Potrivit ministrului Virgil Popescu, România nu este deocamdată în situaţia de a fi obligată să reducă consumul de energie cu 15%, la fel cum deja procedează mai multe state europene, deoarece ţara noastră ar avea rezerve suficiente, nefiind astfel dependentă de importuri.
„S-a discutat (n.r. în şedinţa de Guvern) o prevedere care va modifica legea rezervei de energie. Practic directiva modifica metoda de calcul a rezervei de stocare. Se stabileste ca stocurile minime sa se constituie pana la cel tarziu 31 iulie si sunt pastrate pana la 30 iunie anul urmator. Este o lege obligatorie, ca stat membru al UE.
Evident ca lucram la un plan pentru eventualitatea reducerii consumului, dar trebuie sa facem niste distinctii. Fiecare stat are dreptul ca, voluntar, sa treaca la reducere. Deci nu vedem in acest moment motive sa reducem, gradul de umplere al rezervelor este la 59,8%.Ttinta noastra la 1 august era de 46%. Aceasta diferenta se scade dintr-o posibila reducere, astfel incat la acest moment nu vedem de ce ar fi nevoie. Asteptam de la CE modul de calcul, pentru ca nu era trecut in regulament. Noi lucram in paralel, suntem in legatura permanenta cu Bruxelles.”, a declarat Virgil Popescu.
Ministrul Energiei a vorbit şi despre ideea lansată de PSD, a suprataxării profitului companiilor din domeniul energetic.
„Suprataxarea nu este domeniul de activitate al Ministerului Energiei, intra in atributiile altui minister. Ati vazut ca premierul Ciuca a transmis ANRE si ANAF sa verifice daca exista practici neconforme in energie. Reglementarea pietei, dupa o eventuala decizie, nu o face Ministerul Energiei, ci ANRE. Eu sustin orice decizie politica a coalitiei.”, a adăugat Popescu.
Virgil Popescu susţine că măsura compensării la pompă cu 50 de bani per litru de carburant a avut efecte vizibile, preţul fiind acum mai mic decât cel de la momentul începerii crizei.
„Pretul la pompa a ajuns mai mic decat cel de cand au inceput scumpirile. Nu as vrea sa fac predictii si nimeni nu poate, intr-o piata atat de volatila. Masura compensarii la pompa s-a vazut ca a functionat, intr-un parteneriat guvern-industrie, iar preturile au scazut.”, a declarat Popescu.
Ministrul Energiei a răspuns şi declaraţiilor primarului Capitalei Nicuşor Dan, care a atenţionat că fără sprijinul Guvernului bucureştenii vor avea o nouă iarnă foarte grea. De asemenea, Virgil Popescu i-a îndemnat, încă o dată, pe români să facă economie de energie de câte ori este posibil.
„Eu nu m-am intalnit (n.r. cu Nicuşor Dan), nu stiu daca a mers la minister. Cred ca intrebarea trebuie adresata primarului. Intreaga distributie de agent termic este in grija primariei. Cred ca primaria Bucuresti este cea mai bogata din tara si cred ca a avut sprijinul guvernului de fiecare data, prin ELCEN. Problema primariei este ca trebuie sa-si achite datoriile catre ELCEN.
Cred ca ar trebui sa facem un mimin efort de economisire. Sa inchidem un bec dintr-o camera cand iesim, sa nu lasam apa calda sa curga daca nu e cazul etc. Eu fac parte din generatia care a suferit din cauza acelor restrictii, dar cred ca trebuie sa ne obisnuim incet-incet.”, a mai spus Virgil Popescu.