Principalele declaraţii făcute de Violeta Alexandru, ministrul Muncii
- Suntem într-o perioadă dificilă şi înţeleg ca ministru al Muncii să fiu deosebit de implicată în procesarea tuturor informaţiilor care ne vin de la solicitanţi astfel încât acest sprijin pe care Guvernul Ludovic Orban l-a acordat chiar să ajungă la oameni în cel mai scurt timp şi să le primească angajaţii, repsectiv angajaţii care lucrează în alte forme de muncă.
- Este o situaţie pe care nimeni nu avea cum să o pregătească, fiind unică, ca atare luăm măsuri pe marginea tututor semnalelor pe care le primim.
- Scopul meu este ca banii alocaţi de Guvern să ajungă cât mai repede către cei care au nevoie de ei. Aceste măsuri pe care Guvernul le-a luat şi care sunt primele măsuri pentru românii greu încercaţi de criza actuală generată de epidemia de coronavirus se adresează celor care lucrează în forme legale, care desfăşoară activităţi afectate în mod evident de efectele acestei crize.
- Vom insista pe faptul că aceste măsuri se adresează celor care a căror activitatea a fost închisă ca urmare a deciziilor autorităţilor, respectiv a fost afectat în mod vizibil de efectele crizei pe care o traverseăm împreună.
- Avem o estimare de un milion de persoane care ar putea fi beneficiarele sprijinului nostru în aplicarea ordonanţei cu privire la şomajul tehnic. Ne aşteptăm să primim solicitări şi din partea celor care lucrează în alte forme de muncă, ceea ce ne arată că în acest moment, economia României şi resursele publice sunt încercate, dar bineînţeles sunt chemate să ajute pe români atunci când au nevoie.
- Angajatorii sunt inima României. Din punctul meu de vedere, angajaţii sunt oxigenul. Avem nevoie să îi sprijinim atunci când au nevoie. Dacă va merge afacerea lor în continuare, va merge în măsura în care anagajaţii vor fi apţi de muncă şi gata să reia munca după această criză va trece.
- Vreau să evit situaţia în care oamenii vor rămâne fără nicio formă de venit. Efortul pe care Guvernul Orban îl face este tocmai pentru a preîntâmpina aceste situaţii.
- Avem nevoie de solidaritate. Toţi avem nevoie să dovedim această solidaritate prin sprijinul pe care trebuie să îl acordăm celor pe care ne bazăm ca să scoatem România din situaţia delicată în care se află şi odată ce criza trece, să repornim motoarele economiei.
- Din punctul meu de vedere, fiecare solicitare, fiecare cerere înseamnă o familie care dacă rămâne fără venit este într-o situaţie limită.
- Cereri au fost primite chiar de marţi noapte, de pe 31 martie. Au fost procesate cu repeziciune pentru a putea fi procesate plăţile şi în zilele următoare.
- Vreau să îi asigur pe toţi cei care ne trimit aceste documente că în măsura în care ele sunt complete, în măsura în care ele sunt corecte, plăţile vor fi efectuate cu repeziciune astfel încât să puteţi beneficia de fonduri.
- Declaraţia pe care o depuneţi este pe proprie răspundere. Plecăm de la premise de încredere. Vreau să cred că în acest moment toţi suntem conştienţi că acest sprijin trebuie să ajungă la oamenii corecţi, la oamenii care într-adevăr sunt afectaţi de criză.
- Ministerul Muncii răspunde de tot ce înseamnă politici de sprijin pentru angajaţi. Sunt gata ca împreună cu colegii mei să facem proba acestor atrbiuţii pe care le are Ministerul Muncii concretizând printr-un sprijin imediat acordat românilor care ne solicită acest lucru. Trecem împreună prin această criză şi vă asigur că puteţi conta pe noi.
Cum se accesează fondurile de la Guvern în timpul situaţiei de urgenţă
- Pentru persoanele care lucrează în alte forme de muncă şi care se adresează cu cereri spre AJPIS, ele vor fi adresate agenţiilor judeţene, cele în cadrul judeţelor în care aceste persoane îşi desfăşoară activitatea.
- Toate solicitările se adresează electronic. Toate solicitările sunt pe proprie răspundere care fac dovada că respectiva entitate a fost închisă ca urmare a deciziei autorităţii, respectiv că are o activitate afectată de efectele epidemiei de coronavirus.
- Nu adresează această măsură situaţia celor care îşi înregistrează acum diferite tipuri de contracte în vederea beneficierii de sprijin guvernamental.
- Măsurile pe care noi le-am adoptat în aceste zile se orientează spre cei care au o activitate afectată de situaţia prin care trecem.
- Pentru cei care lucrează prin contracte individuale de muncă, aici procedura s-a simplificat. Nu mai este nevoie de certificatul pentru situaţii de urgenţă. O simplă cerere şi o declaraţie pe proprie răspundere, dar o declaraţie care se semnează sub sancţiunea Codului Penal în măsura în care informaţiile nu sunt corecte.
- Se depune către fiecare agenţie judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă în care angajatorul îşi desfăşoară activitatea.
- Fondurile vor trimise în cel mai scurt timp, deşi cadrul legal ne vorbeşte despre 15 zile de la primirea documentelor complete.
- Fondurile se trimit angajatorului pentru că ne dorim ca angajatorul să fie cel care păstrează legătura cu angajaţii. Fondurile se trimit prin intermediul angajatorului către persoanele aflate în şomaj tehnic.
Noi decese alte unor pacienţi cu COVID-19 în România. Bilanţ: 118 morţi