Virgil Popescu a subliniat că parteneriatul România – SUA pe domeniul energiei este unul solid.
„Astăzi mă aflu la Praga unde am avut o întâlnire de lucru cu David M. Turk, secretar adjunct în Departamentul de Energie al SUA, în marja participării la lucrările grupului pe energie nucleară organizat in cadrul Partnership for Transatlantic Energy & Climate Cooperation (P-TECC). Am avut discuții punctuale pe direcțiile ce le urmărim pentru dezvoltarea programului nuclear civil al României dar și pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale.
David M. Turk are o experiență vastă în domeniul energiei, având în vedere că a fost și director executiv adjunct al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).
Împărtășim opinii comune privind rolul energiei nucleare în procesul de decarbonare, asigurând în același timp securitatea energetică. Parteneriatul România – SUA pe domeniul energiei este unul solid și lucrăm împreună cu partenerii americani pentru a întări securitatea energetică a țării noastre, cu accent pe creșterea surselor de producere a energiei, diversificarea acestora și integrarea lor în noul model de sistem energetic care să facă față provocărilor actuale”, a scris Virgil Popescu, pe Facebook.
Citeşte şi: Când va folosi Vladimir Putin arma nucleară. Care sunt paşii de urmat până la apăsarea „butonului roşu”
Ministrul Energiei a anunţat, vineri, hotărârile adoptate de Guvern prin care ar urma să fie extrase gaze din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. De asemenea, Virgil Popescu a vorbit şi despre investiţiile Nuclearelectrica pentru a creştere capacitatea de producţie a energiei nucleare.
„V-aş readuce aminte că marţi, la Romgaz a fost aprobată modificarea. A fost unanimitate în Consiliul de Administraţie privind modificarea la contractul de achiziţie a părţii Exxon din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. Practic, acolo va urma finalizarea tranzacţiei şi evident decizia de investiţie împreună cu partenerii de la OMV Petrom. Este nevoie de finanţarea acestor investiţii.
De asemenea, a fost aprobată marţi în unanimitate înfiinţarea sucursalei de la Caragele, fiind un perimetru on shore foarte important cu o rezervă foarte mare. Dorim să începem investiţia şi la Caragele. Romgaz are nevoie de resurse financiare şi acest lucru este un prim pas şi un semnal că statul român lasă bani companiilor în aşa fel încât să-şi poată să-şi continue investiţiile.
Nuclearelectrica are patru proiecte importante: retehnologizarea unităţii 1, unitate 3 şi 4, precum şi construcţia unui reactor modular.
Prin aceste două proiecte dăm un semnal. Statul român, Guvernul României, acordă bani în companii pentru a face investiţiile”, a declarat ministrul Energiei.