Virgil Popescu a afirmat că România este unul dintre cele mai puţin dependente state de gazul rusesc, „aşa că nu există motive de panică, avem suficiente stocuri”.
„Noul act de şantaj al Rusiei a fost livrat sub forma decretului care prevede că plata pentru gazele furnizate de Gazprom ar trebui făcută în ruble pentru contractele de export către ţări neprietenoase. În primul rând, România susţine luarea unei poziţii unitare a UE ca răspuns în faţa acestui nou gest de agresiune mascată. Trebuie să fim solidari şi uniţi pentru a dovedi, din nou, că nu ne lăsăm cumpăraţi la bucată! Alături de statele membre ale Uniunii Europene vom avea o poziţie comună, iar în acest moment se face o analiză juridică la nivelul tuturor statelor UE, pe marginea acestei decizii anunţată de Federaţia Rusă. Am un mesaj şi pentru cetăţeni: România este una dintre cele mai puţin dependente state de gazul rusesc. Aşa că nu există motive de panică, avem suficiente stocuri”, a scris Virgil Popescu, pe Facebook.
Ministrul Energiei a ţinut să precizeze că „nici statul român şi nici companiile nu au contracte cu Gazprom, ci există intermediari ai companiei ruseşti care vând gaze în România”.
„Cu privire la soluţiile pe termen scurt, mediu şi lung Uniunea Europeană lucrează la operaţionalizarea unei platforme pentru achiziţionarea în comun a gazelor naturale. De asemenea, aş dori să precizez că în ultimele luni am avut numeroase discuţii pentru a ajunge să avem surse de aprovizionare şi rute de transport diversificate. Suntem foarte aproape să finalizăm aceste acorduri. În plus, vom demara în curând investiţii pentru creşterea surselor de producţie de energie, cu finanţare din PNRR şi Fondul pentru modernizare”, a completat ministrul Energiei.
De asemenea, Virgil Popescu a anunţat că românii beneficiază în continuare de măsuri de ajutor pentru plata facturilor la energie. Începând de astăzi până anul viitor, 31 martie 2023, se aplică următoarele măsuri:
Prețuri plafonate pentru consumatorii casnici:
ENERGIE ELECTRICĂ
a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
GAZE NATURALE
PREȚ REGLEMENTAT de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus
Au fost adoptate măsuri și pentru consumatorii non – casnici, care beneficiază de plafonarea prețurilor finale facturate pentru energie electrică și gaze naturale, excepție fiind marii consumatori care vor beneficia de schema specifică industriei
ENERGIE ELECTRICĂ
preț de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus
GAZE NATURALE
preț de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru cei cu un consum anual de cel mult 50.000 MWh.
CET-urile vor cumpăra gaze naturale la preț reglementat de 250 lei /MWh.