Viorel Cataramă are 69 de ani și este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din România. A cochetat și cu politica, candidând la alegerile prezidențiale din 2019. A fost membru PNL, iar după Revoluție, în 1991, a ocupat funcția de Secretar de Stat la Ministerul Comerțului și Turismului, în guvernul Petre Roman.
Dacă pe parte politică treaba nu a mers, nu la fel putem spune despre afacerile lui Viorel Cataramă. Imediat după revoluție, Viorel Cataramă s-a orientat către import, o strategie bine pusă la punct, având în vedere nevoia românilor de a investi. În anul 1990, fostul politician a devenit președinte-director general al grupului de firme Elvila.
„Am făcut export cu maşini şi motociclete de epocă. Apoi m-am reprofilat. Era o legislaţie ciudată, care spunea următorul lucru: dacă eşti întreprindere de stat şi faci export, eşti obligată să schimbi valuta încasată la cursul oficial.
Dacă însă eşti firmă privată şi faci export, nu ai nicio restricţie. Şi atunci, fabricile de mobilă care lucraseră cu mine s-au găsit în următoarea situaţie: dacă făceau singure export, încasau 100 lei, dacă făceau export prin mine, încasau 200 de lei. Am preluat contracte de la multe fabrici, am făcut export şi, cu valuta obţinută, am făcut importuri.
Ştie toată lumea că, imediat după Revoluţie, nu se găsea nimic. Oamenii aveau bani, pentru că în timpul comunismului n-au putut să-i cheltuie, şi s-au pus pe cumpărat.
Un aparat video care costa 200 dolari se vindea în România cu 50.000 lei- adică vreo 10.000 dolari. Rata profitului era fabuloasă: 6.000 la sută! Nu am fost singurul, numai că foarte mulţi au făcut bani şi şi-au bătut joc de ei.
Eu, cu acei bani, cu 2,4 milioane dolari, am cumpărat în 1991 Fabrica de mobilă de la Beiuş. A fost prima privatizare a unei întreprinderi româneşti. Toată lumea mă întreba de ce trebuie să cheltui eu bani să-mi iau fabrică de mobilă.
Uite că azi toate fabricile din Bihor cu care am lucrat nu mai există, cu excepţia Beiuşului, pentru că acolo s-a dus Viorel Cataramă.”, a povestit Cataramă.
Cu timpul, a devenit unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din România.
După pandemie, nici afacerile nu i-am mers așa bine. Producătorul de mobilă Elvila, fondat de omul de afaceri Viorel Cataramă, şi-a adâncit pierderile la 5,5 mil. lei în prima jumătate a lui 2023, scria ZF, în septembrie 2023. Potrivit sursei citate, Elvila a anunţat pierderi nete de 5,5 mil. lei în primele şase luni din 2023, comparativ cu rezultatul negativ de 3,3 mil. lei din perioada similară din 2022, în contextul în care afacerile au scăzut cu 11,4%, la 10,1 mil. lei.
Veniturile din exploatare totale s-au ridicat la 20,9 mil. lei şi au fost de aproape două ori mai mari faţă de cele din S1/2023, dar şi cheltuielile de exploatare au fost de 26,4 mil. lei, cu 10 mil. lei mai mari. Compania, la care Viorel Cataramă are 65,65%, Elvila General Consult are 19,4%, iar statul român deţine 1,2%, avea 122 de salariaţi la S1/2023.
Dispărut de ceva timp din lumina reflectoarelor, iată că afaceristul își surprinde urmăritorii cu o filmare dintr-un taxi fără șofer din SUA.
”Sunt într-un taxi fără șofer în San Francisco, în drum de la restaurant către hotel.
Plouă în rafale și bate un vânt puternic, dar experiența este unică!
În curând, cred că vom zbura cu avioane fără piloți, oare cum ne vom simți?”, scrie omul de afaceri Viorel Cataramă, care a postat și o filmare din taxi.