Virusul care se răspândește în China a fost confirmat și în România. Pacienta, o femeie de 67 de ani din Bihor care nu a călătorit în străinătate

Caz de îmbolnăvire cu metapneumovirus uman, virus respirator care se răspândeşte în China, confirmat în Bihor – Pacienta, o femeie de 67 de ani care nu a călătorit în străinătate
Filip Stan
08 ian. 2025, 21:43
Virusul care se răspândește în China a fost confirmat și în România. Pacienta, o femeie de 67 de ani din Bihor care nu a călătorit în străinătate

Virusul periculos din China a ajuns şi în România. Medicul şef al DSP Bihor, dr. Călin Sonea, a anunţat, miercuri, confirmarea unui caz de metapneumovirus uman (HMPV), virusul respirator care se răspândeşte în nordul Chinei, în special în rândul copiilor sub 14 ani. Pacienta, în vârstă de 67 de ani nu a călătorit în străinătate, este în spital, izolată şi este în stare bună.

”Azi a fost confirmat primul diagnostic de HMPV la un pacient din Bihor, în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino”, a declarat, miercuri, pentru Bihoreanul, medicul şef al DSP Bihor, dr. Călin Sonea.

Potrivit acestuia, pacienta este o femeie de 67 ani din Oradea care nu a călătorit în afara ţării. Ancheta epidemiologică urmează să stabilească modul în care s-a îmbolnăvit.

Primele simptome au apărut în 26 decembrie, femeia este în spital, izolată şi se simte bine.

Virusul, care a fost identificat pentru prima dată în 2001, ridică îngrijorări în rândul experţilor pe fondul unei creşteri globale a infecţiilor respiratorii în această iarnă. În prezent nu există vaccinuri pentru HMPV, dar mai multe sunt în curs de dezvoltare, inclusiv unele care ar putea proteja atât împotriva acestuia, cât şi a virusului respirator sinciţial (VRS). Spre deosebire de coronavirusul care a provocat pandemia Covid-19 în 2020, HMPV este un virus cunoscut, care face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator sinciţial.

Dr. Craiu, despre HMPV, virusul din China care se răspândește și în România: Imunitatea pentru acest virus „nu ține”, boala se poate repeta oricând

Cu toate acestea, el prezintă un risc pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi bebeluşii, persoanele în vârstă şi cele cu un sistem imunitar slăbit. De asemenea, are unele caracteristici care îl pot face mai dificil de depistat decât alte virusuri.

Virusul provoacă simptome asemănătoare răcelii sau gripei, cum ar fi tuse, secreţii nazale, congestie şi dificultăţi de respiraţie, după care oamenii se recuperează de obicei în câteva zile. Cu toate acestea, unele infecţii pot fi grave, necesitând spitalizare.

Copiii şi adulţii în vârstă sunt mai susceptibili de a fi spitalizaţi cu HMPV, care poate provoca, de asemenea, boli mai grave la persoanele cu deficienţe ale sistemului imunitar sau afecţiuni pulmonare cronice.

Citește și: Gripa face ravagii în România. Numărul cazurilor a explodat, trei oameni au murit într-o săptămână

Ce este HMPV, virusul care se răspândeşte rapid în China? Cum se manifestă şi cum poate fi prevenit

Ce este HMPV, virusul care se răspândeşte rapid în nordul Chinei? Cum se manifestă şi cum poate fi prevenit

HMPV face parte din aceeaşi familie cu virusul sinciţial respirator (RSV) şi a apărut cel puţin din 2001, când a fost identificată pentru prima dată în Ţările de Jos. Virusul provoacă simptome asemănătoare gripei sau răcelii, dar care poate creşte riscurile sau duce la complicaţii mai grave precum bronşita sau pneumonia, scrie The Guardian.

În prezent, numărul cazurilor persoanelor cu HMPV este în creştere în nordul Chinei, în special în rândul copiilor.

Ce simptome are HMPV

Simptomele HMPV sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli sau gripe şi este unul dintre mai mulţi viruşi adunaţi adesea sub o definiţie largă a „răcelii comune”, a declarat Dr. Jacqueline Stephens, lector superior în domeniul sănătăţii publice la Universitatea Flinders din Australia.

HMPV se poate răspândi de la o persoană infectată la alte persoane prin tuse, strănut sau contact personal. Unele simptome comune includ:

-Tuse;

-Febră;

-Congestie nazală;

-Durere în gât;

-Dificultăţi de respiraţie.

Cine este vulnerabil în faţa HMPV

HMPV poate duce la boli mai grave precum bronşita şi pneumonia în rândul persoanelor în vârstă, al copiilor foarte mici şi al persoanelor imunocompromise.

În prezent, HMPV nu are un vaccin, însă „există unele vaccinuri în curs de dezvoltare”, a declarat profesorul Paul Griffin, director de boli infecţioase la Mater Health Services din Brisbane.

Centrul de control al bolilor (CDC) din China a avertizat populaţia să ia măsuri de precauţie în ceea ce priveşte sănătatea şi igiena, precum spălarea pe mâini şi evitarea aglomeraţiei. Totodată, CDC a respins afirmaţiile online privind spitalele copleşite şi temerile legate de o altă pandemie de tipul Covid-19.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Cum a reușit Constantin Enceanu să îi rămână fidel soției sale, deși avea gânduri de divorț. Cântărețul și-a salvat căsnicia
Bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
Fanatik.ro
Patru zodii care vor avea noroc pe toate planurile până pe 23 februarie. Chiar au dat lovitura
Capital.ro
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani și fac inspecția tehnică periodică
Playtech.ro
Cum poţi recupera banii cheltuiţi pe facturile uriaşe la încălzire dacă eşti chiriaş? Beneficiul de care ...
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Miezul interior al Pământului își schimbă forma, spun oamenii de știință. Care ar putea fi consecințele
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Meteorologii anunță vreme rece și schimbări semnificative până pe 10 martie. Când vor crește temperaturile în România
Spynews
Ce cadou refuză Radu Vâlcan să îi cumpere Adelei Popescu. Din ce motiv nu dorește să îi facă o surpriză
Evz.ro
Rugăciunea care se rostește pe 12 februarie. Ajută la alinarea bolilor și a suferințelor
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Anastasia, o tânără dansatoare din Ucraina, ar fi fost ucisă cu brutalitate de iubit. Tânărul ar fi încercat să-și pună capăt zilelor după gestul său
Cancan.ro
Felix ÎNȘELAT-O pe Răduleasca! Amanta a rupt tăcerea: un an de întâlniri ascunse, în hoteluri și pe barcă, în timp ce Mihaela trăia în iluzia fericirii
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are scăpare. IGPR a intrat pe fir: Este doar o chestiune de timp
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Ea e Anastasiia, tânăra ucisă de soț în Sectorul 1. Avea 27 de ani și era dansatoare. După crimă, bărbatul s-a aruncat în fața metroului
substantial.ro
Olivier Christen avertizează asupra intensificării amenințării jihadiste în Franța
MediaFlux
Peste un milion de pensii cresc cu 250 lei din luna aprilie! Daniel Baciu a explicat cine primește de fapt banii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio tezaur furat… Rezervele de aur din băncile ruseşti s-au redus la jumătate în 2024