”S-a avut discuții la Bruxelles cu vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. A agreat acest lucru mai ales că am dat dovadă de transparență și cred că, din punctul meu de vedere și cred că din punctul multora de vedere, aceste legi trebuie modificate. Să nu uităm că avem legi din 2005, trebuie armonizată legislația europeană în legislația românească”, a spus Dăncilă.
În context, eurodeputatul a spus că o lege a răspunderii magistraților este foarte importantă, în condițiile în care România plătește sume mari la CEDO pentru procese câștigate de persoane care au fost nedreptățile de instanțe din țară.
‘‘Sunt câteva puncte care mie mi se par importante și aici mă refer la răspunderea magistraților. Oricine în țara asta a greșit plătește, orice cetățean, iar în fața legii toți trebuie să fim egali. De ce dacă un magistrat greșește să nu plătească? Ba mai mult, uitați-vă ce sume importante are de plătit România la CEDO din cauza acestor greșeli. De ce acele sume pe care le plătim la CEDO nu le investim în comunitățile locale, în creșteri de salarii sau de pensii și trebuie să le plătim pentru greșeala altora?’‘, a arătat Dăncilă.
În opinia europarlamentarului, pachetul de propuneri legislative ce vizează justiția trebuie modificate prin dezbatere publică și transparență.
”Legile justiției trebuie aplicate, trebuie să-și urmeze cursul, trebuie dezbatere publică, transparență, dar modificările trebuie făcute. Acest lucru cred că este întărit și de ultimele afirmații care au apărut în spațiul public. Am văzut ceea ce spun anumiți judecători, anumiți oameni care efectiv ne îngrijorează și care nu se pot întâmpla într-un stat de drept’‘, a spus Dăncilă.
Eurodeputatul și-a exprimat regretul că au existat ”dezinformări” în Parlamentul European din partea unor persoane care ar fi trebuit să susțină România.
‘‘Eu am văzut dezinformările din Parlamentul European și cum oameni care ar trebui să susțină și să lupte pentru România acolo, luptau împotriva României. Eu sunt convinsă că oricine poate face greșeli, că se pot întâmpla lucruri care dezamăgesc, dar aceste lucruri se dezbat în interiorul granițelor țării. Nu trebuie să mergem cu problemele României să ni le judece alte țări. Este fără precedent. Pentru mine ca și europarlamentar a fost foarte trist când în PE veneau colegi din alte țări ca să judece România”, a spus Dăncilă.
Europarlamentarul a exemplificat cu Monica Macovei, considerând că aceasta dă dovadă de rea credință atunci când prin demersurile sale poate atrage sancțiuni asupra României.
”Sunt colegi care prin atitudinea lor — și aici mă refer la doamna Macovei, pentru că dânsa este cea care a făcut legile în 2005 — încearcă să ducă România pe linia Bulgariei și Poloniei, astfel încât și noi să avem activat articolul 7 și să nu mai putem să participăm la Consiliu. Eu cred că este o dovadă de rea credință atunci când tu vrei ca până la urmă să se lase cu sancțiuni pentru țara ta’‘, a spus Dăncilă.