Specialiştii AVERTIZEAZĂ. Un VIRUS foarte răspândit a devenit mai AGRESIV în ultimul an

Virusul hepatitei A a devenit mai agresiv în ultimul an faţă de acum doi-trei ani, a afirmat joi, managerul Institutului "Matei Balş", prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Iulian Tudor
06 nov. 2014, 12:54
Specialiştii AVERTIZEAZĂ. Un VIRUS foarte răspândit a devenit mai AGRESIV în ultimul an

Virusul hepatitei A a devenit mai agresiv. O perioadă a fost afară din peisaj, nu a generat infecţii care să ajungă să fie internate în spital. Virusul hepatitei A a stat puţin dat deoparte vreo doi-trei ani de zile, nu s-a prea auzit de el. De un an a început să reapară în circulaţie şi avem cazuri, sunt cu valorile transaminazelor de ordinul miilor, cam în jur de 3.000 de unităţi, ceea ce înseamnă că afectarea ficatului este una intensă. Ceea ce vedem în ultimul an sunt infecţii cu un nivel mare de transaminaze ceea ce înseamnă inclusiv distrugeri de celule hepatice„, a explicat Adrian Streinu-Cercel, potrivit Agerpres.

El a susţinut că este preferabilă vaccinarea împotriva virusurilor hepatice A şi B, pentru care există un singur vaccin, şi a menţionat că una dintre infecţiile cu virusul hepatic A este dischinezia biliară.

Aproximativ 80% dintre cei care au hepatită A nu află, duc boala pe picioare, sunt puţin obosiţi, trag de ei, îşi văd de treaba lor şi apoi, după circa 10 zile, totul intră într-un calm relativ. Norocul este că ei se vindecă în proporţie de 99%, doar un procent de 1% ajung să dezvolte boală cronică. Se vindecă în totalitate, dar ducând boala pe picioare. Este bine ca lumea să se vaccineze pentru hepatita A. Cam 80% dintre cei infectaţi nu îşi dau seama că au infecţie cu virusul hepatitei A şi, ca atare, nu ajung la doctor. Ajung la doctor cei care se îngălbenesc, care fac icter şi care reprezintă aproximativ 20% dintre cei infectaţi. În acea perioadă, ei sunt contagioşi. Orice infecţie la nivelul ficatului mai mult sau mai puţin lasă o mică cicatrice„, a atenţionat Streinu-Cercel.

Potrivit lui, virusul hepatitei A se transmite prin mâini murdare şi apă contaminată, prin sărut, contact sexual şi obiecte contaminate iar cele ale hepatitelor B şi C – prin sânge sau produse de sânge sau contact sexual neprotejat.

„În momentul de faţă ştim că virsul hepatitei C este un virus care poate fi scos din organism cu medicaţia pe care o avem. Aceasta este o infecţie care se vindecă în momentul de faţă în proporţie de peste 95-98% cu noile molecule. Aceste virus este pe primul loc în geneza cancerului hepatic. Costurile sunt uriaşe. Virusul hepatitei B nu poate fi scos din organism, putem să îl ţinem sub control pe toată perioada vieţii persoanei respective. Se vindecă cam în proporţie de 40-50% iar restul sunt purtători. 80% dintre cei cu virusul hepatitei C rămân purtători, mai devreme sau mai târziu dezvoltă boala cronică de ficat. După ce se dezvoltă boala cronică de ficat apare riscul de hepato-carcinom şi, respectiv, decesul. Virusul hepatitei A se vindecă spontan„, a afirmat şeful Institutului „Matei Balş”.

La rândul său, Amalia Năstase, din partea Fundaţiei „Renaşterea” pentru Sănătate, Educaţie şi Cultură, a spus că România este pe primul loc în Europa ca număr de cazuri de hepatită A.

Caravana de informare şi prevenţie a hepatitei A, B şi C poposeşte în Bucureşti, apoi în Iaşi, Timişoara, Cluj, Craiova. Programul este pilot, se desfăşoară timp de un an. Avem 1.000 de testări gratuite pentru depistarea hepatitei A, B şi C„, a subliniat Amalia Năstase.

CITEŞTE ŞI: Hepatita C, o boală fără simptome. Testarea anuală este principala măsură de depistare şi de prevenire

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Rețeta veche a sarmalelor românești. Secretele gospodinelor din Moldova
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
Cum pierzi moștenirea în România fără să-ți dai seama, din neatenție. Ce trebuie să faci, acceptarea tacită a succesiunii
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
SUA, gata să renunțe la eforturile de negociere a unui acord de pace Rusia – Ucraina. Trump are și alte priorități, anunță Rubio
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai