„Am promis încă din prima şedinţă de Guvern că vom face o modificare în ceea ce priveşte Declaraţia 600. Declaraţia 600 este un subiect de mare interes pentru mulţi români. Guvernul va introduce astăzi o variantă a declaraţiei, urmând ca cele mai bune propuneri să fie asumate şi incluse în cadrul proiectului final. Sunt convinsă că aceasta este o veste bună pentru mulţi care aveau un val mărit de aşteptare în ceea ce priveşte această declaraţie”, a afirmat Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern.
Premierul a prezentat proiectul elaborat la nivel guvernamental.
„Contribuabilii depun o singură declaraţie în loc de şapte declaraţii. Plăţile pentru impozitul pe venit, CAS şi CASS în cursul anului se fac la venitul estimat pentru anul curent şi nu la venitul realizat în anul precedent. Există un singur termen de plată, respectiv până la data de 31 martie a anului următor celui în care se realizează venitul, în loc de cinci termene de plată. A fost eliminată obligaţia de a efectua plăţi anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor şi penalităţilor pentru neplata la aceste termene”, a explicat Viorica Dăncilă.
Ea a adăugat că, potrivit variantei propuse de Guvern, „contribuabilul poate alege să efectueze plăţi oricând în cursul anului, care vor conduce la posibilitatea utilizării resurselor financiare în cursul anului în funcţie de necesităţile proprii”.
„Se acordă bonificaţie, adică se reduce suma de plată pentru efectuarea plăţilor înainte de termenul limită. Contribuabilii nu se vor mai deplasa la organul fiscal dacă vor depune declaraţia unică prin spaţiul privat virtual. Deci, încurajăm depunerea declaraţiilor în mediul online şi pentru acest lucru se acordă chiar o bonificaţie”, a spus Dăncilă.
Prim-ministrul a subliniat că încadrarea ca plătitor de CAS sau CASS se face „în funcţie de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat în anul precedent”.
„Calitatea de asigurat se dobândeşte de la data depunerii declaraţiei şi nu de la data efectuării plăţii ca în prezent. Persoanele cu venituri mici sau fără venituri sunt asigurate în sistemul de sănătate timp de 12 luni dacă plătesc CASS la nivelul a şase salarii minime brute, 1.900 de lei, faţă de nivelul a 12 salarii minime cât plătesc în prezent”, a declarat Dăncilă.
Premierul a informat că Ministerul Finanţelor va face publică toată documentaţia necesară, care va putea fi dezbătută începând de joi.