Premierul român a transmis felicitări pentru progresele realizate de Muntenegru pe calea sa europeană şi euroatlantică, în special prin îndeplinirea obiectivului de aderare la NATO, proiect pe care România l-a susţinut în toată această perioadă, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Viorica Dăncilă a mai spus că şi pentru România apartenenţa la Alianţă a deschis calea către un proces consistent de reformă, oferind garanţiile de stabilitate şi securitate, care s-au dovedit ulterior benefice, inclusiv pentru succesul negocierilor de aderare la UE.
Ambii oficiali au subliniat semnificaţia deosebită, inclusiv în plan regional, a alăturării statului Muntenegru la Alianţa Nord-Atlantică, atât sub aspectele valorilor democratice ale NATO şi ale stabilităţii, cât şi din perspectiva consolidării rezilienţei regionale într-o perioadă marcată de incertitudini şi dificultăţi, se spune în comunicat.
Prim-ministrul român şi-a exprimat convingerea că Muntenegru va continua, în următorii cinci ani, să se apropie decisiv de obiectivul aderării la UE. Totodată, ea a subliniat aprecierea pentru progresele obţinute de această ţară în parcursul său european şi a exprimat încrederea că, pe perioada mandatului României la preşedinţia Consiliului UE, Muntenegru va realiza paşi decisivi în relaţia cu UE.
La rândul său, preşedintele muntenegrean a prezentat stadiul negocierilor de aderare ale ţării sale la UE, exprimându-şi speranţa că, până la încheierea preşedinţiei rotative a României la Consiliul UE, se vor face progrese semnificative în capitolele de negociere deschise în prezent.
Viorica Dăncilă a mai afirmat că Balcanii de Vest reprezintă o prioritate a mandatului României la preşedinţia Consiliului UE, precizând că partea română va continua să susţină activ parcursul european al statului Muntenegru, inclusiv prin transfer de expertiză şi alte mecanisme adecvate. Premierul s-a referit şi la importanţa acordată politicii de extindere pe baza meritelor proprii şi a menţinerii respectului pentru valori europene de către statele candidate, se precizează în comunicat.
„Ambii demnitari au reconfirmat voinţa de a acţiona pentru consolidarea relaţiilor comerciale şi economice, prin proiecte concrete, astfel încât acestea să se încadreze nivelului relaţiilor politice foarte bune şi contactelor interumane excelente dintre cele două state. Cu precădere, preşedintele muntenegrean a insistat asupra domeniilor culturii şi economiei, ca fiind prioritare pentru fundamentarea relaţiilor bilaterale”, se arată în comunicat.
Conform Guvernului, ambii oficiali au convenit intensificarea cooperării sectoriale în energie, cu accent pe interconectivitate, precum şi în domeniile turism, educaţie, cultură. „Pentru creşterea numărului de turişti dintre cele două state, a fost subliniată necesitatea înfiinţării unei curse aeriene directe între România şi Muntenegru”, arată sursa citată.
Preşedintele muntenegrean a evocat şi buna cooperare în domeniul sănătăţii, afirmând că, în prezent, o serie de pacienţi din Muntenegru sunt trataţi în spitalele româneşti. De asemenea, premierul român a mulţumit autorităţilor din Muntenegru pentru sprijinul acordat în cazul accidentului de autocar din 2013, informează Guvernul.