„Au rămas să se gândească după ce au ascultat ofertele a 6 angajatori. Eu nu am făcut decât să creez cadrul în care să fac să se întâlnească cererea cu oferta și le-am dat posibilitatea să adreseze singuri toate întrebările pe care le-au avut pentru a se lămuri înainte de semnarea contractelor”, a spus ministrul Muncii, Violeta Alexandru, după întâlnirea dintre reprezentanții companiilor și cetățenii srilankezi.
Potrivit ministrului, unii dintre angajatori au oferit locuri de muncă pentru toate cele 36 de persoane, precum și pentru alte câteva care sunt încă în Botoșani și urmează să finalizeze perioada de carantină, iar alte companii au oferit locuri de muncă pentru un număr mai mic de persoane.
Violeta Alexandru este de părere că în Botoșani, în cazul cetățenilor din Sri Lanka, a fost o criză gestionată necorespunzător de autoritățile sanitare, care nu au explicat corespunzător condițiile de reîntoarcere în activitate după ce primul caz de COVID-19 a apărut în respectiva unitate.
„Pe acești oameni i-am văzut încântați de ceea ce au auzit, i-am văzut deciși să aleagă între opțiunile prezentate chiar astăzi. Sunt conștienți că fiecare zi în care nu muncesc este de în defavoarea lor. Nu îi prestez, dar sunt conștienți că trebuie să ia o decizie pentru a putea avea un salariu, pentru a se putea angaja. Mă aștept să ia decizia astăzi și de mâine (miercuri – n.r.) să intre în contact cu angajatorul”, a mai spus Alexandru.
Companiile care vor să preia muncitorii din Sri Lanka desfășoară activități în industria de producere de echipamente de cafea, confecții, domeniul sanitar sau în domeniul ambalării produselor alimentare.
Reamintim că 36 de cetățeni din Sri Lanka, care lucrau în Botoșani, au fost concediați și au venit, duminică seara, pe Aeroportul Otopeni, de unde ar fi vrut să plece acasă. Odată ajunși pe aeroport, au constat că nicio cursă nu era prevăzută pentru ei, deşi aşa au fost anunțați de angajatorii lor români. Ei au fost cazaţi în noaptea noaptea de duminică spre luni.