Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a îndemnat populaţia să schimbe becurile vechi cu becuri economice, să schimbe centrala şi să-şi pună panouri voltaice. Criticat pentru faptul că toate aceste investiţii sunt extrem de costisitoare, ministrul Popescu a venit cu soluţia comunistă a „păturii în plus”. Virgil Popescu a declarat că „port blugi în casă, indiferent de anotimp”. A mai adăugat că „nu am purtat niciodată pantaloni scurţi. Nu stau la 20 de grade, pe la 22-23 de grade mă simt bine, trebuie să recunosc. Nici mai sus, dar nici la 19 grade”.
Potrivit unui studiu, 1 din 4 români vor să economisească energie electrică, căldură şi gaz, făcând faţă frigului cu haine groase.
Facturile bubuie bugetul de luna viitoare! Cât costă un kilowatt la principalii furnizori, de ce este mai ieftin la Hidroelectrica
Din cauza panicii că s-ar putea ajunge la raţionalizare sau că factura la căldura va creşte, românii au început să ia măsuri. Marile lanţuri magazine online au început să facă vânzări profitabile cu pături groase, geci, pantaloni şi puloverele de iarnă, dar şi de lemne, topoare şi calorifere electrice.
Declaraţia ministrului Energiei ar putea fi însă la fel de supărătoare ca cea a fostului prim-ministru liberal, Florin Cîţu, când în august 2021 a fost întrebat dacă ştie preţul franzelei, a declarat că „Nu mănânc pâine”.
Deşi pare să fie un îndemn sănătos fiincă pâinea conţine carbohidraţi, declaraţia sa a atras un val de critici şi reacţii negative. Opozanţii ar asocia declaraţiile liberalilor cu cea a ultimei regine a Franţei, Maria Antoaneta.
Când a fost întrebată ce ar putea să facă în privinţa francezilor înfometaţi, ea ar fi spus „dacă nu au pâine, să mănânce cozonac”. Deşi expresia i-a fost atribuită, în realitate nu a rostit-o niciodată. Expresia apare în cartea a şasea din Confesiunile lui Jean-Jacques Rousseau.
În carte, Rousseau povesteşte un episod în care căuta pâine pentru a însoţi nişte vin pe care-l furase. Simţindu-se prea elegant îmbrăcat pentru a intra într-o brutărie obişnuită, şi-a amintit cuvintele unei „mare prinţese”:
În cele din urmă mi-am amintit de ultima soluţie a unei mari prinţese care, când i s-a spus că ţăranii nu au pâine, a răspuns: „Atunci să mănânce brioşe”. Se întâmplase înainte de declanşarea Revoluţiei Franceze.
În Cartea lui Jin, o cronică chinezească din secolul al VII-lea, relatează că atunci când împăratului Hui i s-a spus că oamenii lui mor de foame pentru că nu mai este orez, el a spus: „ Atunci, să mănânce terci cu carne măcinată”.
Ministrul Energiei: Majoritatea gazelor importate în prezent de România nu sunt ruseşti. Facturile de regularizare – inevitabile. De anul trecut am asistat la o manipulare a pieţei
Potrivit ministrului, principala preocupare a guvernanţilor este să găsească alte surse de gaz, pentru că este clar că începând de anul trecut am asistat la o manipulare a pieţei (de către Gazprom – n.r.), conform Profit.ro.
Sâmbătă, ministrul Energiei a fost prezent la Sofia la inaugurarea interconectorului dintre Bulgaria şi Grecia, prin care urmează să fie aduse în România gaze din gazoductul TANAP/TAP şi din terminalul GNL din Grecia. “Deja circulă gaze pe interconector, gaze care vor ajunge în Bulgaria şi România şi, de aici, în Republica Moldova şi către Europa Centrală”, a anunţat ministrul.
Referindu-se la modificările efectuate de Senat la OUG 119, ministrul susţine că nu are nimic de obiectat în ceea ce priveşte extinderea plafonărilor, cu condiţia încadrării în anvelopa bugetară disponibilă.
În ceea ce priveşte modificarea bazei de emitere a facturilor, consumul curent, cum propune Senatul, sau cel pe 2021, cum prevede ordonanţa, ministrul susţine că, în oricare variantă, se va ajunge tot facturi de regularizare.
“Fizic este imposibil de citit 8 milioane de contoare, se va ajunge tot la estimări şi recalculări şi facturi de regularizare în toate variantele. Dacă se plăteşte la consumul din cursul lunii, consumatorii trebuie să înveţe să citească singuri contoarele şi să trimită indexul (furnizorilor – n.r.). Părerile sunt împărţite, este o decizie a colegilor din Camera Deputaţilor (cameră decizională – n.r.)”, a explicat oficialul.
Ministrul s-a referit şi la o ofertă postată săptămâna trecută pe site-ul Nuclearelectrica, prin care a fost scoasă la vânzare o cantitate de energie electrică la un preţ de 450 lei/MWh, în condiţiile în care pe OPCOM nu se încheie niciun contract pe termen de livrare mai mare de o zi nici măcar la plafonul de 1.300 de lei/MWh până la care guvernul este dispus să compenseze furnizorii.
“Mi se pare că nu ar trebui să existe tranzacţii la preţ mai mare, atât timp cât am reglementat ca tot ce trece peste 450 lei/MWh se duce la buget (prin plata contribuţiei de solidaritate introdusă prin OUG 119 – n.r.) . Mi se pare un semnal în piaţă”, susţine ministrul. Acesta a reamintit că, până pe 1 noiembrie, producătorii, majoritatea controlaţi de statul român, au obligaţia să-şi stabilească strategia de vânzare pentru anul viitor.
Politicienii se întrec care mai de care cu soluțiile pe care le iau pentru reducerea consumului de energie electrică şi gaz. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, ne spune cum își încarcă telefonul noaptea.
„Cel mai ieftin curent este curentul pe timpul nopții, pentru că nu este consum”, a răspuns Virgil Popsecu, dezvăluind că el își încarcă telefonul pe timpul nopții.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a îndemnat populaţia să schimbe becurile vechi cu becuri economice.
„Acesta e primul lucru pe care ar trebui să îl facem, nu să stingem lumina să stăm în beznă; să schimbăm corpurile de iluminat. Sunt corpuri de iluminat de eficiență mare care reduc chiar cu peste 50% consumul. Acesta e primul lucru care trebuie făcut. (…) Pentru persoanele fizice, acasă, am recomandat, și evident aici trebuie să venim în sprijinul lor, schimbarea electrocasnicelor cu electrocasnice eficiente care au clasă de energie A+, A++, care să fie cu A în față. Evident, și acolo oamenii trebuie ajutați, pentru că nu e ușor să îți schimbi… Trebuie să ai banii ca să schimbi.
Apoi, la consumul de gaze, pentru cei care au centrală individuală… Eu, personal, mi-am schimbat înainte de iarna trecută și fac economie cu aproape 30% la consumul de gaz schimbând doar centrala într-una eficientă, nouă, cu recuperarea căldurii. Deci avem cu recuperarea condensului, avem posibilitățile acestea. Și să știți că centrala aceea nu era cu mult mai scumpă decât centrala de acum nouă ani, pe care o aveam şi pe care am cumpărat-o atunci. Deci sunt modalitaţi pe care le vom face”, a spus Virgil Popescu, în şedinţa de Guvern de joi.
Întrebat ce măsuri ia acasă pentru a reducere consumul la energie, ministrul Energiei a spus: „Mi-am schimbat becurile cu led, asta am făcut, am spus-o…Şi centrala, mi-am schimbat centrala… Adică mi-am luat becuri cu led, nu mi-am schimbat, mi-am luat. Nu aveam becuri cu led până în vara aceasta și mi-am schimbat… Bine, mai am și panouri fotovoltaice… Dacă cineva poate să-și monteze panouri fotovoltaice, îi recomand cu căldură să facă acest lucru. Va vedea o scădere uluitoare, cel puțin pe perioada când este lumină și pe perioada de primăvară-toamnă o scădere uluitoare a prețului la facturi”.
Virgil Popescu a precizat că în prezent „factura la energie electrică la nivelul locuinței din București este 120 de lei, că a fost cu 80 de bani, pe 140 – 150 de kilowați”.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat că iarna are o temperatură de 21 de grade în casă pentru a face economie.
”Eu iarna sunt obișnuit cu 21 de grade, nu este o temperatură extraordinar de ridicată. Nu e bine să facem risipă de energie mai ales că avem costuri de suportat lunar care se simt în bugetul fiecărei familii”, a spus Marcel Boloș.
Ministrul Mediului Tanczos Barna ne spune că va supraviețui iernii cu caloriferele închise. „Diferența dintre o gospodărie și o instituție este foarte mare, pentru că acasă avem frigidere, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, uscătoare, avem foarte multe electrocasnice care consumă foarte multă energie electrică. Într-o instituție publică, în afară de becuri, câteva frigidere și aerul condiționat, (n.r. nu avem nimic)”, a declarat ministrul Mediului.
„La aerul condiționat putem renunța acum, iar pe perioada iernii, cel puțin la mine în birou este economie simplă, pentru că eu pot să închid toate caloriferele, pentru că îmi place să stau la 15-16 grade. Venind din zona Ciucului, sunt obișnuit cu temperaturile mai scăzute”, a completat Tanczos Barna.
Despre reducerea consumului la energie electrică şi gaz a vorbit şi primarul Nicuşor Dan. Edilul a spus că a luat deja măsuri pentru a economisi energie la Primăria Capitalei și că a redus „foarte mult” consumul cu aerul condiţionat şi cu iluminatul pe timpul nopţii și a oprit centrala termică.
Întrebat dacă a luat măsuri de economisire a energiei și acasă, Nicușor Dan a spus că de aceste aspecte se ocupă soţia sa, deoarece el „nu prea stă” pe acasă.
„Trebuie să o întrebaţi pe soţie, pentru că eu nu prea stau pe acasă. Avem un bebeluş şi medicul i-a recomandat soţiei să ţină mai frig în casă, ca să mănânce mai puţin, să nu aibă reflux”, a mai spus el.
Ulterior, Nicușor Dan a recomandat populației să facă economie la energie prin măsuri de bun-simț și a spus că în niciun caz nu a vrut să sugereze măsuri drastice atunci când a declarat că medicul ar fi recomandat soției sale să țină bebelușul la o temperatură mai scăzută în casă.
„Dacă vorbim de ce este de făcut, lucrurile astea sunt de făcut de ani de zile, pentru că a economisi energia este o chestiune de mediu și sunt niște lucruri de bun simț: să închizi lumina în camera din care pleci, să închizi calculatorul când nu mai lucrezi cu el și toate lucrurile astea, să nu lași obiecte în priză când nu ai nevoie de ele, toate aceste lucruri”, a exemplificat Nicușor Dan la Digi 24.
Gheorghe Falcă: Mama aprinde un singur bec în baie
Eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă a intervenit și el în discuțiile din ultima perioadă referitoare la economia de energie și a afirmat că a fost acasă la mama lui, iar aceasta folosea în baie doar unul din cele două becuri pe care le are.
”Eu cred că fiecare român o să-și reducă din consum, costurile sunt foarte ridicate. Am fost săptămâna trecută, în week-end, la mama acasă și din cele două becuri pe care le avea în baie, doar unul era aprins, pentru că avea factura destul de mare. Fiecare o să ne adaptăm la aceste reduceri, deci nu trebuie să fie ceva forțat creat de stat. Statul în schimb poate să producă reduceri în structurile administrative, în instituțiile publice, în orele pentru iluminatul public”, a spus Falcă.
Legat de faptul că Rareș Bogdan a îndemna la dușuri zilnice, nu unul pe săptămână, Gheorghe Falcă a spus: „Acuma, eu cred că trebuie să facem mai multe dușuri decât unul pe săptămână”.