Oamenii de știință avertizează cu privire la pandoravirus. Virușii expuși de gheața topită ar putea aduce noi pandemii distrugătoare pe glob. Șapte viruși din permafrostul siberian (strat de sol și de roci care nu se dezgheață nici în timpul verii) au fost reînviați și replicați în laborator, potrivit Daily Mail.
Printre aceștia se află și Pandoravirus Yedoma, înghețat timp de 48.500 de ani. Cel mai tânăr virus readus la viață a fost înghețat 27.000 de ani. Totuși, aceștia nu sunt cpnsiderați un risc pentru oameni, chiar dacă oamenii de știință avertizează că alți viruși expuși de gheața topită ar aduce efecte dezastruase care vor conduce spre noi pandemii.
Acest pandoravirus a fost numit după cutia Pandorei, are dimensiuni gigante și a fost descoperit în 2013 pentru prima dată. Este al doilea ca mărime fizică dintre toate genurile virale cunoscute după pitovirus.
Pandoravirusul are un micrometru lungime și 0,5 micrometru lățime, fiind vizinil cu un microscop cu lumină. Exemplarul a fost găsit în permafrost la 16 metri sub fundul unui lac în Yukechi Alas, din Rusia.
Peste 60% din teritoriul Rusiei este perfafrost, iar odată cu încălzirea globală, pământul începe să se dezghețe, ieșind la suprafață animale și obiecte înghețate de mii de ani.
Jean-Michel Claverie avertiza în 2021 că bacteriile din permafrost vor reînvia. Cercetătorul a descoperit un pitovirus care a început să atace și să omoare amibe. Chiar dacă este inofensiv pentru oameni, Claverie spune că virușii înghețați de mulți ani pot începe să reinfecteze gazdele.
Citește și: Gripa tomatelor, un nou virus foarte contagios, se răspândește în rândul copiilor. Care sunt simptomele