Pacienții care au decedat din cauza virusului A/H1N1 nu fuseseră vaccinați contra acestei boli și „au apelat, în general, târziu la doctor”, potrivit informațiilor furnizate de ministrul sănătății de la Moscova, Veronika Skvortsova.
„Desigur, fiecare viață de om este neprețuită, dar situația nu trebuie să fie exagerată. În 2009, când am avut o epidemie de gripă porcină, au murit 687” de oameni în Rusia, a ținut să sublinieze demnitarul.
Totodată, ministrul a estimat că frecvența îmbolnăvirilor cu A/H1N1 va atinge punctul maxim în cursul actualei și viitoarei săptămâni, pentru ca apoi să scadă, iar epidemia să ia sfârșit spre finalul lunii februarie.
Virusul A/H1N1 nu a suferit mutații față de anul 2009, așa încât autoritățile dispun de toate resursele necesare pentru a face față epidemiei, a asigurat Veronika Skvortsova.
În prezent, „este vorba despre o gripă care duce rapid la pneumonie și poate să producă și alte afecțiuni infecțioase”, a avertizat în presa locală Alexei Yakovlev, medicul-șef al Spitalului Clinic Botkin din Sankt Petersburg.
Peste 800 de școli și licee din Rusia au fost închise în aceste zile și se află în carantină din cauza gripei porcine.
Citeşte şi Gripa revine: 12 cazuri diagnosticate până în prezent la nivel naţional, majoritatea cu AH1N1