Viralul toamnei pe TikTok. A explicat de ce nu-şi „ajută” soţia la treburile casnice şi a făcut imediat 15 milioane de vizualizări VIDEO

Nordicii acordă timp egal familiilor, indiferent de sex, dar, în majoritatea ţărilor de pe glob, treburile casnice rămân în sarcina femeilor. Un bărbat din SUA a pus această temă în dezbatere pe TikTok, iar mesajul său a devenit în scurtă vreme viral.
Irina Dumitrescu
15 oct. 2023, 16:29
Viralul toamnei pe TikTok. A explicat de ce nu-şi

Un bărbat a devenit viral pe TikTok, după ce a postat un clip în care explică de ce „nu-și ajută” soția la treburile casnice și la creșterea copiilor

„Nu o ajut pe soția mea să gătească. Nu o ajut să curețe, să spăl rufele, să am grijă de copii – nimic din toate astea”, a spus J.R. Minton, un șofer UPS din Texas.

Clipul bărbatului de 32 de ani a devenit la scurt timp viral, cu 15 milioane de vizualizări. Totuși, a oferit și o motivație pentru care  nu face toate aceste lucruri, potrivit Today.

Criza vârstei a doua. Ce se întâmplă cu femeile şi bărbaţii, după 45 de ani. Diferenţa dintre sexe: „Ajungem să ne purtăm ca nişte copii”

„Pentru că fac ceea ce ar trebui să fac ca tată și soț”, a explicat Minton pe TikTok. „Gătesc, fac curat, spăl rufe. Am grijă de copii. Nu o pot „ajuta” pe soția mea să facă acele lucruri, pentru că și aceste lucruri sunt de fapt și treaba mea”.

Bărbatul a fost lăudat pentru modul în care a ales să trateze acest subiect. O altă femeie a remarcat că nici măcar nu-și poate determina soțul să tragă apa la toaletă. Minton și soția sa, Brittany, au împreună patru copii mici cu vârste cuprinse între unu și 7 ani și împart toate treburile și responsabilitățile, potrivit observatornews.ro.

„Aproape totul despre stilul meu de părinte este în ciuda a ceea ce am văzut când eram copil”, spune Minton în videoul de pe TikTok. Bărbatul consideră că trebuile pe care le face în casă nu ar trebui să fie un ajutor pentru soție, ci că este o normalitate în care responsabilitățile trebuie împărțite în mod egal.

Țara unde bărbații sunt egali cu femeile și la treburi casnice. Schimbă scutecele, gătesc, fac curat | Newsweek Romania

Pe măsură ce ne-am întors cu toții, fizic, la locurile de muncă, s-a dovedit că treburile casnice rămân tot pe umerii femeilor. Însă, într-o țară europeană, femeile și bărbații sunt egali și din acest punct de vedere.

În plus, toți copiii din acel stat merg la grădiniță plătită de stat încă de la vârsta de 10 luni. Un sondaj britanic privind atitudinile sociale tocmai a fost publicat și arată că, deși majoritatea celor care au răspuns la întrebări sunt de acord că în cazul cuplurilor de adulți care împart o casă ar trebui ca fiecare să presteze în mod egal treburi casnice , două treimi dintre ei au recunoscut că femeile au ajuns să facă mult mai mult.

Există o țară unde lucrurile stau altfel. În Danemarca ambele sexe lucrează și sunt plătite cu un salariu decent. Iar de la vârsta de 10 luni, toți copiii merg la grădiniță subvenționată de stat. Majoritatea instituțiilor și birourilor de grădiniță sunt deschise de la 8:00 până la 16:00, iar acest lucru a definit modul în care lucrează danezii.

Premiul Nobel pentru economie, acordat teoriei că femeile câștigă mai puțini bani decât bărbații chiar din cauza partenerilor

Așa că chiar și CEO-ul unei companii are voie să spună într-o întâlnire la ora 16:00: „Trebuie să plec să iau copiii și să pregătesc cina”. Și se duc acasă să mănânce în familie.

Mesele sunt ceva pe care îl luați împreună în Danemarca și nu am mânca niciodată în fața televizorului. Finlandezii, islandezii, norvegienii și suedezii acordă, de asemenea, prioritate orelor de masă în familie.

Cei mai mulți danezi sunt, de asemenea, foarte mândri de casele lor, așa că nu îi deranjează să facă ”o rundă cu un aspirator”. Și asta pentru că danezii iubesc o casă minimalistă șic, așa că nimeni nu suportă dezordinea sau pânzele de păianjen.

Concediul parental generos și grădinița subvenționată, finanțate din impozite, este un semn că femeile nordice sunt mai bine sprijinite. Tați din toate țările nordice schimbă scutecele, gătesc și fac cursa de grădiniță – atât de mult încât orice tată care nu o face nu este privit ca un bărbat adevărat.

Suedia a fost prima țară care a introdus concediul parental partajat, în 1974, iar tații suedezi folosesc cel mai mult concediu parental din lume.

La sfârșitul anilor 1950, în Suedia existau un milion de „casnice”, potrivit Agenției Suedeze de Asigurări Sociale. Acum termenul este practic învechit – și nu există nicio dorință din partea femeilor de a se întoarce acolo.

Aproape fiecare tată își petrece timpul acasă acum. Dacă nu, este considerat un pic ciudat. Există chiar și o poreclă, latte papas , folosită pentru a-i descrie pe tații bine înfățișați care petrec în cafenele cu un copil în ”marsupiu”. Aceasta nu a fost o schimbare condusă de tați. Schimbarea s-a produs pentru că politicienii au îndrăznit să facă forță pentru ea.

Egalitatea este acum înrădăcinată în cultura nordică – nu e de mirare că aceste țări sunt cele mai fericite din lume . Egalitatea funcționează, se arată într-un articol publicat pe The Guardian.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ele sunt cele trei zodii care trec printr-o transformare totală după 1 decembrie. Se îndeplinesc dorințe, se câștigă bani, iar evenimente neașteptate au loc
Capital.ro
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști: Drum lin pe aripile îngerilor
Playtech.ro
Ludovic Orban rămâne pe buletinele de vot. Ce se intâmplă cu votul tău dacă pui ștampila pe acest candidat
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Amendă pentru Raiffeisen. Clienții s-au trezit fără bani sau cu credite și conturi nesolicitate
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Campania de donare de sânge Digi24 atrage zeci de medici din București pentru a ajuta pacienții
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili