Viralul toamnei pe TikTok. A explicat de ce nu-şi „ajută” soţia la treburile casnice şi a făcut imediat 15 milioane de vizualizări VIDEO

Nordicii acordă timp egal familiilor, indiferent de sex, dar, în majoritatea ţărilor de pe glob, treburile casnice rămân în sarcina femeilor. Un bărbat din SUA a pus această temă în dezbatere pe TikTok, iar mesajul său a devenit în scurtă vreme viral.
Irina Dumitrescu
15 oct. 2023, 16:29
Viralul toamnei pe TikTok. A explicat de ce nu-şi

Un bărbat a devenit viral pe TikTok, după ce a postat un clip în care explică de ce „nu-și ajută” soția la treburile casnice și la creșterea copiilor

„Nu o ajut pe soția mea să gătească. Nu o ajut să curețe, să spăl rufele, să am grijă de copii – nimic din toate astea”, a spus J.R. Minton, un șofer UPS din Texas.

Clipul bărbatului de 32 de ani a devenit la scurt timp viral, cu 15 milioane de vizualizări. Totuși, a oferit și o motivație pentru care  nu face toate aceste lucruri, potrivit Today.

Criza vârstei a doua. Ce se întâmplă cu femeile şi bărbaţii, după 45 de ani. Diferenţa dintre sexe: „Ajungem să ne purtăm ca nişte copii”

„Pentru că fac ceea ce ar trebui să fac ca tată și soț”, a explicat Minton pe TikTok. „Gătesc, fac curat, spăl rufe. Am grijă de copii. Nu o pot „ajuta” pe soția mea să facă acele lucruri, pentru că și aceste lucruri sunt de fapt și treaba mea”.

Bărbatul a fost lăudat pentru modul în care a ales să trateze acest subiect. O altă femeie a remarcat că nici măcar nu-și poate determina soțul să tragă apa la toaletă. Minton și soția sa, Brittany, au împreună patru copii mici cu vârste cuprinse între unu și 7 ani și împart toate treburile și responsabilitățile, potrivit observatornews.ro.

„Aproape totul despre stilul meu de părinte este în ciuda a ceea ce am văzut când eram copil”, spune Minton în videoul de pe TikTok. Bărbatul consideră că trebuile pe care le face în casă nu ar trebui să fie un ajutor pentru soție, ci că este o normalitate în care responsabilitățile trebuie împărțite în mod egal.

Țara unde bărbații sunt egali cu femeile și la treburi casnice. Schimbă scutecele, gătesc, fac curat | Newsweek Romania

Pe măsură ce ne-am întors cu toții, fizic, la locurile de muncă, s-a dovedit că treburile casnice rămân tot pe umerii femeilor. Însă, într-o țară europeană, femeile și bărbații sunt egali și din acest punct de vedere.

În plus, toți copiii din acel stat merg la grădiniță plătită de stat încă de la vârsta de 10 luni. Un sondaj britanic privind atitudinile sociale tocmai a fost publicat și arată că, deși majoritatea celor care au răspuns la întrebări sunt de acord că în cazul cuplurilor de adulți care împart o casă ar trebui ca fiecare să presteze în mod egal treburi casnice , două treimi dintre ei au recunoscut că femeile au ajuns să facă mult mai mult.

Există o țară unde lucrurile stau altfel. În Danemarca ambele sexe lucrează și sunt plătite cu un salariu decent. Iar de la vârsta de 10 luni, toți copiii merg la grădiniță subvenționată de stat. Majoritatea instituțiilor și birourilor de grădiniță sunt deschise de la 8:00 până la 16:00, iar acest lucru a definit modul în care lucrează danezii.

Premiul Nobel pentru economie, acordat teoriei că femeile câștigă mai puțini bani decât bărbații chiar din cauza partenerilor

Așa că chiar și CEO-ul unei companii are voie să spună într-o întâlnire la ora 16:00: „Trebuie să plec să iau copiii și să pregătesc cina”. Și se duc acasă să mănânce în familie.

Mesele sunt ceva pe care îl luați împreună în Danemarca și nu am mânca niciodată în fața televizorului. Finlandezii, islandezii, norvegienii și suedezii acordă, de asemenea, prioritate orelor de masă în familie.

Cei mai mulți danezi sunt, de asemenea, foarte mândri de casele lor, așa că nu îi deranjează să facă ”o rundă cu un aspirator”. Și asta pentru că danezii iubesc o casă minimalistă șic, așa că nimeni nu suportă dezordinea sau pânzele de păianjen.

Concediul parental generos și grădinița subvenționată, finanțate din impozite, este un semn că femeile nordice sunt mai bine sprijinite. Tați din toate țările nordice schimbă scutecele, gătesc și fac cursa de grădiniță – atât de mult încât orice tată care nu o face nu este privit ca un bărbat adevărat.

Suedia a fost prima țară care a introdus concediul parental partajat, în 1974, iar tații suedezi folosesc cel mai mult concediu parental din lume.

La sfârșitul anilor 1950, în Suedia existau un milion de „casnice”, potrivit Agenției Suedeze de Asigurări Sociale. Acum termenul este practic învechit – și nu există nicio dorință din partea femeilor de a se întoarce acolo.

Aproape fiecare tată își petrece timpul acasă acum. Dacă nu, este considerat un pic ciudat. Există chiar și o poreclă, latte papas , folosită pentru a-i descrie pe tații bine înfățișați care petrec în cafenele cu un copil în ”marsupiu”. Aceasta nu a fost o schimbare condusă de tați. Schimbarea s-a produs pentru că politicienii au îndrăznit să facă forță pentru ea.

Egalitatea este acum înrădăcinată în cultura nordică – nu e de mirare că aceste țări sunt cele mai fericite din lume . Egalitatea funcționează, se arată într-un articol publicat pe The Guardian.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Mangione respinge acuzațiile în cazul Thompson: O poveste de la tribunalul din New York
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii