Virusul care omoară mii de femei din România. Vorbim de cancerul de col uterin, o boală agresivă, care ucide în special femeile care încă sunt tinere.
Este singura formă de cancer pentru care există un vaccin. Imunizarea trebuie făcută între 11 și 14 ani pentru eficiența maximă. Statul român se tot chinuie, din 2008, să realizeze o campanie de succes.
Vaccinul anti-HPV este unul care datează de ani de zile. Eficiența serului este aproape de 100%, dacă este făcut între 11 și 14 ani. Poate fi administrat și fetelor peste 14 ani, chiar și băieților, dar în România, programul național de vaccinare nu cuprinde încă aceste categorii, așa că părinții trebuie să îl cumpere din farmacie. Lucru pe care l-a făcut și Ana Măiță. Este președinta Asociației Mame pentru Mame, are 2 băieți de 11 și 13 ani, pe care i-a vaccinat și luptă că programul de imunizare anti HPV să fie extins și la băieți, dar și la fetele care au peste 14 ani, spune Digi24.ro.
Citeşte şi: STUDIU: Nivelul de anticorpi scade, în medie, cu 66% la trei luni de la vaccinarea anti-COVID, însă răspunsul imun rămâne puternic
Ana Măiță, președinta Asociației Mame pentru Mame: „M-am hotărât când am văzut cât de mari sunt dramele când aceste cancere se întâmplă, fie la femei sau bărbați.
Când am avut în consiliere paliativă, adică pentru finalul vieții, o mamă de nici 35 de ani, care lasă în urmă un bebeluș de nici 2 ani, care înțelegea că urmează să moară și că nu are scăpare din cauza unui cancer provocat de infecția cu HPV. Mi-a mărturisit că cea mai mare temere a ei nu e moartea, ci temerea că nu va fi ținută minte de copilul ei, pentru că era prea mic ca să-și formeze amintiri cu ea”.
Serul conține 9 tulpini ale virusului HPV, cele mai periculoase. Dacă avem deja virusul, nu ne protejează de tulpinile existente, dar ne ferește de celelalte.