Până sâmbătă, prezenţa virusului H7N9 la om era, oficial, limitată la trei provincii din estul ţării -Zhejiang, Jiangsu şi Anhui – şi la municipalitatea Shanghai, metropolă din estul Chinei. Sâmbătă a fost anunţat primul caz la Beijing, unde autorităţile au afirmat că o fetiţă în vârstă de şapte ani, ai cărei părinţi sunt comercianţi de păsări, era purtătoare a virusului şi a fost spitalizată. Starea ei s-a stabilizat.
Alte patru cazuri au fost semnalate duminică în Zhejiang, potrivit site-ului de microbloguri Weibo al unui cotidian regional. Cei patru pacienţi, o agricultoare în vârstă de 64 de ani şi trei pensionari în vârstă de 62, 75 şi, respectiv, 79 de ani, sunt în stare gravă, potrivit Zhejiang Daily, citat de Mediafax.
În total, de la anunţarea primului caz de infectare cu virusul H7N9, în urmă cu două săptămâni, au fost declarate contaminate 55 de persoane, dintre care 11 au decedat.
Risc de pandemie dacă virusul se modifică genetic
Înainte de cazurile înregistrate recent în China, tulpina H7N9 a gripei aviare nu s-a transmis la om. Ca şi în cazul tulpinii H5N1, cea mai comună, oamenii de ştiinţă se tem că o mutaţie a virusului ar putea conduce la transmiterea acestuia de la om la om, ceea ce ar putea declanşa o pandemie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a subliniat în această săptămână că nu există „niciun indiciu” în ceea ce priveşte transmiterea de la om la om a virusului.
Cele 19 persoane care se află în contact zilnic cu cei doi bolnavi din provincia Henan nu au prezentat niciun simptom, a anunţat China Nouă. Cei doi pacienţi sunt un bucătar în vârstă de 34 de ani, care se află în prezent în stare critică şi un fermier în vârstă de 65 de ani, a cărui stare s-a stabilizat.
Beijingul, care este o metropolă cu peste 20 de milioane de locuitori, situată în nordul Chinei, la peste 2.000 de kilometri de Shanghai, precum şi alte aflomeraţii urbane din China au luat măsuri pentru a limita extinderea bolii prin închiderea târgurilor de păsări vii şi interzicerea curselor de porumbei, o activitate populară în China. Autorităţile au sacrificat peste 500 de păsări în cartierul de la periferia Beijingului unde trăieşte familia fetiţei bolnave. Shanghai şi alte oraşe mari au decis sacrificarea a zeci de mii de păsări, măsuri care, alături de psihoză, aduc lovituri dure industriei avicole chineze.