Premierul Viorica Dăncilă l-a primit marţi pe Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit, potrivit unui comunicat al Guvernului.
„Dialogul dintre cei doi oficiali s-a axat pe stadiul negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie şi a reliefat nivelul foarte bun al cooperării dintre autorităţile române şi structura condusă de Michel Barnier, în special în perspectiva preluării de către România, în primul semestru al anului 2019, a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE”, se arată în comunicat.
Premierul Dăncilă a transmis asigurări privind sprijinul pe care România îl acordă negociatorului-şef în vederea îndeplinirii mandatului său. Totodată, ea a reconfirmat importanţa menţinerii unităţii celor 27 de state membre în jurul principiilor fundamentale care guvernează procesul de negociere şi al liniilor directoare adoptate de Consiliul European.
„Înaltul demnitar român a subliniat că România tratează cu o atenţie deosebită dosarul Brexit, având în vedere comunitatea românească semnificativă din Marea Britanie. A indicat că, la nivel intern, România a început pregătirile încă de la debutul procesului de negociere, în luna martie 2017 fiind creat un mecanism interministerial privind problematica Brexit. A arătat că România este pregătită să gestioneze orice scenariu posibil al negocierilor”, se precizează în comunicat.
De asemenea, şefa Executivului şi-a exprimat aprecierea pentru progresele înregistrate până la momentul de faţă în negocieri, în special în ceea ce priveşte capitolul referitor la drepturile cetăţenilor.
„Înaltul oficial român a subliniat necesitatea garantării acestor drepturi, arătând că România va continua să urmărească cu atenţie modalitatea prin care prevederile Acordului sunt implementate, astfel încât toţi cetăţenii români rezidenţi în Marea Britanie să poată continua să locuiască, să muncească şi să studieze în aceleaşi condiţii ca până acum”, se mai spune în comunicat.
Cu privire la relaţiile viitoare dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie, premierul a reiterat importanţa menţinerii unei relaţii apropiate între cele două părţi, indicând că orice acord va trebui să se bazeze pe un echilibru între drepturi şi obligaţii şi să respecte autonomia decizională a UE.
Totodată, Dăncilă a precizat că subiectul mobilităţii reprezintă o prioritate pentru partea română şi că principiile reciprocităţii şi nondiscriminării trebuie să constituie piloni fundamentali ai relaţiei cu Marea Britanie post-Brexit, se mai arată în comunicat.