„Respectăm votul de marţi seara din Camera Comunelor şi sperăm că Marea Britanie va veni cât mai repede cu soluţii concrete privind etapele următoare, astfel încât retragerea din Uniunea Europeană să afecteze cât mai puţini cetăţeni şi mediul de afaceri. Considerăm că acordul de retragere oferă un fundament juridic solid, care limitează consecinţele negative generate de Brexit. Vreau să subliniez faptul că Executivul român s-a preocupat în permanenţă de respectarea şi protejarea drepturilor cetăţenilor români care studiază şi muncesc în Marea Britanie. Încă de la începutul procesului de negociere a fost creat un mecanism interministerial pentru problematica Brexit, care urmăreşte cu atenţie modalitatea în care prevederile acordului sunt implementate, astfel încât cetăţenii români rezidenţi în Marea Britanie să nu fie afectaţi. Suntem pregătiţi pentru a oferi soluţii cetăţenilor noştri care muncesc sau studiază în Regatul Unit indiferent de scenariul pe care va evolua ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană”, a spus Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.
Prim-ministrul a menţionat că Brexit este unul dintre cele mai complexe dosare aflate pe agenda Preşedinţiei române a Consiliului UE.
Ea a prezentat concluziile vizitei de lucru pe care a efectuat-o recent la Strasbourg, în contextul debutului Preşedinţiei române la Consiliul UE.
„Am transmis un mesaj foarte ferm – toţi cetăţenii europeni să se bucure de respectarea drepturilor, iar dubla măsură nu trebuie să se regăsească la nivelul comunităţii europene”, a afirmat Dăncilă, conform Agerpres.
Premierul a reiterat că România îndeplineşte demult toate criteriile tehnice şi trebuie să adere la spaţiul Schengen până la alegerile europarlamentare.