Virgil Popescu îi linişteşte pe români şi anunţă că reducerea consumului de energie nu va afecta în niciun fel populaţia. Anunţul ministrului vine după ce Comisia Europeană a cerut ca toate statele membre să se conformeze cererii de reducere a consumului de energie.
”În regulament s-a ajuns la o reducere a consumului de 10% voluntară adica neobligativitatea statelor să aplice această reducere. Totodată a fost anunțată o reducere obligatorie de 5% pe orele de vârf. Atunci când transportatorul de sistem (Transelectrica) trebuie să stabilească orele din cursul unei luni în baza unor prognoze unde este consumul mare.
Reducerea nu se referă la persoane fizice. Nu este cazul ca cineva să vină să te pună să stingi lumina. Consumatorii noncasnici vor fi stimulați prin bonificații financiare pentru a face această reducere de 5%.
Transportatorul de sistem, în cazul nostru cei de la Transelectrica, împreună cu operatorul de piaţă, trebuie să stabilească orele din cursului unei zile, din cursul unei luni, pe baza unor prognoze şi estimări atunci unde este consumul mare, şi preţul energiei este mare. Nu se referă această reducere la persoane fizice. Deci nu e cazul că să vină cineva să te pună să stingi lumină sau să nu te mai uiţi la TV şi să opreşti practic alimentarea”, a spus ministrul Energiei într-un interviu pentru Stirile ProTv.
Ministrul Energiei a anunțat vineri, că reprezentanții statelor membre UE au ajuns la un acord politic cu privire la o serie de măsuri de urgență pentru prețurile ridicate la energie. Printre principalele măsuri se numără și demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10%, cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf.
Aceste măsuri mai vizează, printre altele, „captarea” veniturilor suplimentare realizate de producătorii de energie electrică și alți actori din piața de energie electrică peste un nivel maxim de 180 Euro/MWh, în perioada 1 decembrie 2022 – 30 iunie 2023, și utilizarea cestora pentru a finanța măsurile de protecție a consumatorilor finali de energie electrică, instituirea unei contribuții de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui și al rafinăriilor.
România a obținut în cadrul negocierilor, garantarea faptului că măsurile deja adoptate la nivel național privind protejarea consumatorilor și captarea veniturilor realizate de toți participanții din piață (producători de energie din toate sursele de energie, traderi și furnizori), într-o abordare echitabilă pot fi menținute.