Iată principalele declaraţii ale ministrului Muncii, referitoare la impozitarea pensiilor speciale:
S-a ajuns la concluzia că pensiile speciale trebuie impozitate dintr-un considerent important, acela care ţine de solidaritate şi de o justă măsură între contribuţie şi veniturile pe care le încasezi.
Noi, liberalii, am subliniat acest criteriu corect, de bun simţ, care trebuie aplicat la baza calculului fiecărei pensii, anume acela al contributivitatii. Acesta este criteriul corect, nu avem cum sa avem aceeaşi pensie.
Aceste pensii adoptate pe baza unor legi speciale, fiind pensii de serviciu, sunt compuse dintr-o parte care se bazează pe contributivitate şi care o parte e plătită din bugetul asigurărilor sociale, cealaltă parte din bugetul de stat. Doar 25% din această pensie se bazează pe contributivitate, restul e plătit din bugetul de stat.
Singura excepţie pe care o văd în această discuţie este pensia militarilor, care are un mod de calcul aparte şi care în mod evident trebuie exceptată de la orice discuţie.
Când legea va fi promulgată, vom avea o parte din pensie asupra căreia se va aplica impozitul de 10% pentru orice depăşeşte 2000 de lei, iar pt diferenţă, atâta vreme cât sare de 7000 de lei se va aplica acest procent de 85%, cei mai afectaţi vor fi magistraţii, judecătorii, procurorii. Aici pensiile se duc şi la 19.000 de lei. Apoi vine personalul aeronautic civil cu 11.000 de lei, cei care au lucrat a Curtea de Conturi, cu 8000 de lei.
În sistemul public de pensii, pensia pe care noi o vedem în sistem pe bază de contributivitate e undeva la 8000-8500 de lei. S-ar aplica procentul de 85% din diferenţa între 7000 şi acest 8000-8500, ceea ce n-ar fi foarte mult. Problema se pune, într-adevăr, la aceste categorii, care au avut acces la decizii cu instrumentele specifice campaniilor de convingere a decindenşilor şi care au beneficiat de legi speciale care nu se bazează pe criteriul contributivităţii, aşa cum ar fi normal, ci beneficiază în plus de o pensie plătită din bugetul de stat.
Referitor la faptul că judecătorii de la Curtea Constituţională ar trebui să-şi judece impozitarea propriilor pensii, ministrul a declarat că are încredere în dreapta judecată a lor.
„Este un conflict de interese, este o problema etica, cu toate acestea Curtea Constituţională este forul care se va pronunţa pe sesizarea Avocatului poporului. Aceasta este insituţia îndreptăţită să se pronunţe pe acest subiect si nu putem decat sa speram ca-l va trata cu toata obiectivitatea.
Avem datoria sa credem in insituţii, şi-n buna lor credinţă, şi-n dreapta lor judecată„, a spus ministrul.
Violeta Alexandru a mai adăugat că pensiile speciale nu repprezintă un procent semnificativ din bugetul anual de pensii, dar impozitarea lor se impune pentru că trebuie să primeze principiul corectitudinii.
„Pensiile speciale în sine nu reprezintă un procent major din tot bugetul anual pentru pensii, sunt 1,3 miliarde din cei 82 de miliarde, dar trebuie sa primeze principiul corectitudinii. Primeşti pensie pt cat contribui, altminteri este injust pt cei carora le cerem sa continue sa lucreze, unii au chiar mai multe locuri de muncă. Nu este corect sub aspectul valorilor, iar noi trebuie sa avem curajul sa gestionăm lucrurile în consecinţă„, a spus ministrul.