Viorel Cataramă: ”Sunt într-un taxi fără șofer în San Francisco. În curând, cred că vom zbura cu avioane fără piloți”

Dispărut de multa vreme din spațiul public, omul de afaceri Viorel Cataramă a reapărut pe rețelele sociale. Și nu oricum. S-a filmat în timp ce se circula într-un taxi fără șofer în San Francisco.
Alina Costache
03 mart. 2024, 23:27
Viorel Cataramă: ”Sunt într-un taxi fără șofer în San Francisco. În curând, cred că vom zbura cu avioane fără piloți”

Viorel Cataramă are 69 de ani și este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din România. A cochetat și cu politica, candidând la alegerile prezidențiale din 2019. A fost membru PNL, iar după Revoluție, în 1991, a ocupat funcția de Secretar de Stat la Ministerul Comerțului și Turismului, în guvernul Petre Roman.

Citește și: Adina Alberts, anunţ despre căsnicia cu Viorel Cataramă, la 10 ani de la căsătorie: „Am avut un hop în 2020. El a mirosit manipularea, mi-am dat seama ce om curajos am lângă mine”

Dacă pe parte politică treaba nu a mers, nu la fel putem spune despre afacerile lui Viorel Cataramă. Imediat după revoluție, Viorel Cataramă s-a orientat către import, o strategie bine pusă la punct, având în vedere nevoia românilor de a investi. În anul 1990, fostul politician a devenit președinte-director general al grupului de firme Elvila.

„Am făcut export cu maşini şi motociclete de epocă. Apoi m-am reprofilat. Era o legislaţie ciudată, care spunea următorul lucru: dacă eşti întreprindere de stat şi faci export, eşti obligată să schimbi valuta încasată la cursul oficial.

Dacă însă eşti firmă privată şi faci export, nu ai nicio restricţie. Şi atunci, fabricile de mobilă care lucraseră cu mine s-au găsit în următoarea situaţie: dacă făceau singure export, încasau 100 lei, dacă făceau export prin mine, încasau 200 de lei. Am preluat contracte de la multe fabrici, am făcut export şi, cu valuta obţinută, am făcut importuri.

Citește și: Viorel Cataramă, experienţă traumatizantă cu un spital de stat din România. Ce diferenţă a sesizat după ce a apelat la o clinică privată

Ştie toată lumea că, imediat după Revoluţie, nu se găsea nimic. Oamenii aveau bani, pentru că în timpul comunismului n-au putut să-i cheltuie, şi s-au pus pe cumpărat.

Un aparat video care costa 200 dolari se vindea în România cu 50.000 lei- adică vreo 10.000 dolari. Rata profitului era fabuloasă: 6.000 la sută! Nu am fost singurul, numai că foarte mulţi au făcut bani şi şi-au bătut joc de ei.

Eu, cu acei bani, cu 2,4 milioane dolari, am cumpărat în 1991 Fabrica de mobilă de la Beiuş. A fost prima privatizare a unei întreprinderi româneşti. Toată lumea mă întreba de ce trebuie să cheltui eu bani să-mi iau fabrică de mobilă.

Uite că azi toate fabricile din Bihor cu care am lucrat nu mai există, cu excepţia Beiuşului, pentru că acolo s-a dus Viorel Cataramă.”, a povestit Cataramă.

Cu timpul, a devenit unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din România.

După pandemie, nici afacerile nu i-am mers așa bine. Producătorul de mobilă Elvila, fondat de omul de afaceri Viorel Cataramă, şi-a adâncit pierderile la 5,5 mil. lei în prima jumătate a lui 2023, scria ZF, în septembrie 2023. Potrivit sursei citate, Elvila a anunţat pierderi nete de 5,5 mil. lei în primele şase luni din 2023, comparativ cu rezultatul negativ de 3,3 mil. lei din perioada similară din 2022, în contextul în care afacerile au scăzut cu 11,4%, la 10,1 mil. lei.

Veniturile din exploatare totale s-au ridicat la 20,9 mil. lei şi au fost de aproape două ori mai mari faţă de cele din S1/2023, dar şi cheltuielile de exploatare au fost de 26,4 mil. lei, cu 10 mil. lei mai mari. Compania, la care Viorel Cataramă are 65,65%, Elvila General Consult are 19,4%, iar statul român deţine 1,2%, avea 122 de salariaţi la S1/2023.

Dispărut de ceva timp din lumina reflectoarelor, iată că afaceristul își surprinde urmăritorii cu o filmare dintr-un taxi fără șofer din SUA.

”Sunt într-un taxi fără șofer în San Francisco, în drum de la restaurant către hotel.

Plouă în rafale și bate un vânt puternic, dar experiența este unică!

În curând, cred că vom zbura cu avioane fără piloți, oare cum ne vom simți?”, scrie omul de afaceri Viorel Cataramă, care a postat și o filmare din taxi.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru acești români! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!' 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
UEFA suspendă doi fotbaliști pentru gesturi controversate în EURO 2024
MediaFlux
Când e CEL MAI BINE să ieși la pensie. Explicații de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!