezentantul instituţiei denotă că între Stat şi cei pe care îi deserveşte există un obstacol. Pe care îl vom înlătura ca cele două părţi să fie egale iar comunicarea şi parcurgerea actelor dintr-un dosar să se facă în cele mai transparente şi umane condiţii. Nu vreau nimic ieşit din comun, vreau normalitate. Vor lua loc la o masă simplă, cu toate hârtiile la vedere, cu pensionarul aşezat comod pentru a pune toate întrebările pe care le are”, scria Violeta Alexandru.