”România şi Bulgaria vor relua negocierile pentru a construi hidrocentrala de la Turnu Măgurele – Nicopol. Proiectul hidrotehnic va avea 840 MW putere instalată, din care 420 MW partea românească, cu o producţie totală de 4400 GW pe an, respectiv 2200 GW pentru România”, a scris, marţi, pe Facebook, Vorgil Popescu.
Ministrul Energiei anunţă că a convenit cu ministrul Energiei din Bulgaria Rosen Hristov că este ”un proiect necesar, foarte important pentru asigurarea independenţei şi securităţii energetice”.
”Am purtat aceste discuţii cu ministrul Hristov la cea de-a 26-a Conferinţă organizată de Institute of Energy for South-East Europe cu tema „Energy & Development 2022», de la Atena”, a mai anunţat ministrul.
Complexul Hidrotehnic Turnu-Măgurele-Nicopol nu e un proiect nou. Primele studii pentru această hidrocentrală, care să fie realizată împreună cu Bulgaria, au fost făcute încă din anii 60. Atunci se numea Cioara-Belene, numele actual fiind preluat din anul 1972. În 1975 a fost semnat la Bucureşti acordul dintre România şi Bulgaria pentru realizarea şi exploatarea Complexului hidrotehnic Turnu Măgurele-Nicopol, iar trei ani mai târziu proiectul tehnic comun.Tot atunci au fost inaugurate şi lucrările, care s-au oprit, însă.
Directorul Hidroelectrica, Bogdan Badea, spunea acum patru ani că proiectul este unul benefic pentru România, iar compania este pregătită să participe la realizarea lui, dar atrăgea atenţia că este nevoie de un nou acord între state.
„Proiectul hidrotehnic Turnu Măgurele – Nicopol este unul de maximă importanță pentru noi. Este o investiție benefică atât României cât și Bulgariei, care ar implica alocarea a cca. 1.535 milioane de euro de către partea română. Cei 810 MW putere instalată ar adăuga la capacitatea de producție zonală și, de asemenea, ar aduce ambele state mai aproape de ținta europeană stabilita pentru 2030 privind cota de 35% energie regenerabilă din total energie produsă. Realizarea investiției implică semnarea unui acord diplomatic, însă – odată ce voința statelor va fi exprimată, Hidroelectrica este pregătită să participe la proiect”, a spusatunci Badea.
Citește și Ministrul Energiei a dezvăluit cum se încălzește iarna! Cum reușește Virgil Popescu să facă economie