Viorica Dăncilă şi Aleksandar Vucic au abordat subiecte de interes comun, precum stadiul cooperării bilaterale, inclusiv la nivel sectorial, procesul negocierilor de aderare a Serbiei la UE şi evoluţiile recente la nivel regional.
„Cu această ocazie, preşedintele Republicii Serbia a lansat prim-ministrului român invitaţia de a efectua o vizită oficială în ţara sa”, se arată în comunicat.
Totodată, în cadrul întrevederii, a fost apreciat nivelul dialogului politic între România şi Serbia şi trendul ascendent al relaţiei economice bilaterale şi al schimburilor comerciale. În acest context, au fost discutate măsuri de sprijin pentru oamenii de afaceri din cele două ţări.
De asemenea, au fost discutate elemente legate de politicile guvernamentale şi de promovare politică în plan bilateral, precum şi promovarea egalităţii de gen în cadrul administraţiei centrale şi locale.
„Cei doi înalţi oficiali au discutat pe larg despre subiectul interconectărilor în domeniul transporturilor şi în sectorul energiei, esenţiale în apropierea celor două economii, în asigurarea securităţii energetice şi a apropierii dintre cetăţenii celor două ţări. În context, a fost evocată posibilitatea reluării traficului feroviar pe ruta Timişoara-Vârşeţ”, se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, în cadrul întâlnirii au fost abordate şi subiecte privind cooperarea în domeniul infrastructurii urbane, a susţinerii polilor de creştere şi dezvoltare regională şi a valorificării potenţialului cooperării agricole bilaterale – teme care se regăsesc şi pe agenda cooperării regionale şi a celei circumscrise Strategiei Dunării.
„Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reconfirmat sprijinul politic ferm al României pentru parcursul european al Serbiei şi disponibilitatea de a împărtăşi experienţa ţării noastre în procesul de negociere cu Uniunea Europeană”, se precizează în comunicat.
Totodată, premierul Dăncilă a salutat numirea, de ambele părţi, a preşedinţilor Comisiei Mixte pentru minorităţi.
De asemenea, Viorica Dăncilă a exprimat necesitatea continuării dialogului pe tema minorităţii române din Serbia, utilizând mecanismele bilaterale existente.
„Asigurarea şi respectarea drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale, mai ales cele privind accesul la mass-media, educaţie şi serviciu religios în limba maternă, sunt esenţiale pentru păstrarea identităţii specifice a etnicilor români”, se mai arată în comunicat.