Violeta Alexandru a anunţat că Guvernul Orban nu va tăia pensiile şi salariile. Mai mult, liberalii vor să menţină punctul de pensie conform prevederilor legale, cu mărirea corespunzătoare de la 1 septembrie 2020.
„Vom respecta legislaţia în vigoare şi orice creştere în ceea ce priveşte salarizarea o vom discuta cu partenerii sociali. Da, vom menţine punctul de pensie aşa cum prevede legea, cu mărirea corespunzătoare de la 1 septembrie anul viitor”, a afirmat ministrul propus al Muncii şi Protecţiei Sociale.
„Vom elimina supra-impozitarea contractelor de muncă part-time. Nu tăiem pensii şi salarii. Aş vrea să pun punct avalanşei de informaţii pe această temă. Sunt un om responsabil şi nu fac afirmaţii pentru a avea un câştig politic. O spun cu toată fermitatea: oamenii trebuie să ştie de la noi că ne angajăm să nu tăiem pensii şi salarii”, a declarat ministrul propus pentru Muncă şi Protecţie Socială, Violeta Alexandru, în timpul audierilor din cadrul Comisiilor reunite de Muncă şi Egalitate de Şanse ale Parlamentului.
De asemenea, ministrul propus la Muncă a anunţat că intenţionează să cheme la discuţii partenerii sociali şi administratorii fondurilor de pensii private din România pentru identificarea soluţiilor în vederea creşterii contribuţiilor la Pilonul II de pensii.
„Suntem pentru creşterea contribuţiilor la Pilonul II de pensii şi în general suntem pentru încurajarea oamenilor să facă economii în timpul vieţii active, astfel încât să beneficieze de resursele la care au dreptul în momentul în care ies din activitate. Pentru tot ce înseamnă asumare, sunt omul care va sta la masa discuţiilor atât cu partenerii sociali cât şi cu administratorii fondurilor de pensii, de aşa manieră încât să se găsească toate formulele posibile prin care să crească contribuţiile la Pilonul II”, a declarat Violeta Alexandru.
Violeta Alexandru nu i-a convins pe parlamentarii din comisiile de specialitatea, care i-au dat aviz negativ.
Guvernul Dăncilă nu renunţă la idea majorării salariului minim brut pe economie. Viorica Dăncilă a declarat, la România TV, că se va ține de cuvânt în ciuda somațiilor lansate de Ludovic Orban și va majora salariul minim pe economie, actul normativ urmând a fi adoptat în ședința de guvern din 4 noiembrie, zi în care e programat și votul pentru învestirea Cabinetului Orban.
Recent, premierul demis Viorica Dăncilă a avut discuţii cu sindicatele, iar România TV a obţinut propunerile sindicatelor prezentate premierului legate de creşterea salariului minim.
Blocul Naţional Sindical a susţinut în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, desfăşurat, luni, la Palatul Victoria, ca salariul minim brut pe economie, de la 1 ianuarie 2020, să fie 2.495 de lei, faţă de propunerea Guvernului – 2.262 de lei.
Sindicaliştii din Cartel Alfa propun patru niveluri de salarizare de la 1 ianuarie 2020: necalificat, calificat, studii medii sau tehnice şi studii superioare.
Potrivit unui document prezentat de România TV, sindicaliştii din Cartel Alfa propun ca de la 1 ianuarie salariu minin brut pe economie să fie de 2.260 lei pentru salariaţii necalificaţi, în timp ce pentru cei calificaţi salariu minim să crească de la 2.220 lei la 2.360 lei. Angajaţii cu studii medii sau tehnice ar trebui să primească de la 1 ianuarie 2020 un salariu minim de 2.500 lei faţă de 2.220 lei.
De cea mai mare creştere ar beneficia personalul încadrat pe funcţii pentru cre se prevede nivel de studii superioare. Această caterorie de angajaţi ar trebui să primească de la 1 ianuarie 2020, conform sindicaliştilor Cartel Alfa, un salariu minim de 2.640 lei pentru un program normal de lucru.