Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, susţine că cea mai intensă transmitere este atunci când o persoană se află o distanţă de sub un metru de o persoană contaminată, cu atât mai mult dacă persoană tuşeşte sau strănută. O altă cale de transmitere este prin suprafeţe, prin mâna murdară dusă la nas sau la gură.
„Mă refeream la aerul condiționat în incinte ale instituțiilor publice, unde pot fi un număr mare de persoane, care nu se știe dacă sunt sau nu sunt contaminate. Dacă aerul condiționat nu prezintă sisteme de dezinfecție eficiente, există acest risc”, a spus luni, la Digi24, dr. Virgil Musta, comentând scrisoarea celor 239 de cercetători adresată OMS.
„Acest risc, al contaminării prin intermediul aerului condiționat, există mai puțin în familie, unde contactul între persoane este permanent și dacă un membru din familie face boala, cel mai probabil o fac și ceilalți”, a adăugat dr. Virgil Musta.
Conform medicului, cele mai periculoase spaţii închise sunt cele din mijloacele de transport în comun. Mai exact, dacă spaţiul este aglomerat, atunci acesta prezintă un factor important de transmitere.
„Eu cred că de fapt, în fiecare loc, dacă este bine evaluat din punct de vedere al riscului epidemic, se pot institui măsuri ca să se diminueze la maximum riscul de contaminare. De fapt, cred că aici este cheia. Fiecare activitate poate fi desfășurată, dar în anumite condiții. Și aici e rolul managementului societății respective sau a celui care conduce activitatea să evalueze riscurile și să vadă ce măsuri trebuie luate ca să diminueze riscul la maximum”, a explicat Virgil Musta la Digi24.