„Scopul activităţii de zi a fost de a culege datele şi informaţiile necesare pentru raportul final care urmează să fie întocmit în vederea prezentării în Bpr ale celor două Camere. Este una dintre componente de audiere a unor persoane în paralel cu activitatea de corespondenţă cu instituţiile statului cu atribuţii, aşa cum legislaţia o prevede. Sunt anumite neîndepliniri ale prevederilor actelor normative vizând documente clasificate. Aceasta rezultă atât din corespondenţă dar şi din declaraţiile făcute şi azi. Invitaţii noştri au fost cooperanţi şi există şi dorinţa domniilor lor pentru a afla adevărul, astfel încât cetăţeanul să fie informat în mod corect cu privire la hotărârea de Guvern 127/2006 care viza desfiinţarea DGPA. Iată chiar după 12 ani de la acea hotărâre arhiva DGPA nu a fost finalizată măsurile privind inventarierea şi predarea ei dar şi a celorlalte documente ale DGPA”, a afirmat senatorul PSD, după încheierea şedinţei Comisiei SIPA.
El a adăugat că raportul final al Comisiei va fi prezentatat Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului până la încheierea acestei legislaturi, termenul final de prezentare a documentului fiind până pe 17 iunie.
„Activitatea Comisiei va continua şi eu sper ca în actuala sesiune parlamentară să putem să prezentăm celor două Birouri raportul final cu date şi concluzii. Vrea ca prin intermediul dumneavoastră să-i anunţăm pe români că această Comisie nu este una care să ia măsuri, ci să constate legalitatea. În situaţia în care s-au încălcat anumite norme de drept urmează să propunem către instituţiile competente ale statului să constate şi să aplice măsurile legale. Putem sesiza instituţiile statului în sensul aspectelor care ne vor putea apărea. Nu putem să tragem concluzii acum. În momentul de faţă coroborăm toate documentele cu rezultatele din audieri astfel încât să avem un raport final cât se poate de justificat. Eu totuşi sunt destul de optimist”, a completat Viorel Salan.
Senatorul USR, Mihai Goţiu, membru al Comisiei, a declarat că are aşteptări mari în a şti dacă toate documentele care s-au strâns au ajuns în arhiva SIPA, precizând că audierile de miercuri au vizat mai mult lucruri care ţin de aspecte tehnice.
„O mare parte din audieri a vizat aspecte tehnice şi altă parte despre modul în care s-a predat sau nu arhiva. Concluzii nu se pot pune. Eu am o mare aşteptare să aflu dacă toate documentele care s-au strâns au ajuns în arhiva SIPA. Nu ştiu dacă vom afla răspunsuri până la sfârşitul acestei anchete. Oricum sincer deocamdată, din punctul meu de vedere, nu e legat de fondul problemei ci de resursele implicate până acum, nu ştiu dacă tot efortul ăsta merită. O să vedem la final”, a spus Goţiu.
Următorea şedinţă a Comisiei SIPA va avea loc marţi, 17 aprilie, de la ora 9.30. Cu toate că vor fi audiate şi alte persoane, şeful Comisiei nu a precizat cine va fi invitat la forul legislativ de anchetă în şedinţa de marţea viitoare.
În şedinţa de miercuri a Comisiei SIPA au fost audiaţi Doru Dobocan, fostul director al Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA), fostul director general adjunct în ANP, Tiberiu Firinel Ungureanu, Doina Armean, fost membru în comisiile de inventariere şi Dănuţ Marian Mânzală, fost membru în comisiile de inventariere şi domnul Constantin Căruntu, angajat RASIROM.
În rândul obiectivelor Comisiei SIPA se numără: „stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare prevăzute în art. 3 şi 4 şi de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului”, identificarea şi audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condiţiilor legale (…), precum şi la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticităţii informaţiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 şi împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare.
Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieşiri, documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi beneficiarii informaţiilor.