Virgil Popescu a afirmat că în şedinţa de Guvern de vineri au fost adoptate patru hotărâri.
„Azi am avut o serie de hotărâri de Guvern importante, patru la număr. Primele două se referă la exceptarea de la plata procentului de 90% şi reducerea acestui la 50% a dividendelor pe care statul român le ia de la două companii – Romgaz şi Nuclearelectrica, două companii care sunt angrenate în proiecte mari de investiţii.
V-aş readuce aminte că marţi, la Romgaz a fost aprobată modificarea. A fost unanimitate în Consiliul de Administraţie privind modificarea la contractul de achiziţie a părţii Exxon din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. Practic, acolo va urma finalizarea tranzacţiei şi evident decizia de investiţie împreună cu partenerii de la OMV Petrom. Este nevoie de finanţarea acestor investiţii.
De asemenea, a fost aprobată marţi în unanimitate înfiinţarea sucursalei de la Caragele, fiind un perimetru on shore foarte important cu o rezervă foarte mare. Dorim să începem investiţia şi la Caragele. Romgaz are nevoie de resurse financiare şi acest lucru este un prim pas şi un semnal că statul român lasă bani companiilor în aşa fel încât să-şi poată să-şi continue investiţiile.
Nuclearelectrica are patru proiecte importante: retehnologizarea unităţii 1, unitate 3 şi 4, precum şi construcţia unui reactor modular.
Prin aceste două proiecte dăm un semnal. Statul român, Guvernul României, acordă bani în companii pentru a face investiţiile”, a declarat ministrul Energiei.
„Al treilea proiect aprobat azi a fost prelungirea schemei de cogenerare, bonusul de cogenerare pentru CET-uri. Practic, în noiembrie am notificat Comisia Europeană, am obţinut aprobarea CE şi schema de bonus de cogenerare pentru CET-urile care asigură încălzirea oraşelor este prelungită până în anul 2033, dând posibilitatea companiilor să acceseze bani de investiţii şi să facă cogenerare de înaltă eficienţă”, a mai precizat Virgil Popescu.
„Am reuşit şi am finalizarea de inventariat toate imobilele companiei naţionale a uraniului. Nu erau intabulate. Fără această intabulare, nu se putea trece la finalizarea circuitului integrat nuclear în România. Odată cu aprobarea acestei OUG putem finaliza şi achiziţia uzinei de la Feldioara de către Nuclearelectrica.
Licenţa pentru exploatarea minei de la Grinţieş Tulgheş a fost deja trecută la Nuclearelectrica de la Compania Naţională a Uraniului. Practic, în momentul de faţă, putem finaliza în perioada imediat următoare închiderea circuitului nuclear şi Nuclearelectrica va beneficia de posibilitatea de explorare a minereului de uraniu, de procesare acestuia la Feldioara şi evident fabricarea combustibilului şi producerea energiei electrice nucleare.
Sunt patru proiecte care arată dorinţa Guvernului de a continua investiţiile în domeniul energetic, atât al gazelor naturale, cât şi al energiei nucleare”, a adăugat el.
–