Viorica Dăncilă este europarlamentar PSD, face parte din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European.
Viorica Dăncilă s-a născut pe 16 decembrie 1963, la Roşiori de Vede, Teleorman. A absolvit Facultatea de Petrol şi Gaze şi a lucrat o perioadă în industria petrolieră.
CV-ul Vioricăi Dăncilă poate fi consultat AICI.
Potrivit declaraţiei de avere, Viorica Dăncilă câştigă între 5.000 şi 10.000 de euro pe lună.
Viorica Dăncilă este membru PSD din 1996, şefă a organizaţiei de femei pe plan local.
A absolvit Facultatea Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, din cadrul Institutului de Petrol şi Gaze Ploieşti, în 1988. În 2006, a obţinut masterul ”Spaţiul Public European”, în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. Este specializată în programarea şi managementul proiectelor, bazele economiei petroliere şi luarea deciziilor, expert în armonizarea legislativă – integrare europeană, potrivit datelor publicate pe pagina personală de facebook.
În perioada 1989-1997, a fost profesor la Liceul din Videle. Din 1988 până în 2009, a fost inginer la OMV Petrom SA.
Este membră a PSD din 1996. În perioada 2000-2003, a fost preşedinte al Organizaţiei de Femei a PSD din Videle. Între 2004-2008, a fost consilier local din partea PSD, Consiliul Local Videle, iar între 2008-2009, a ocupat funcţia de consilier judeţean PSD, Consiliul Judeţean Teleorman. Începând cu 2003 şi până în 2011, a fost preşedinte al Organizaţiei PSD din oraşul Videle.
Din 2005 până în 2014, a fost preşedinte al Organizaţiei Judeţene de Femei a PSD Teleorman şi, în acelaşi timp, vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Teleorman. Începând cu anul 2005, este membră a Consiliului Naţional al PSD. Între 2010 şi 2014, a fost vicepreşedinte al Organizaţiei Naţionale de Femei a PSD. A fost preşedinte interimar al Organizaţiei Naţionale de Femei a PSD (martie 2014 – octombrie 2015). În octombrie 2015, a devenit preşedinte al Organizaţiei Naţionale de Femei a PSD.
La 21 ianuarie 2009, a devenit europarlamentar social-democrat, în urma unor schimbări intervenite în echipa ce reprezenta România la Bruxelles. În cadrul Parlamentului European, a fost membru supleant al Comisiei pentru control bugetar şi al Delegaţiei pentru relaţiile cu ţările din Mashrek şi membru titular în Comisia pentru bugete şi în Delegaţia pentru relaţiile cu Israel.
A fost aleasă europarlamentar pe listele PSD+PC, în cadrul scrutinului din 7 iunie 2009. În cadrul legislaturii 2009-2014, a fost membră în Comisia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Parlamentului European, în Delegaţia pentru relaţiile cu ţările din Mashrek şi în Delegaţia la Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana. A activat în cadrul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European. Între martie 2010 şi martie 2011, a fost lider al delegaţiei PSD din Parlamentul European.
La 6 februarie 2014, numele său a apărut pe lista primilor 12 candidaţi propuşi de PSD pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014. La 25 mai 2014, Viorica Dăncilă a fost aleasă pentru un nou mandat de eurodeputat, pentru legislatura 2014-2019, pe listele Alianţei Electorale PSD+UNPR+PC. Din decembrie 2014, este lidera delegaţiei deputaţilor europeni români în Grupul S&D.
Eurodeputata PSDs-a delimitat de declaraţia recentă a premierului Mihai Tudose despre autonomia Ţinutul Secuiesc, precizând că declaraţiile legate de spânzurare sau pedeapsa cu moartea pot avea consecinţe în plan european.
„Suntem un stat membru al UE şi primii care trebuie să aibă grijă la respectarea valorilor la care am aderat sunt demnitarii statului român. Îl avertizez pe premier să se aplece mai atent şi mai responsabil asupra propriului discurs. Nu trebuie activate teme şi abordări care pot fi interpretate ca nerespectând valorile europene, indiferent de context”, a declarat Dăncilă, potrivit unui comunicat de presă.
Europarlamentarul a adăugat că PSD reprezintă acum imaginea guvernării României în faţa partenerilor eruropeni.
„Astfel de abordări nefericite – analogii legate de spânzurare sau pedeapsa cu moartea, de care mă delimitez, pot fi taxate. Suntem foarte clari în a susţine că principiul constituţional al statului naţional unitar român nu este ceva negociabil. Aceasta este poziţia tuturor partidelor româneşti şi a tuturor instituţiilor şi este, după cum spuneam, una fără echivoc. Tocmai de aceea, ştiute fiind aceste lucruri, nu este nevoie de utilizarea unor formulări nefericite pentru a puncta ceva cu care suntem toţi de acord”, a susţinut Viorica Dăncilă.