Viorel Ştefan: Nu am plecat acum şase luni din poziţia de ministru de Finanţe din cauza unui conflict. A fost opţiunea mea

Viorel Ştefan, avizat în funcţia de vicepremier fără portofoliu în Comisia pentru Politică Economică din Senat, a declarat luni, după audieri, că nu a plecat acum şase luni din funcţia de ministru de Finanţe din cauza unui conflict, fiind opţiunea sa, iar acum va avea atribuţii inclusiv în supervizarea ministrului de Finanţe propus, Eugen Teodorovici.
Romania TV
29 ian. 2018, 11:05
Viorel Ştefan: Nu am plecat acum şase luni din poziţia de ministru de Finanţe din cauza unui conflict. A fost opţiunea mea

Ştefan a fost avizat luni cu 41 de voturi pentru, 16 împotrivă şi nicio abţinere. Viorel Ştefan a fost ministru de Finanţe în Cabinetul Grindeanu, în perioada ianuarie-iunie 2017.

”Eu nu am plecat din poziţia de ministru de Finanţe din cauza unei divergenţe sau a unui conflict. A fost opţiunea mea ca, după 6 luni la minister, să las pe altcineva (…)”, a afirmat Ştefan.

Întrebat în legătură cu atribuţiile sale, vicepremierul propus a precizat că îl va superviza inclusiv pe ministrul propus al Finanţelor, Eugen Teodorovici.

”Voi fi un supervizor şi pentru domnul Teodorovici şi pentru ceilalţi miniştri titulari de portofolii din domeniul economic, din perspectiva armonizării demersurilor. Este contraproductiv ca demersurile să fie divergente sau paralele. (…) Dacă ne uităm în toate sistemele birocratice, o să vedem că avem sisteme care acţionează paralel. Nu vorbesc despre statul paralel, vă rog să nu mă băgaţi în acest domeniu, misiunea mea vizează domeniul economic”, a afirmat Ştefan.

Vicepremierul propus consideră că mandatul fostului ministru de Finanţe, Ionuţ Mişa, a creat un mediu fiscal atractiv pentru firme.

”Mandatul domnului Mişa (…) a însemnat o prezentare publică deficitară a ceea ce s-a făcut. Dacă ne uităm în statistici, vedem că au fost înfiinţate cu 20% mai multe firme anul trecut decât în 2016. Asta înseamnă că Guvernul, cu contribuţia substanţială a ministrului de Finanţe, a reuşit să creeze un mediu fiscal atractiv”, a declarat Ştefan.

Obiectivul strategic al Guvernului este realizarea unei creşteri economice inteligente, a afirmat luni Viorel Ştefan, propus ca vicepremier, precizând că alte proiecte ale viitorului Executiv sunt adoptarea Codului economic şi reducerea birocraţiei şi a numărului de impozite şi taxe.

„Obiectivul strategic al Guvernului, în plan intern, rămâne acela de a realiza o creştere economică inteligentă, sustenabilă şi incluzivă. (…) Rămânem pe angajamentul nostru de a ne încadra cu deficitele bugetare sub 3% din PIB”, a declarat Viorel Ştefan, la audierile din comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului, care au dat un aviz favorabil pentru ca acesta să ocupe funcţia de vicepremier fără portofoliu.

Potrivit lui Viorel Ştefan, viitorul Executiv va începe să realizeze „ceea ce nu s-a făcut în 2017”.

„A rămas ca obiectiv nerezolvat adoptarea Codului economic al României. (…) Urmează să conţină atât Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, toate reglementările cu impact fiscal, dar nu numai, tot ce înseamnă legislaţie privind înfiinţarea şi funcţionarea entităţilor economice. (…) Ne-am propus să rescriem Legea insolvenţei, a falimentului”, a spus Viorel Ştefan.

El a precizat că un alt obiectiv este reducerea birocraţiei prin interconectarea sistemelor informatice şi prin reorganizarea aparatului administrativ.

„Interconectarea sistemelor informatice presupune ca toate taxele să poată fi plătite în România online, documentele să poată fi depuse online şi numai acolo unde acestea nu se află deja în posesia unei instituţii sau autorităţi publice. Pe partea de reorganizare administrativă – ne propunem introducerea standardelor de performanţă şi calitate pentru angajaţi”, a menţionat Viorel Ştefan.

El s-a referit şi la Codul administrativ, care este promovat în Parlament, dar şi la „nevoia de a da un statut al funcţionarului public”.

„Ne propunem reducerea numărului de impozite şi taxe sub 50. Vorbim despre impozitele şi taxele cu caracter general, pentru că aici este un domeniu foarte stufos şi va trebui ani de zile să vedem ce se întâmplă şi cu celelalte taxe din domeniul administraţiei locale, din domeniul tuturor autorităţilor, agenţiilor guvernamentale”, a mai afirmat Viorel Ştefan.

El a precizat că se doreşte şi „creionarea unei scheme de ajutor de stat” pentru firmele care vor dezvolta proiecte investiţionale în judeţele cu rată mare de şomaj, dar şi menţinerea unor obiective cu „un caracter permanent”.

„Se vor relua în fiecare an până în 2020, şi aici mă refer în primul rând la angajamentul nostru de a asigura 2% pentru creşterea capacităţii de apărare – 2% din PIB”, a mai spus Viorel Ştefan.

Acesta a vorbit şi despre proiectul înfiinţării Casei de Comerţ a României, „care îşi doreşte să medieze oferta de bunuri şi servicii cu cererea, în special pe produsele alimentare sau animale vii”, dar şi despre proiectele legate de Anul Centenar, care vizează investiţii în Muzeul Naţional de Istorie a României, în Muzeul Naţional de Artă şi construirea unei săli polivalente.

„În domeniul Justiţiei, vor fi construite 15 centre regionale de arhivă, la nivelul fiecărei curţi de apel. (…) Ne propunem completarea cu noi programe de susţinere a produselor deficitare în agricultură. (…) Şi bineînţeles (…) angajamentul nostru privind o nouă lege a pensiilor”, a susţinut Viorel Ştefan.

DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Clădirea fascinantă din București, ajunsă o ruină, se vinde. Ce se va alege de Castelul de pe Chei
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. Boala cruntă care l-a răpit dintre noi. A fost de neegalat
Playtech.ro
Detalii cutremurătoare de la accidentul din Serbia! Medicii au început să plângă când au ajuns, Daria era...
DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Adevarul
Cum au reușit masonii să rămână în grațiile Kremlinului. Nu au nimic de câștigat dacă agită barca
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Marcel Ciolacu anunță impozit de 16% pe pensii. Decizia poate intra în vigoare în curând
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Ministrul Mediului vrea ca urșii să fie uciși dacă se apropie de localități. A anunțat deja propunerea pentru modificarea legislației
Cancan.ro
Cât costă să rezervi o noapte de cazare în hotelul Simonei Halep din Mamaia, pentru iulie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. George Simion a făcut dezvăluirea: Mi-a cerut să intervin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Mii de români luați în vizor. Verificările ANAF au început
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Guvernatorul imposturii: cazul Bulete, batjocorirea Deltei și boala cronică a statului român