România se aliniază sancțiunilor internaționale impuse Moscovei şi, de luni, 5 decembrie, petrolul rusesc nu mai intră în țara noastră pe mare, a anunţat Virgil Popescu într-o conferinţă de presă, susţinută cu întârziere, la sediul Ministerului Energiei.
„De astazi, România nu mai importă petrol rusesc. Tot azi a intrat in vigoare plafonarea pretului petrolului rusesc. Acest lucru limiteaza puterea regimului rusesc, iar tot astazi vine aici George Simion, ca sa nu ne lase sa transmitem aceste informatii.
George Simion este o trompeta a sistemului rusesc, mai ales dupa ultimele sale declaratii cu privire la fratii nostri din Republica Moldova. A spus ca nu trebuie sa mai ajutam Republica Moldova, sa ne urmam parcursul european.
Acesta a fost mesajul trimis azi de George Simion, ca nu trebuie sa lase sa facem informari cu privire la embargoul pe titeiul rusesc. Toate rafinariile din Romania vor procesa titei non-rusesc, deci practic Romania a devenit independenta de titeiul rusesc.
De astazi exista embargou in Europa pe titeiul rusesc. Carburantii din Romania sunt in stoc suficienti, nu avem probleme de aprovizionare. Preturile din Romania sunt la un pret decent. Stocurile de gaze sunt peste 2,8 miliarde de metri cubi, nu avem nevoie de gaze rusesti, ba mai mult, Romania a devenit un hub al gazelor sii va deveni un exportator de gaze in regiune.”, a spus Virgil Popescu.
O treime din necesarul de petrol al României provenea din Rusia. Potrivit Ministerului Energiei, țara noastră și-a diversificat sursele pentru achiziția de petrol și nu vor exista probleme de aprovizionare. Kazahstan, Irak, Azerbaijan si Tunisia sunt acum principalele furnizoare de petrol brut.
Anul acesta, Rusia a încasat pe livrările de petrol către România peste 2,3 miliarde de euro, conform cifrelor Eurostat. Ministerul Energiei a purtat în ultima perioadă discuții cu reprezentanții celor 3 mari rafinării pentru a vedea impactul embargoului. Rafinăriile și-au diversificat rețeta pentru petrol din alte surse și au semnat contracte cu alți furnizori. Însă, nu există certitudinea că nu vor fi fluctuații de preț, după introducerea embargoului.
Tot luni a intrat în vigoare şi plafonul de 60 de dolari pe barilul de petrol impus Rusiei de Grupul G7. Începând cu 5 februarie 2023, plafonul va fi aplicat și pentru produsele din petrol rafinat din Federația Rusă. Occidentul încearcă să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina, însă Rusia a declarat că nu va respecta măsura, chiar dacă va fi nevoită să reducă producția.
Plafonarea la 60 de dolari pe baril a provocat indignarea Ucrainei, care dorea ca prețul să fie limitat la 30 de dolari.
Virgil Popescu spune ca „taxa pe soare” nu va intra in vigoare
„Este textul care va ajunge la Parlament. Spune doar dacă acest lucru promovează o măsură de echilibrare a pieței de energie. Dacă vom găsi un echilibru din altă parte, nu va fi introdusă nicio taxă. Dacă nu, vom lua acești bani din cei de la Comisia Europenă. Nu este nicio taxă. Eu cred că nu s-a citit tot. Sunt covnins că colegii de la celelalte ministere au citit”, a declarat Virgil Popescu într-o conferință de presă”.
Opoziţia acuză Guvernul că a adoptat o ordonanţă prin care aceştia vor fi obligaţi să plătească o taxă pentru cantitatea de energie pe care o produc lunar. „Pun taxă pe soare”, acuză şi asociaţiile micilor producători de energie electrică.
USR acuză Guvernul că, printr-o ordonanţă adoptată la ultima şedinţă de guvern, impune taxe pentru cei aproximativ 30.000 de consumatori casnici şi firme care au instalate panouri fotovoltaice şi produc energie.
Cristian Ghinea, vicepreşedinte USR: „Guvernul vine şi bagă o taxă, atenţie, pentru ceea ce omul produce şi consumă tot el. Nu energia care pleacă în reţea, ci energia pe care eu, cetăţean sau firmă, o produc de pe acoperiş şi o consum tot eu. Deci, statul mă obligă să îmi pun un contor special şi apoi să plătesc o taxă pe razele de soare, că statul nu face nimic. Au creat şi nişte discriminări absurde. Dacă produci mai mult de 30 de kw, ţi se aplică taxa imediat, dacă produci mai puţin, ţi se va aplica din 2026 încolo, iar dacă au luat ajutor de la stat prin Casa Verde sau prin PNRR, dacă eşti firmă, din nou, ţi se aplică imediat”.
Ce prevede OUG „taxa pe soare”
Ordonanţa prevede trei situaţii în care micii producători de energie vor fi taxaţi: atunci când primesc bani de la stat ca să producă energia, dacă au o capacitate mai mare de 30 de KW sau dacă, la nivel naţional, cantitatea de energie din fotovoltaice depăşeşte 8% din cantitatea de energie folosită. Textul ordonanţei nu este încă publicat în Monitorul Oficial şi nu prevede valoarea taxelor pe care ar trebui să le plătească aceşti consumatori. Aceste detalii ar trebui stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.
„Așa după cum se vede și din text, posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 și ea presupune îndeplinirea mai multor condiții. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene și a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive”, a arătat Ministerul Energiei într-un comunicat.
Iar PSD profită de moment pentru a-l ataca, din nou, pe ministrul Energiei Virgil Popescu: „De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, deși în textul directivei există sintagma „Statele membre pot să taxeze…”? De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?”
Investiţiile în panouri fotovoltaice au crescut de cinci ori în ultimul an, iar 200 de milioane de euro au fost investiți de persoane private şi de firme în ultimul an.