Ministrul Economiei a fost chemat în Parlament de grupul deputaţilor USR, iar tema dezbaterilor este „Măsurile economice post-COVID şi perspective de însănătoşire a economiei româneşti”.
În cadrul dialogului, ministrul Economiei, Virgil Popescu, susţine că momentul pentru liberalizarea pieţei energiei este unul „prielnic”, având în vedere preţul scăzut pe pieţele europene.
„Nu cred că există un moment mai prielnic decât acuma de liberalizare a pieţei la gaze naturale, când preţul pe pieţele europene şi regionale este jos. (…) Desigur, am văzut reacţii ale furnizorilor sau non-reacţii ale anumitor furnizori care nu doresc să scadă preţul la gaze, doresc să menţină aceeaşi ofertă la acelaşi preţ. Or, după mine nu e un comportament corect în piaţă; dacă cumperi mai ieftin e normal să vinzi mai ieftin. De aceea avem Legea concurenţei care ne va permite, în cazul în care vedem că acest comportament continuă, să intervenim şi pe baza Legii Concurenţei să-i obligăm pe acei furnizori, până piaţa se aşază, timp de şase luni de zile, să-şi modifice ofertele în aşa fel încât să intre şi alţi competitori pe piaţă”, a afirmat ministrul Economiei, luni, în Parlament, unde a fost invitat la „Ora Guvernului”.
Ministrul a mai spus că sunt unii operatori de pe piaţă care se opun legii printr-un lobby puternic, pentru a putea să practice în continuare preţuri mari, deşi cumpără ieftin de pe piaţa europeană.
„Am promis prin programul de guvernare că vom scădea preţurile. În urma liberalizării veţi vedea că de la 1 iulie va scădea preţul la gaze naturale, indiferent dacă unii furnizori vor scădea acest lucru acum sau o vor face de la 1 iulie sau după 1 iulie, imediat. Faptul că ei oferă aceleaşi preţuri în facturi sau cu doi lei în bătaie de batjocură, asta nu înseamnă că aşa vor rămâne lucrurile”, a adăugat Virgil Popescu.
Ministrul mai promite că autorităţile vor începe „efectiv” construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă, susţinând că, după renunţarea la negocierile cu consorţiul chinez China General Nuclear, există „o strategie” în privinţa dezvoltării centralei.
„Am spus-o de nenumărate ori: cred că şapte ani de zile înţepeniţi într-un proiect care nu a mers mai departe trebuie să înceteze. De aceea am luat decizia de a mandata în AGA reprezentantul Ministerului să voteze pentru finalizarea negocierilor cu compania chineză, consorţiul chinezesc. Acest lucru s-a întâmplat şi de aceea Consiliul de Administraţie este mandatat să găsească o nouă strategie şi vă asigur că veţi vedea că avem această strategie şi în perioada imediat următoare veţi vedea că ne vom apuca efectiv, până la urmă, de pornirea construcţiei reactoarelor 3 şi 4”, a afirmat ministrul Economiei.
Citeşte şi: Florin Cîţu, chemat la audieri în comisia economică şi în cea de buget din Senat