Virusul care îţi blochează telefonul. Numărul de victime a crescut de 10 ori

Experţii Kaspersky Lab au descoperit o variantă a troianului bancar Gugi, care poate învinge setările de securitate ale noului Android 6, concepute pentru a bloca atacurile de phishing şi ransomware. Acest troian modificat îi forţează pe utilizatori să-I dea dreptul de a se substitui unei aplicaţii autentice, de a trimite şi vizualiza SMS-uri, de a face apeluri telefonice şi multe altele. Este răspândit prin tehnici de social engineering şi este tot mai folosit de către infractorii cibernetici: în perioada aprilie – începutul lui august 2016, numărul de victime a crescut de 10 ori.
Iulian Tudor
08 sept. 2016, 07:48
Virusul care îţi blochează telefonul. Numărul de victime a crescut de 10 ori

Scopul troianului Guji este să fure datele de identificare ale utilizatorilor, substituind aplicaţiilor bancare legitime unele de phishing, şi informaţiile privind cardurile de credit, controlând aplicaţia Google Play Store, scrie capital.ro. La sfârşitul anului 2015, a fost lansată versiunea 6 de Android, cu noi setări de securitate, create pentru a bloca astfel de atacuri. Printre altele, aplicaţiile au acum nevoie de permisiunea utilizatorului pentru a schimba setările altor aplicaţii şi trebuie să solicite aprobarea pentru acţiuni cum ar fi expedierea de SMS-uri şi apeluri voce, prima dată când vor să le acceseze.

Experţii anti-malware ai Kaspersky Lab au descoperit o nouă variantă a troianului Gugi, care reuşeşte să treacă de aceste două noi funcţionalităţi.

Citeşte şi O femeie a intrat în panică după ce a primit un telefon şi 48 de SMS-uri de la „Satana”. „Credeam că visez..”

Infectarea iniţială cu troianul modificat are loc prin intermediul unor tehnici de social engineering, de obicei cu un SMS spam care îi încurajează pe utilizatori să dea click pe un link compromis. Atunci când este instalat pe un dispozitiv, troianul caută să obţină drepturile de acces de care are nevoie. Când este gata, programul malware afişează următorul mesaj pe ecranul utilizatorului: „necesită acord suplimentar pentru utilizarea de grafice şi ferestre”. Nu există decât o variantă de răspuns: „Accept.”

Atunci când utilizatorul dă click pe acest buton, apare un ecran care solicită permisiunea să preia controlul aplicaţiei. După ce primeşte permisiunea, troianul va bloca ecranul dispozitivului, cu un mesaj în care solicită drepturi de administrator al dispozitivului infectat, iar apoi va cere permisiunea să trimită şi să vizualizeze SMS-uri şi să facă apeluri.

Dacă nu primeşte toate permisiunile de care are nevoie, va bloca total dispozitivul infectat. În acest caz, singura opţiune a utilizatorului este să dea „reboot” în „safe mode” şi să încerce să dezinstaleze troianul, ceea ce va fi mult mai greu dacă a obţinut deja drepturile de administrare a dispozitivului infectat.

În afara acestor metode de evitare a măsurilor de securitate şi a altor câtorva caracteristici, Gugi este un troian bancar tipic: fură datele de autentificare financiară, SMS-urile şi persoanele de contact, face cereri USSD (Unstructured Supplementary Service Data) şi trimite SMS-uri, în funcţie de solicitările făcute de serverul de comandă. Până acum, 93% dintre utilizatorii atacaţi cu troianul Guji sunt din Rusia, dar numărul victimelor este în creştere. În prima jumătate a lunii august 2016, erau de 10 ori mai multe victime decât în aprilie 2016.

„Securitatea cibernetică este o cursă fără sfârşit. Sistemele de operare, cum este Androidul, îşi actualizează permanent funcţionalităţile de securitate pentru a face viaţa infractorilor cibernetici mai grea şi pe a clienţilor mai sigură. Infractorii cibernetici sunt neobosiţi în tentativele lor de a găsi noi modalităţi de atac, iar industria de securitate este la fel de ocupată, încercând să îi împiedice. Descoperirea troianului Gugi modificat este un bun exemplu în acest sens. Făcând publică ameninţarea, putem s-o neutralizăm şi să contribuim la siguranţa utilizatorilor, a dispozitivelor şi a datelor lor”, a spus Roman Unucheck, Senior Malware Analyst, Kaspersky Lab.

Citeşte şi Uimitor! Ce arată ultima cifră a numărului tău de telefon! Ai curaj să vezi?

Kaspersky Lab le recomandă utilizatorilor de dispozitive cu sistem Android să ia următoarele măsuri pentru a se proteja de troianul Gugi şi de alte programe malware:

• Nu acordaţi, automat, permisiuni şi drepturi atunci când o aplicaţie le solicită – gândiţi-vă ce vi se cere şi care sunt motivele.
• Instalaţi o soluţie antimalware pe toate dispozitivele şi păstraţi sistemele de operare actualizate.
• Nu daţi click pe link-uri din mesaje primite din partea unor persoane necunoscute sau, în mod neaşteptat, de la cunoscuţi.
• Fiţi precauţi întotdeauna atunci când vizitaţi site-uri: când ceva pare suspect, sunt şanse chiar să fie.
Familia troianului bancar Gugi pentru Android este cunoscută din decembrie 2015. Produsele Kaspersky Lab detectează toate modificările familiei malware de troieni Gugi.

 

Spynews
Laura Cosoi, primul interviu după ce a devenit mamă pentru a patra oară. Frumoasa prezentatoare TV s-a întors deja pe platourile de filmare / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât costă să urci și să cobori cu telecabina din Bușteni la Babele. Mai ieftină e o noapte de cazare la munte: ”Se acceptă și plata cu credit?”
Capital.ro
S-a dat ordinul de la UE. A intrat în vigoare obligatoriu și în România. S-a pus limită
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
REGULĂ NOUĂ în aeroporturi! Intră în vigoare în câteva zile
Adevarul
„Ilegalii“, cei mai îndrăzneți spioni ai Rusiei și misiunea lor de un secol de a infiltra Occidentul
Spynews
Cine este și cum arată soția lui Adrian Nartea, Alina Ferinceac. Imagini de colecție cu cei doi
Spynews
Împăcați, dar pe ascuns! Cum au încercat Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău să fenteze paparazzii! I-am prins la întoarcerea din escapada secretă /VIDEO SAVUROS
Evz.ro
Erori în deciziile de recalculare. Începe calvarul pensionarilor
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
Gică Hagi, bunic?! Soția lui Ianis dă semne că așteaptă barza
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Câte grame de aur conține, de fapt, o medalie de aur de la JO 2024! Elementul care i-ar putea ridica valoarea, în timp, este o bucată din Turnul Eiffel
Capital.ro
Cutremur pentru Elena Udrea. Motivul real al condamnării: Credeau că...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cum au murit, de fapt, Alexandra și Alin! Sfâșietor ce a filmat camera de bord
substantial.ro
Liderul Hamas Ismail Haniyeh asasinat la Teheran de agenți recrutați de Mossad
MediaFlux
AFARĂ din SCHENGEN! Uniunea Europeană e pe cale să ia o decizie istorică
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!