Virgil Popescu, membru marcant al Guvernului Ciucă, îi îndemnaă pe români să nu plătească facturile mari, chiar dacă există riscul să rămână fără gaze şi electricitate. Întrebat ce putem face în cazul unor facturi mari, ministrul Energiei Virgil Popescu îi sfătuiește pe români să nu plătească acele facturi care au erori de calcul şi vin cu sume inexplicabil de mari.
„Prețul pentru energie electrică și gaz natural este protejat pentru populație la nivelul anului trecut. În mod normal, pe consumuri normale, facturile nu ar trebuie să fie mai mari faţă de acum un an sau acum doi ani de zile. De aceea am plafonat la 68 de bani pentru primii 100 KWh, la 80 de bani primii 255 de KWh. Aproape 90% din populație are un preț foarte bun la electricitate și la gaz. Nu există plafon ca anul trecut și prețul este de 31 de bani indiferent de plafon. Pot să existe cazuri de greșeli de citire, factura eronată. Oamenii să nu plătească facturi greșite.
Virgil Popescu a găsit soluţia pentru frigul din casele românilor: „Eu în casă stau îmbrăcat în blugi, indiferent de anotimp”
Îți dai seama în funcție de cum ai plătit înainte şi te îndrepți la furnizor și apoi la ANRE”, a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei, la A3.
Consumatorii care au primit facturi greșite la energie şi gaze pot evita plata acestora. Iată ce avem de făcut şi unde putem contesta suma. Furnizorul are la dispoziție, atenție, 15 zile să ne răspundă la această contestație, să vină să verifice. Foarte important, în aceste 15 zile nu ar trebui să fie puse penalități și nici nu vă poate deconecta de la curent sau de la gaze.
Al doilea pas pe care puteți să îl faceți este să depuneți o reclamație la Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) care, dacă observă că situaţia este fie un caz singular, fie un fenomen, poate să investigheze acel furnizor sau distribuitor
Atenție, ANRE trebuie să vă răspundă în termen de 60 de zile la această reclamație, timp în care pot să ia și măsuri.
Mai exact, dacă descoperă că furnizorul a emis o factură greșită poate să-l amendeze sau poate merge chiar și mai departe să aibă controale la acel furnizor sau distribuitor.
Și ultimul pas, dacă aveți probleme cu contractul, de exemplu, nu au fost respectate anumite lucruri din contractul pe care îl aveți cu furnizorul de gaze sau de electricitate, trebuie să depuneți și o plângere la ANPC, care poate merge în control să vadă dacă v-au fost respectate drepturile și dacă ați fost facturat corect. În cazul în care nu putem rezolva problema prin intermediul pașilor descriși, ne putem adresa unei instanțe de judecată.
ANPC: Consumatorii sunt insuficient informaţi de către furnizorii de energie cu privire la importanţa transmiterii indexului/ ANPC va propune ANRE introducerea unui sistem de semnalizare a prezenţei fizice, pe teren, a cititorului de contor
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că, în urma controalelor referitoare la modul în care sunt calculate facturile la energie, a concluzionat că sunt informaţi insuficient consumatorii de către furnizorii de energie privind importanţa transmiterii indexului, dar şi că există personal insuficient al acestor operatori pentru citirea contoarelor. ANPC a menţionat că va propune ANRE introducerea unui sistem de semnalizare a prezenţei fizice, pe teren, a cititorului de contor.
Facturile bubuie bugetul românilor, iar politicienii au sfaturi hilare. Nicuşor Dan ţine bebeluşul în frig, Virgil Popescu pune becuri cu led, Rareş Bogdan e de acord cu duşul în doi, iar Falcă mai stinge din becurile de la baie
ANPC a prezentat, marţi, cauzele cele mai frecvente ale nemulţumirilor din ultima periodă legate de calcularea facturilor la energie.
“Consumatorii sunt insuficient informaţi de către furnizorii de energie cu privire la importanţa transmiterii indexului către aceştia, periodic, şi la consecinţele neducerii la îndeplinire a acestui act. Lipsa personalului sau existenţa unui personal insuficient pentru citirea contoarelor/indexului consumat, pentru o verificare a transmiterii valorii corecte a acestuia, astfel încât facturile să poată fi calculate pe baze corecte de consum”, a transmis ANPC.
ANPC a menţionat că va propune Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) introducerea unui sistem de semnalizare a prezenţei fizice, pe teren, a cititorului de contor, astfel încât consumatorul să fie informat asupra momentului citirii indexului de consum.
ANPC consideră, însă, că soluţia cea mai simplă pentru rezolvarea problemei calculului facturilor la energie ar fi respectarea Legii nr. 123/2012, art. 66, alin. 4 care prevede că: ”… ANRE poate aproba devansarea aplicării calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă, în condiţiile unor analize cost-beneficiu ce demonstrează existenţa avantajelor şi la nivelul consumatorilor, iar alegerea acestei soluţii este mai avantajoasă decât cea a instalării contoarelor clasice”.
“Cu toate că la alin. 1 al Legii nr. 123/2012, art. 66, se vorbeşte despre rentabilitate din perspectiva operatorului economic, alin. 4 subliniază faptul că, în această situaţie, cel mai important este consumatorul şi drepturile acestuia”, a mai menţionat ANPC.
Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat că instituţia pe care o conduce supraveghează piaţa. ”Alături de colegii noştri de la ANRE, supraveghem piaţa şi căutăm soluţii pentru a nu mai întâmpina, pe viitor, situaţii similare. Fie şi doar un singur consumator vătămat, pentru noi nu reprezintă puţin”, a afirmat Horia Constantinescu.