USR susține că în seara de 30 noiembrie, Guvernul Nicoale Ciucă, format din PNL, PSD și UDMR a emis o ordonanță de urgență (OUG) care inventează o nouă taxă, în plină criză energetică, o „taxă pe soare”.
Principalul vinovat este considerat Virgil Popescu, alături de cel care ar fi girat, la nivel formal un astfel de proiect, superiorul oficialului de la Energie, premierul Nicolae Ciucă. Astfel, useriștii au solicitat „stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanțe de urgență care pune în pericol toate țintele de investiții în energie regenerabilă”.
Cetățenii vizați de această taxă halucinantă sunt „cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, care produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă”.
„Cetăţenii şi firmele vor fi obligaţi de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la reţelele naţionale de energie, doar pentru a putea fi taxaţi pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei”, a transmis USR, prin intermediul unui comunicat de presă.
Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, susține că PSD și PNL are un scop ascuns, prin acest proiect.
„România este un stat european care doreşte să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim şi o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD şi PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori.
De ce? Pentru că monopolul şi piaţa captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu preţul sacrificării producţiei de energie în plină criză energetică. Guvernul de securişti socialişti atinge noi culmi ale proastei guvernări”, a declarat Ghinea.
Ministerul Energiei a făcut deja prăpăd, susține USR.
„Nu este în stare să folosească banii europeni din două surse de finanţare importante: 500 de milioane de euro din PNRR (negociate de USR) pentru panouri fotovoltaice; 1,4 miliarde de euro are România din Fondul de Modernizare al UE”, au mai precizat cei etichetați de adversarii politici drept „neomarxiști” sau „progresiști”.
PSD a oferit duminică un punct de vedere pe marginea acestui subiect, prin intermediul purtătorului de cuvânt, Ștefan Radu Oprea. Potrivit acestia, Virgil Popescu este „dator cu multe răspunsuri”.
„O întrebare pentru Ministrul Energiei, Virgil Popescu. De ce? De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, deși în textul directivei există sintagma ‘Statele membre pot să taxeze…’? De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?”, a scris social-democratul pe pagina sa de Facebook.
„Popescule, ești dator cu multe răspunsuri, dar pe acesta trebuie să-l dai foarte repede pentru că în 2027 se inchide reactorul 1 de la Cernavodă și nu ai ce să pui în locul celor 700 MW. Energiile regenerabile sunt soluția dacă le încurajezi să se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al PSD.