Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că legea offshore va fi adoptată în această sesiune parlamentară, având în vedere că s-a solicitat dezbaterea acesteia în Parlament în procedură de urgenţă. „Eu cred că va fi adoptată în cursul lunii mai atât de camera superioară, cât şi de Camera Deputaţilor şi trimisă la promulgare”, susţine Virgil Popescu.
„Haideţi să nu fim maliţioşi! Nişte colegi care n-au fost în stare să scrie trei rânduri la legea offshore se aşteptau ca Ministerul Energiei şi Guvernul să vină cu legea offshore. Am spus din 2019 că ministerul, că Guvernul nu va veni cu o lege offshore. Am avut un experiment, zic eu, nefericit în 2018, guvernul la acea dată a trimis proiect de lege în Parlament, a trecut de Senat, iar în Camera Deputaţilor a fost făcut harcea-parcea. A ieşit o lege offshore – e, pentru că avem o lege offshore – în baza căreia nu avem nicio investiţie după patru ani de zile. Şi atunci am spus aşa: da – şi în fiecare coaliţie s-a agreat acest lucru – se discută în coaliţie legea offshore cu specialiştii din coaliţie şi va fi depus şi asumat ca iniţiativă parlamentară. Acest lucru s-a întâmplat vineri, a fost depus la Senat, cu solicitare de procedură de urgenţă. Asta va însemna că în această sesiune parlamentară cel mai târziu legea va fi adoptată. Eu cred că va fi adoptată în cursul lunii mai, atât de camera superioară, cât şi de Camera Deputaţilor şi trimisă la promulgare”, a declarat ministrul Energiei, luni seară, la Realitatea Plus.
Virgil Popescu anunţă primele măsuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră şi investiţii în energie nucleară. „Este nevoie de finanţarea acestor investiţii”
Virgil Popescu a precizat că legea este „un semnal bun pentru investitori”, întrucât asigură stabilitate şi predictibilitate cadrului legislativ, pentru că regimul de redevenţă este stabilit pentru toată perioada acordului petrolier.
Fondurile provenite din impozitul pentru venitul suplimentar nu vor intra în bugetul de stat în sensul larg al termenului, ci vor merge către extinderea reţelelor de gaz şi pentru proiecte prioritare care vor fi aprobate de Guvern. El a explicat că, potrivit legii, nu pot fi direcţionate impozitele pentru venitul suplimentar în fonduri private de pensii, aşa cum a existat o propunere.
El a susţinut că în vara acestui an vor fi extrase primele gaze din Marea Neagră.
„Referitor la când vor începe exploatările de gaze din Marea Neagră, primele gaze din Marea Neagră vor ieşi în semestrul doi al acestui an. Black Sea Oil&Gas va finaliza lucrările la perimetrul ANA din Marea Neagră, noi am făcut recepţia în urmă cu zece zile, urmând ca începând cu cred că iulie sau august să avem primele gaze din Marea Neagră”, a declarat Popescu.
El a precizat că legea offshore stabileşte acelaşi regim fiscal atât pentru exploatările onshore de adâncime, cât şi pentru offshore.
Ministrul a explicat, de asemenea, că în ceea ce priveşte cel mai mare zăcământ descoperit în platoul românesc al Mării Negre, Neptun Deep, din acea zonă vor fi extrase primele gaze la finalul lui 2026 sau începutul lui 2027.
„Dar atunci vom vedea o capacitate de producţie a României cred că de două ori mai mare decât posibilităţile de consum, adică vom avea un excedent de gaze. (…) Oricum, eu mă aştept să avem preţuri rezonabile la gazele naturale nu în 2027, ci înainte. Sper şi toţi sperăm ca acest conflict odată să se termine şi lucrurile cât de cât să se calmeze şi să avem o stabilitate a preţului”, a adăugat ministrul.
Virgil Popescu: Toată strategia de dezvoltare energetică este gândită pentru trecere de la cărbune la gaz natural
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că „toată strategia de dezvoltare energetică este gândită pentru trecere de la cărbune la gaz natural”, explicând că, după ce România va creşte capacităţile de extracţie a gazelor naturale, „vor mai fi nişte unităţi de cărbune în rezervă, pentru situaţii de criză de forţă majoră”.
Virgil Popescu anunţă când renunţă România complet la cărbune. „Vrem să folosim gazul drept combustibil de tranziţie”
„Noi trebuie să ne uităm la realitatea românească. România are patru mine de cărbune – vorbesc de mine la adâncime, pentru că există mine şi există cariere – există patru mine de cărbune care sunt în funcţionare în momentul de faţă, două sunt în procedură de închidere, practic, după legislaţia actuală ele ar fi trebuit închise, noi suntem în discuţii cu Comisia Europeană să mai prelungim până în 2024 termenul de închidere. Iar celelalte două avem asumat un phaze out (o oprire graduală a operaţiunilor – n.r.) cu sindicatele la un phase out naţional, 2030 plus încă doi ani. Aceste patru mine scot cărbune cât să funcţioneze două zile sau maxim trei zile pe săptămână centrala de la Proşeni. Deci nu există cărbune mai mult acolo, acolo lucrurile, dacă vorbim de mine, cât se poate scoate se arde în centrala de la Paroşeni, se produce energie electrică”, a declarat Virgil Popescu, luni seară, la Realitatea Plus.
În ceea ce priveşte carierele de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia, ministrul a explicat că au existat discuţii cu conducerea companiei, iar de la 1 mai numărul angajaţilor va creşte cu 600, scopul fiind creşterea producţiei de cărbune.
„România are gaz, nu depinde de gazul rusesc în momentul când va scoate gazele din Marea Neagră. Iar programul de restructurare este gândit şi aşa fel încât în 2026, când sunt gata capacităţile de producţie, trecerea de la cărbune la gaz, vom avea gazul din Marea Neagră să avem ce consuma. Evident, vor mai fi nişte unităţi de cărbune în rezervă, pentru situaţii de criză, de forţă majoră. Deci toată strategia de dezvoltare energetică este gândită pentru trecere de la cărbune la gaz natural. Evident, energie regenerabilă, energie nucleară, dar consumând gazul din producţia internă, nu bazându-ne pe importuri”, a adăugat ministrul Energiei.