Comisarul european din partea României trebuie audiat în comisiile de specialitate ale Parlamentului înainte de a fi desemnat oficial, potrivit legii privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene.
Desemnarea Rovanei Plumb s-a făcut fără această audiere, ceea ce încalcă Legea 373/2013, art. 19:
(1) Parlamentul României va fi informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcții în cadrul instituțiilor Uniunii Europene.
(2) Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcția de membru al Comisiei Europene.
Modul în care a fost nominalizată nu este singura problemă a Rovanei Plumb. Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European i-a cerut joi Rovanei Plumb să clarifice diferenţele dintre declarațiile de avere depuse în România și cele depuse la Bruxelles. De asemenea, comisia îi cere Rovanei Plumb să traducă în engleză declaraţia depusă în România şi să ofere detalii suplimentare despre un împrumut al acesteia pe care nu l-a menţionat anterior, a relatat G4Media.