Viorica Dăncilă a convocat o şedinţă operativă la Guvern cu responsabilii din energie

Premierul Viorica Dăncilă a convocat, pentru miercuri, o şedinţă operativă cu responsabilii din energie, la care urmează să participe miniştrii Energiei şi cel al Economiei pentru o analiză asupra stării sistemului energetic naţional, în contextul nemulţumirilor exprimate de angajaţii de la Complexul Energetic Oltenia, au precizat surse guvernamentale.
Romania TV
16 ian. 2019, 08:11
Viorica Dăncilă a convocat o şedinţă operativă la Guvern cu responsabilii din energie

La reuniunea convocată de premier pentru ora 12,00, la Palatul Victoria, urmează să participe şi reprezentanţi ai conducerii CE Oltenia şi ai celorlalte companii energetice, scrie Agerpres.

Potrivit unor surse din piaţă, directorul CEO, Sorin Boza, este deja în drum spre Bucureşti, transmite Economica.net.

România importă aproape constant în orele de zi energie electrică. Situaţia este generată în principal de lipsa capacităţilor de producţie care nu pot susţine consumul mare din perioada de iarnă, deşi suntem încă departe de vârfuri de peste 10.000 MW, iar temperaturile nu sunt foarte scăzute. 

Piaţa de energie de la noi, oricum afectatată de lipsa capacităţilor de generare care nu pot să susţină un consum de 9.000 MWh (şi de unele avarii la grupurile funcţionale) , ca cel din aceste zile, ar putea fi afectată în viitorul apropiat şi de greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia, care au întrerupt spontan lucrul în toate carierele, cerând salarii cu până la 45% mai mari şi condiţii mai bune de muncă. Administraţia a oferit o creştere salarială de doar 12%  iar minerii nu au reluat livrările până la această oră. Noaptea trecută, conducerea CEO a mărit oferta, care a ajuns la 700 de lei brut pentru fiecare miner, dar greva tot nu a încetat

Conducerea companiei, care iarna este în mod tradiţional cel mai mare producător de energie în condiţii deosebite (apă şi vânt puţine, fotovoltaic diminuat) spunea acum câteva zile  că încă nu a oprit încă niciun grup energetic iar actuelele rezerve de cărbune vor mai ajunge până la sfârşitul săptămânii. Totuşi, acum centralele pe cărbune merg la o putere de circa 1.700 MW, în condiţiile în care, traditional, funcţionau la peste 2.000.

Raliul preţurilor pe piaţa de energie continuă. Preţul energiei livrate miercuri, 16 ianuarie 2019, la ora 18.00, este de 630 de lei MWh, pe piaţa pentru ziua următoare (piaţa spot), potrivit datelor publicate de Operatorul Comecial al Pieţei de Energie electrică şi gaze. Este un nou record al ultimilor doi ani, în condiţiile în care precedentul fusese bătut chiar azi, când preţul ajunsese la 611 lei.

Preţul mediu pe toate intervalele orare este de 89,1 euro/MWh, totuşi cu aproape 9% mai mic faţă de ziua precedentă, iar preţul pentru intervalul 9-20 este de 102 euro, cu 15% sub cel din şedinţa precedentă.

Preţurile sunt ca de obicei mult mai mari decât cele din Slovacia şi Cehia (57,4 euro şi 47,8 euro – medie a întregii zile) şi uşor peste cele de pe cealaltă piaţă cu care România este cuplată, Ungaria (88,7 euro).

Situaţia este generată în principal de lipsa capacităţilor de producţie care nu pot susţine consumul mare din perioada de iarnă, deşi suntem încă departe de vârfuri de peste 10.000 MW, iar temperaturile nu sunt foarte scăzute. Din acest motiv, pe toate palierele orare ale zilei de mâine, România importă energie pe relaţia cu Ungaria.

Piaţa de energie de la noi, oricum afectatată de lipsa capacităţilor de generare care nu pot să susţină un consum de 9.000 MWh (şi de unele avarii la grupurile funcţionale) , ca cel din aceste zile, ar putea fi afectată în viitorul apropiat şi de greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia, care au întrerupt spontan lucrul în toate carierele, cerând salarii cu până la 45% mai mari şi condiţii mai bune de muncă. Administraţia a oferit o creştere salarială de doar 12% iar minerii nu au reluat livrările până la această oră.

Conducerea companiei, care iarna este în mod tradiţional cel mai mare producător de energie în condiţii deosebite (apă şi vânt puţine, fotovoltaic diminuat) spune că încă nu a oprit încă niciun grup energetic şi susţine că are rezerve de cărbune pentru maximum o săptămână.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Statul ia banii românilor. Lege nouă din 2026 pentru absolut toți proprietarii de locuințe și terenuri
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi dat imediat jos din tren
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Taxele pe care toți românii sunt obligați să le plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Proteste și violențe în Venezuela după realegerea lui Nicolas Maduro pentru al treilea mandat
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?