Şefa Executivului a participat la deschiderea conferinţei internaţionale cu titlul „Viitorul memoriei: Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului în România”, al doilea eveniment din mandatul Preşedinţiei române la Consiliul UE care abordează tema combaterii antisemitismului, xenofobiei şi tuturor formelor de intoleranţă.
Premierul a reamintit că, în perioada 2016 – 2017, România a exercitat preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului.
„Această experienţă ne-a arătat că sunt necesare la nivel naţional măsuri suplimentare atât în direcţia promovării educaţiei privind Holocaustul, cât şi în direcţia fixării în conştiinţa publică a societăţii româneşti a unor elemente legate de responsabilitatea României în evenimentele din perioada Holocaustului şi de memoria victimelor Holocaustului din România. Proiectul pe care l-am menţionat, cel al deschiderii Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, îşi propune obiectivul ambiţios de a contribui la promovarea educaţiei privind Holocaustul la nivelul întregii societăţi româneşti”, a punctat prim-ministrul.
Viorica Dăncilă a subliniat că în realizarea acestui proiect sunt implicaţi „toţi actorii decizionali relevanţi, de la sectorul guvernamental până la autorităţile locale, comunitatea evreiască şi parteneri internaţionali”.
„Este un proiect care a beneficiat şi va continua să beneficieze de întreaga susţinere a Guvernului României”, a declarat Dăncilă.
Prim-ministrul a salutat prezenţa la conferinţă a reprezentanţilor unora dintre cele mai importante muzee memoriale şi le-a mulţumit pentru implicarea în realizarea proiectului Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România.