„Din experienţa văzută în România pe alte scăderi de TVA, ulterior, într-un timp relativ scurt, preţul a revenit spre normal, diferenţa de TVA regăsindu-se în profitul comercianţilor”, explică ministrul Virgil Popescu.
„Nu s-a discutat acest lucru. Sigur, orice variantă poate fi. Eu am rezervele mele personale vizavi de o scădere a TVA-ului care va duce, într-o primă etapă, la scăderea preţului, dar din experienţa văzută în România pe alte scăderi de TVA, ulterior, într-un timp relativ scurt, preţul a revenit spre normal, diferenţa de TVA regăsindu-se în profitul comercianţilor”, a declarat Virgil Popescu, miercuri seară, la Digi 24, răspunzând unor întrebări pe acest subiect.
Popescu s-a arătat, în schimb, „plăcut surprins” de conformarea voluntară a operatorilor de pe piaţa carburanţilor cu privire la scăderea tarifelor la benzină şi motorină.
Ministrul a susţinut că, în privinţa energiei, România are o situaţie mult mai bună comparativ cu alte state. „Să ştiţi că România se află într-o situaţie bună faţă de alte state. Noi avem disponibilitatea gazului şi a energiei electrice. Alte state caută şi acuma. Avem stocurile (…) România are un profil de producţie şi un profil de consum în aşa încât ne putem permite ca în perioada de vară să umplem depozitele din producţia proprie şi probabil, suplimentar puţin din importurile care vin. Şi suntem deja la 70% capacitate de umplere – din totalul de 3miliarde avem 2.139.000 .000 – dacă până acum am ajuns la 70, vă daţi seama că probabil pâ7mă la sfârşitul lunii septembrie ajungem la acea cifră de 80%”, a afirmat el.
Ministrul a explicat că la Complexul Energetic Oltenia au fost făcute angajări, pentru a exista un supliment de energie electrică produsă de cărbune, în condiţiile în care producţia de energie hidro şi nucleară se aşteaptă a scădea, pe fondul secetei.
Ministrul Energiei afirmă că „românii nu trebuie să-şi facă probleme” cu privire la tarifele la energie/ Ce spune despre „băieţii deştepţi” din energie
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că „românii nu trebuie să-şi facă probleme” cu privire la tarifele la energie iarna aceasta, dacă se încadrează în limitele de consum prevăzute de legea care prevede plafonări şi compensaţii. El susţine că nu înţelege „panica” din piaţă, subliniind că este vorba despre „o optimizare” a legislaţiei, în condiţiile în care există traderi pe piaţa de energie care fac profituri foarte mari care nu sunt impozitate. „Dacă ar fi după mine, eu le-aş lua toată această diferenţă. Acest câştig speculativ. Să le rămână un câştig care este normal. (…) Asta probabil că o să şi facem”, arată Popescu.
„Avem în vigoare o ordonanţă care este promulgată, aprobată de Parlament, care are un plafon de 80 de bani la energie electrică pentru consumul până în 300 de kilowaţi şi de 68 de bani pentru tariful social pentru consumul de până în 100 de kilowaţi. Românii nu trebuie să-şi facă probleme, dacă se încadrează în aceste limite de consum, şi vă spun cu toată certitudinea că, pe calculele pe care le avem de la autoritatea de reglementare, peste 80% din români se încadrează în aceste clase de consum”, a afirmat Virgil Popescu, miercuri seară, la Digi 24.
El a adăugat că „românii vor plăti 31 de bani de kilowatt sau 13 lei pe megawatt”, iar firmele care consumă până în 50.000 de megawaţi pe an vor plăti 37 de bani pe megawatt.
„Avem o ordonanţă. Nu văd de ce s-a creat atâta panică în piaţă, pentru că avem în vigoare o ordonanţă, Guvernul a aprobat-o, coaliţia a aprobat-o, liderii coaliţiei au spus foarte clar că se s-a consumat se va plăti. Vorbim de o optimizare. Nu e normal ca unii să câştige foarte mult şi alţii să piardă şi bugetul să piardă. De aceea discutăm de o optimizare a acestei scheme şi de impozitarea lanţului de vânzare”, a explicat ministrul Energiei.
El e de părere că „traderul nu ar trebui să facă un profit decât de câteva procente”, arătând că profitul încasat de traderii de pe piaţa energiei este unul „nemeritat”.
„Vă spun foarte sincer: dacă ar fi după mine – dar nu fac politică fiscală – eu le-aş lua diferenţa asta de bani, pentru că este un profit nemeritat şi toţi trebuie să contribuim să trecem această criză care e o iarnă complicată. (…) Eu aş recomanda tuturor calm, pentru că orice alarmare în piaţă va crea o panică în piaţă şi va duce la ridicarea acestor preţuri”, a adăugat Virgil Popescu.
Întrebat dacă traderii sunt aşa-numiţii „băieţi deştepţi” din energie, ministrul a răspuns: „Băieţii deştepţi sunt băieţii care ştiu să facă speculaţii în zone tulburi”.
„Dacă eşti lăsat de către stat să faci lucrul ăsta, înseamnă că e o problemă în acel stat. Noi nu vrem să mai facem să se întâmple acest lucru şi… ceea ce fac ei, să ştiţi, este legal, nu este ilegal. Dar tot legal este şi pentru stat să se protejeze şi să pună anumite taxe suplimentare. (…) Dacă ar fi după mine, eu le-aş lua toată această diferenţă. Acest câştig speculativ. Să le rămână un câştig care este normal. (…) Asta probabil că o să şi facem”, a spuse Popescu.
Întrebat dacă există consens în coaliţie pe acest subiect, Popescu s-a declarat „convins” că acesta există. El a mai spus că autorităţile trebuie să găsească o soluţie privind reducerea voluntară a consumului, aşa cum se încearcă la nivel european.