Virgil Popescu explică motivul protestelor minerilor din Valea Jiului. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, răspunde celor mai așteptate întrebări: cum va arăta bugetul pentru acest an, ce se întâmplă cu facturile la energie, care sunt cele mai importante investiţii care se vor face pe piaţa energiei?
Virgil Popescu a spus, la Antena 3, că România nu se confruntă cu o austeritate, în condițiile în care România are cel mai mare buget de investiții din ultimii 2 ani.
„Nu putem vorbi de austeritate în 2021, în condițiile în care bugetul de investiții a anului 2020 a fost mai mare decât bugetul de investiții a anului 2019, iar bugetul de investiții a anului 2021 este mai mare decât al anului 2020.
Deci, vorbim de o altă strategie, vorbim de o strategie de dezvoltare bazată pe investiții. De altfel, dacă ne uităm pe cifrele statistice ale anului 2020, am avut în trimestrul 4, și asta nu o spunem noi, o spune Eurostat, cea mai mare creștere a PIB-ului, 5,4%, dacă nu mă înșel, față de trimestrul 3”, a spus ministrul.
Virgil Popescu a mai spus că salariile au fost majorate cu 8%.
În ceea ce privește gratuitatea călătoriilor cu trenul pentru studenți, ministrul Energiei a explicat că „nu se taie din călătoriile studenților. Sunt ca în toată Europa. Ca să ajungi de la 100% la 50% înseamnă să ajungi la o normalitate”.
Întrebat cum caracterizează bugetul din acest an, Virgil Popescu a răspuns că „mâine vom discuta despre buget. Nu am văzut bugetul celorlalte ministere. Pot vorbi despre Ministerul Energiei. Avem fondul de modernizare… Probabil vorbim de un fond european. Sunt 11 state care beneficiază de acest ajutor. E și România și în funcție de anumite ponderi se alocă fiecărui stat”.
Cum vă înțelegeți cu ministrul Economiei, Claudiu Năsui?, a fost întrebat Virgil Popescu.
„Foarte bine. Faptul că au existat niște discuții nu înseamnă că nu ne înțelegem. Avem o relație de colaborare. Și dânsul are atribuții în economie, în turism, în IMM-uri. E foarte mult de lucru, eu îmi văd de treaba mea la Energie”, a răspuns ministrul.
Ministrul Energiei a mai explicat joi de ce s-a ajuns la neplata salariilor minerilor și care este soluția, după ce circa 100 de mineri s-au blocat în subteran în formă de protest.
„Complexul Energetic Hunedoara a beneficiat de un ajutor de stat pentru programul de restructurare. Acel program de restructurare nu a fost făcut, în 2018 CEH a intrat în insolvență, și acum Complexul este în procedura de reorganizare, iar Comisia Europeană a cerut returnarea ajutorului de stat și este acum condusă de un administrator judiciar și un alt administrator special din partea Ministerului Energiei. De ce s-a ajuns la neplata salariilor? Pentru că din producția de cărbune și din vânzarea de energie electrică nu au ajuns veniturile pentru plata salariilor. Soluția este pe ordonanța 60, procedura este destul de stufoasă. Am urnit-o din loc, suntem de o săptămână în discuții cu experții să facem reorganizarea CEH, asta înseamnă că termocentrala de la Paroseni care este retehnologizata impreuna cu cele 4 mine este un activ functional energetic, va fi data in plata catre ANAf, ANAF o transmite catre Ministerul Energiei care o capitalizeaza si o repune in circuit.
Maine la ora 10.00 mă întâlnesc cu o delegație a liderilor din Valea Jiului, vin oamenii la minister să discute. Azi, în ședinta de guvern am modificat prin ordonanță legea prin care statuta ca fondul de garantare a creantelor salariale și companiile în insolvență erau excluse. Permitem acum să se poată achita până la 3 salarii restante”, a declarat ministrul Energiei la Antena 3.