UPDATE Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a adoptat vineri bugetul pe anul 2019, cu 275 de voturi pentru, 122 împotrivă şi 2 abţineri.
La proiectul bugetului de stat propus de Guvern au fost adoptate mai multe amendamente. Unul dintre ele se referă la suplimentarea bugetului Ministerului Muncii pe anul 2019 pentru majorarea alocaţiilor copiilor începând cu 1 martie, de la 84 de lei la 150 de lei, iar pentru copiii cu vârste între 0 şi 2 ani de la 200 la 300 de lei. Amendamentul a aparţinut deputatului PNL Robert Sighiartău.
Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pentru a se asigura sursa de finanţare pentru majorarea alocaţiilor pentru copii va creşte deficitul bugetului general consolidat estimat. Pentru punerea în aplicare a acestei prevederi a fost modificată legea privind plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, majorându-se deficitul bugetar de la 2,55% la 2,76%.
De asemenea, plenul a mai decis, adoptând un amendament propus de liderul PSD, Liviu Dragnea, diminuarea bugetului SRI cu 445.000.000 lei, al Serviciului de Informaţii Externe – cu 30.000.000 lei şi al SPP – cu 50.000.000 lei, fiind suplimentate bugetele Ministerului Sănătăţii şi CNAS pentru finanţarea programului privind vitamina D, a programului „Panorama”, care presupune testări prenatale ale femeilor însărcinate, programului de testare a markerilor tumorali şi programului „Diabet juvenil”.
Şi bugetul Ministerului Educaţiei a fost suplimentat pentru finanţarea programului „Masă caldă”. În schimb, au fost diminuate bugetele Autorităţii Electorale Permanente şi Ministerului de Finanţe.
Bugetul Academiei Române a fost majorat în plen printr-un amendament cu 350.000 lei pentru editarea şi publicarea clasicilor literaturii române în ediţii ştiinţifice integrale.
Alt amendament adoptat de plen a fost propus de deputatul PMP Ionuţ Simionca şi prevede finanţarea cu 5.360.000 lei a unui complex sportiv în comuna Rodna din Bistriţa-Năsăud, fiind majorat în acest sens bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
De asemenea, plenul a aprobat şi cele patru amendamente admise de comisiile de buget-finanţe la Ministerul Transporturilor, unul dintre acestea vizând alocarea a 23.500.000 lei pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Ungheni – Iaşi – Târgu Neamţ, parte din Autostrada ”Unirii”. Suma se asigură prin redistribuiri în cadrul bugetului Ministerului Transporturilor.
În această dimineață, deputații au votat modificarea Legii privind plafoanele, care prevede mărirea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76%, pentru a susține financiar creșterea alocațiilor pentru copii.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat vineri, în plenul reunit al Parlamentului, înainte să fie pronunţat votul final asupra proiectului de buget, că acesta este unul realist şi cu perspectivă de dezvoltare pentru România.
Ea a menţionat că anul 2019 este „anul investiţiilor”, acestea vizând domenii precum infrastructura de transport, sănătate, construcţie de grădiniţe sau proiecte de dezvoltare locală. Dăncilă a mai precizat că sumele destinate investiţiilor au fost suplimentate cu peste 15 miliarde lei faţă de anul anterior.
________
UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a ajuns vineri la Parlament şi se află în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
Premierul va participa la votul final asupra proiectelor Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, care va fi dat în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Parlamentarii dezbat în prezent ultimele anexe ale proiectului de buget pe 2019, apoi vor lua în discuţie bugetul asigurărilor sociale de stat.
Votul final pe buget este programat pentru vineri.
Guvernul mai are pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind înființarea Registrului național al riscurilor pentru sănătate în relația cu factorii de mediu, potrivit unul comunicat al Executivulu.
Guvernul a anunţat joi seară agenda şedinţei de guvern din această săptămână.
I. PROIECTE DE HOTĂRÂRI
1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind înfiinţarea şi funcţionarea Registrului naţional al riscurilor pentru sănătate în relaţie cu factorii de mediu
2. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.1188/2014 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie ”Prof.dr.G.K. Constantinescu”
3. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind emiterea autorizaţiei de mediu pentru Societatea Naţională „Nuclearelectrica” S.A. Sucursala ”CNE Cernavodă”- Unitatea nr.1 şi Unitatea nr.2 ale Centralei Nuclearelectrice Cernavodă”
4. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea valorilor de inventar ale unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului în administrarea Ministerului Mediului-Administraţia Naţională de Meteorologie, prevăzute în anexa nr.12 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, ca urmare a reevaluării
5. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind schimbarea denumirii Centrului de Geodinamică din subordinea Academiei Române
6. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea datelor de identificare şi a valorii de inventar a unor bunuri imobile înscrise în anexa nr. 6 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aflate în administrarea Muzeului Naţional al Carpaților Răsăriteni
7. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind trecerea unui imobil situat în judeţul Sibiu din domeniul privat al statului, în domeniul public al acestuia şi în administrarea Curţii de Conturi, precum şi înscrierea în anexa nr.33 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
8. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind scoaterea unui bun imobil din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi din administrarea Complexului Sportiv Naţional „Lia Manoliu” Bucureşti, instituție publică în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, ca urmare a restituirii acestuia persoanelor îndreptățite
9. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea datelor de identificare a unor imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Justiţiei şi transmiterea unor imobile din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Justiţiei în administrarea tribunalelor
10. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier naţional, fără compensare, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA a terenului în suprafaţă de 9,9991 ha, în vederea realizării obiectivului „Continuarea lucrărilor miniere în perimetrul de licenţă al UMC Tismana – Tismana I”
12. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea numărului de autoturisme necesare desfăşurării activităţilor specifice Autorităţii de Supraveghere Financiară
14. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European în anul 2019
II. MEMORANDUMURI
1. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea schemei de minimis privind ”Programul de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare” şi încadrarea schemei de minimis în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român
III. PUNCTE DE VEDERE
1. PROIECTE DE PUNCTE DE VEDERE cu privire la 6 inițiative legislative parlamentare