Viorica Dăncilă: Am hotărât de comun acord cu Timmermans să înfiinţăm o comisie mixtă de analiză punctuală a MCV

Viorica Dăncilă a declarat, joi seara, la România TV, că a avut un dialog cu prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, în cursul zilei de miercuri, la Bruxelles în care au convenit înființarea unei comisii care să analizeze prevederile din MCV şi posibilitatea ridicării acestuia.
Filip Stan
07 mart. 2019, 20:45
Viorica Dăncilă: Am hotărât de comun acord cu Timmermans să înfiinţăm o comisie mixtă de analiză punctuală a MCV

„Am avut 2 întâlniri foarte importante, prima întâlnire cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Am abordat problema MCV-ului, am hotărât de comun acord să înființăm o comisie, care să analizeze punct cu punct, o comisie formată din experți din Guvernul României, experți de la Bruxelles, astfel încât să facem pași importanți, pentru că așa cum știți, noi ne dorim ridicarea MCV-ului. Considerăm că MCV-ul este discriminator, pentru că numai România și Bulgaria sunt supuse acestui mecanism de cooperare și verificare.  Și considerăm că atât obligațiile, cât și oportunitățile trebuie să aibă un caracter egal pentru toate statele membre.

Deci am convenit acest lucru, am convenit să discutăm în cadrul vizitei pe care Frans Timmermans o face luni în România, să discutăm concret, cu nume și să vedem cum vom face primii pași în această direcție. Consider că această abordare este una corectă, pentru că dacă vrem să avansăm, trebuie să avem un dialog. Un dialog constructiv, pe probleme concrete, cred că putem să facem pași importanți astfel încât să solicităm, pentru a nu știu câta oară, ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare. A doua întâlnire am avut-o cu Michel Barnier, am vorbit despre Brexit. Am văzut stadiul în care ne aflăm, într-adevăr, există foarte multă incertitudine. Este important ce se va întâmpla pe data de 12 în Camera Comunelor, este important votul care se va da acolo, dar toate statele membre, și apreciez foarte mult modul în care a coordonat, modul în care a gestionat Michel Barnier…Toate statele membre, revin, sunt de acord asupra faptului că nu trebuie deschis tratatul, nu trebuie deschis acordul. Chiar dacă vor fi negocieri politice, dpdv politic pot exista discuții, dar nu se va deschide acordul. Vreau să menționez faptul că România este pregătită pentru orice scenariu și vom coopera foarte bine cu Michel Barnier”, a declarat Viorica Dăncilă într-un interviu pentru România TV.

Vedem dosare care se redeschid pentru că a decis CCR într-un final că judecătorii nu au fost aleși așa cum ar fi trebuit. Ați discutat despre acest lucru? Care este opinia Guvernului României?

Viorica Dăncilă: Eu am spus opinia mea. Ca și prim-ministru, trebuie să fiu atentă ca legea să fie respectată. Și legea trebuie să fie aceeași pentru toți. Am văzut că sunt aceste complete de 5 care au fost alese..judecătorii au fost selecționați în mod ilegal. Eu cred că acest aspect poate conduce la condamnări mai mari. Pot fi oameni care au fost condamnați și să fie achitați, pot fi persoane, care au avut o condamnare mai mare, să aibă o condamnare mai mică. Nu știu care va fi decizia pentru fiecare proces în parte, pentru că toți judecătorii vor înfăptui justiția și decizia o vor lua domniile lor. Dar, în același timp, fiecare cetățean din România trebuie să aibă certitudinea că a fost judecat în mod corect și, din acest punct de vedere, eu cred că trebuie să susținem acest lucru. Am discutat încă de data trecută cu Frans Timmermans, vom continua discuțiile în România. I-am explicat faptul că pentru mine, ca prim-ministru, este foarte important să respectăm statul de drept, să avem independența justiției, să luptăm împotriva corupției, dar, în egală măsură, pentru mine este important ca drepturile cetățenilor să fie respectate. Iar în România fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul la un proces corect și cred că acest lucru este foarte important și cred că sunt în asentimentul tuturor cetățenilor. Pentru că poate decizia a fost bună, dar, fiind un proces judecat de un complet care nu a fost legal, va exista întotdeauna impresia că decizia respectivă nu este o decizie corectă. Și atunci cred că trebuie să dăm posibilitatea tuturor să aibă dreptul la un proces corect, chiar dacă vor rămâne aceleași sentințe sau se vor modifica. Acesta nu este atributul primului ministru și niciodată nu îmi voi permite să intervin în justiție.

Despre Laura Codruţa Kovesi

Viorica Dăncilă: Este adevărat. Regulile privind procedura de selecție a procurorului european sunt regulile europene, trebuie respectate de către toate statele membre. Dar aici aș vrea să fac două precizări. Prima – sunt întru totul de acord cu ceea ce a spus ministrul Justiției, Tudorel Toader. Nu are nimeni absolut nimic cu persoana Laura Codruța Kovesi. Dar, în același timp, ceea ce a apărut spațiul public, declarațiile de la Curtea Constituțională, au ridicat anumite semne de întrebare. Atâta timp cât asupra unei persoane, indiferent care este acea persoană, planează anumite acuzații, acestea trebuie lămurite. De aceea Guvernul României, ministrul Justiției a avut această reținere. De aceea nu am susținut, nu a fost propunerea Guvernului României și ministrul Justiției a explicat foarte corect de ce nu am făcut acest lucru. Al doilea aspect pe care vreau să-l aduc în atenția dumneavoastră este legat de informațiile care au apărut în spațiul public legat de modul în care s-ar fi comportat Guvernul sau președinția rotativă. Vreau să le spun tuturor că noi avem un rol de mediator imparțial și facilitator de consens. Noi nu am spus la nimeni ”Susțineți” pe cineva sau ”Nu susțineți” pe cineva. Nici nu avem voie să facem acest lucru. Mai mult, atunci când a fost în COREPER discuția pentru procurorul european, pentru faptul că România are un român printre candidați, toată procedura a fost condusă de Finlanda, următoarea țară care va deține președinția rotativă. Deci încă o dată se încearcă, prin dezinformare, să se creeze o imagine negativă și nu cred că este corect, pentru că tot ceea ce se spune nu rămâne numai în România. Deținând președinția rotativă, informațiile sunt preluate și de alte 27 de state membre.

Cum răspundeți la această mișcare a președintelui României de a retrimite din nou bugetul în Parlament?

Viorica Dăncilă: În primul rând, este clar..președintele se află în campanie electorală și printre obiectivele domnului președinte, în loc de a fi un mediator, și-a asumat de multă vreme rolul de a crea blocaj la adresa Guvernului. Trebuie să spun cu sinceritate că pentru mine nu este ușor. Cred că nu a fost un prim-ministru care să aibă atâtea blocaje din partea președintelui României. Pe lângă nenumăratele rânduri în care mi-a cerut demisia, am văzut că trebuie să funcționăm 72 de zile fără titulari pe două portofolii importante, mă refer la miniștri și gândiți-vă că în același timp trebuia să gestionăm aceste două domenii importante în România, dar trebuia să gestionăm și dosare aflate pe agenda europeană, la Bruxelles. De fiecare dată, acuzații împotriva Guvernului României, pornind și de la acel aspect legat de președinția Consiliului Uniunii Europene, știți foarte bine că președintele a spus că nu suntem pregătiți și Finlanda s-a oferit să preia în locul României, mergând acum până la blocarea bugetului. Este clar și cred că toți românii pot vedea reaua-credință, pentru că este un buget în care susținem educația, sănătatea și investițiile. Dacă președintele, dacă domnul președinte Iohannis a fost de acord cu proiectul de buget pe timpul guvernului său, Guvernul Cioloș, în care erau scăderi substanțiale ale fondurilor alocate atât educației, cât și sănătății – dacă nu mă înșel, era vorba de un minus de vreo 16 miliarde și vreo 10 miliarde, nu mai știu exact – și a adoptat acel buget, considerând că este unul care este benefic pentru România, acum când avem creșteri pe domenii importante pentru țara noastră, domnul președinte a blocat acest buget. Faptul că toate acuzațiile sunt neîntemeiate au fost demonstrate de decizia Curții Constituționale. Faptul că trimite din nou în Parlamentul României cred că vrea să întârzie cât mai mult bugetul, fără să aibă în vedere faptul că în spatele acestui buget sunt oamenii. Sunt comunitățile locale care își așteaptă proiectele, sunt copiii care-și așteaptă alocațiile, pentru că Guvernul României a adoptat OUG pentru creșterea alocației, în luna următoare, imediat următoare adoptării bugetului. Deci pe de-o parte domnul președinte spune că este de acord și susține creșterea alocațiilor, pe de altă parte blochează bugetul și nu putem crește alocațiile.

Deci este clar că atitudinea domnului președinte este o atitudine de campanie electorală. Ceea ce este pentru noi neplăcut, și nu mă refer pentru mine, ca premier, pentru că au fost atâtea atacuri și atâtea bariere încât poate ceea ce nu te omoară te întărește. Eu cred că am tăria să merg mai departe și sunt sigură pe mine ca să pot să depășesc aceste obstacole, dar ceea ce este important este ceea ce se întâmplă cu România, ceea ce putem face în România și cred că aici ar trebui exista un consens, dincolo de interesul propriu și dincolo de campania electorală. Mai important este faptul că toți au privirile ațintite asupra României. Vorbeam de întâlnirile cu cei doi oficiali europeni. M-a bucurat foarte mult să văd aprecierile dumnealor legate de modul în care România a gestionat președinția rotativă.

Au fost foarte multe aprecieri. Modul în care s-au implicat miniștrii, fiecare ministru, modul în care au obținut consensul, modul în care au gestionat dosare foarte grele, mă refer la directiva gaze, drepturile de autor, modul în care prezența primului ministru..a fost cea mai deasă prezență a unui prim-ministru la Bruxelles de când…din timpul unei președinții rotative. Modul în care am depus toate eforturile ca lucrurile să meargă în direcția pozitivă sunt apreciate. Mai mult, am avut o întâlnire și cu ambasadorul SUA la reprezentanța Uniunii Europene și…și domnia sa a apreciat foarte mult modul în care România şi-a exercitat atribuțiile pe timpul președinției rotative. Ca un exemplu, pe timpul președinției austriace au fost finalizate 53 de dosare. Noi în două luni de zile avem deja 62 de dosare.

Și mai avem 4 luni și gândiți-vă că avem provocări greu de gestionat. Avem Brexitul despre care am vorbit, avem cadrul financiar multianual, iar legat de cadrul financiar multianual, am trimis o scrisoare semnată de mine și de comisarul pe buget, domnul Oettinger, președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, tocmai pentru a putea face pași importanți, fără a avansa sume, pe anumite domenii care să ajute la stabilirea cadrului financiar multianual în octombrie anul acesta.  Deci toată lumea ne apreciază, președintele de câte ori vorbește despre președinția rotativă spune că merge totul foarte bine, dar în spatele președinției rotative este, de fapt, Guvernul României. Deci eu nu înțeleg…Ori o dată acest Guvern este incompetent, dar lăudăm toate faptele bune și modul în care gestionează anumite lucruri, dezvoltarea economică, modul în care am crescut pensii, am crescut salarii…lucruri care nu pot fi trecute cu vederea, pentru că cifrele demonstrează acest lucru. Ori suntem competenți, pentru că dânsul se laudă, de fapt, cu realizările președinției, realizările primului ministru și ale Guvernului României.

Nu este ușor să fii la putere. Gândiți-vă că sunt prima femeie prim-ministru a României și trebuie să demonstrez atât românilor, că ceea ce am promis se transformă în realitate, dar în același timp, modul în care voi gestiona această sarcină importantă și deloc ușoară, cum am spus, poate avea impact asupra promovării multor femei în funcții de conducere în România. Deci pentru mine este o luptă să demonstrez că o femeie are capacitatea de a conduce Guvernul României, de a realiza cât mai multe lucruri, iar pe de altă parte, trebuie să arăt în numele tuturor femeilor din România că o femeie poate face lucruri la fel de bune sau chiar mult mai bune decât un bărbat. Am încredere în mine și le spun tuturor femeilor din România să aibă încredere în ele, să încerce să depășească toate barierele pe care le au în cale, pentru că dacă ele nu au încredere în ele, nu le pot cere celorlalți să creadă în ele. Eu cred în mine și cred în femeile din România, cred în susținerea femeilor din România și cred în solidaritatea noastră și, acum, că mâine este 8 martie, vreau să le urez tuturor femeilor o primăvară cât mai frumoasă, să aibă parte de lucruri bune și lupta lor pentru orice obiectiv să devină realitate.

 

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum se bea, de fapt, apa. Este o greșeală uriașă pe care o facem toți. Prea puțini români știu cum se realizează o hidratare corectă
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Mircea Badea, deconspirat de Carmen Brumă. Să-l mai credem?
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Salvamont Prahova avertizează asupra riscului de avalanșe la altitudini mari
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni