„Virusul hepatitei A a devenit mai agresiv. O perioadă a fost afară din peisaj, nu a generat infecţii care să ajungă să fie internate în spital. Virusul hepatitei A a stat puţin dat deoparte vreo doi-trei ani de zile, nu s-a prea auzit de el. De un an a început să reapară în circulaţie şi avem cazuri, sunt cu valorile transaminazelor de ordinul miilor, cam în jur de 3.000 de unităţi, ceea ce înseamnă că afectarea ficatului este una intensă. Ceea ce vedem în ultimul an sunt infecţii cu un nivel mare de transaminaze ceea ce înseamnă inclusiv distrugeri de celule hepatice„, a explicat Adrian Streinu-Cercel, potrivit Agerpres.
El a susţinut că este preferabilă vaccinarea împotriva virusurilor hepatice A şi B, pentru care există un singur vaccin, şi a menţionat că una dintre infecţiile cu virusul hepatic A este dischinezia biliară.
„Aproximativ 80% dintre cei care au hepatită A nu află, duc boala pe picioare, sunt puţin obosiţi, trag de ei, îşi văd de treaba lor şi apoi, după circa 10 zile, totul intră într-un calm relativ. Norocul este că ei se vindecă în proporţie de 99%, doar un procent de 1% ajung să dezvolte boală cronică. Se vindecă în totalitate, dar ducând boala pe picioare. Este bine ca lumea să se vaccineze pentru hepatita A. Cam 80% dintre cei infectaţi nu îşi dau seama că au infecţie cu virusul hepatitei A şi, ca atare, nu ajung la doctor. Ajung la doctor cei care se îngălbenesc, care fac icter şi care reprezintă aproximativ 20% dintre cei infectaţi. În acea perioadă, ei sunt contagioşi. Orice infecţie la nivelul ficatului mai mult sau mai puţin lasă o mică cicatrice„, a atenţionat Streinu-Cercel.
Potrivit lui, virusul hepatitei A se transmite prin mâini murdare şi apă contaminată, prin sărut, contact sexual şi obiecte contaminate iar cele ale hepatitelor B şi C – prin sânge sau produse de sânge sau contact sexual neprotejat.
„În momentul de faţă ştim că virsul hepatitei C este un virus care poate fi scos din organism cu medicaţia pe care o avem. Aceasta este o infecţie care se vindecă în momentul de faţă în proporţie de peste 95-98% cu noile molecule. Aceste virus este pe primul loc în geneza cancerului hepatic. Costurile sunt uriaşe. Virusul hepatitei B nu poate fi scos din organism, putem să îl ţinem sub control pe toată perioada vieţii persoanei respective. Se vindecă cam în proporţie de 40-50% iar restul sunt purtători. 80% dintre cei cu virusul hepatitei C rămân purtători, mai devreme sau mai târziu dezvoltă boala cronică de ficat. După ce se dezvoltă boala cronică de ficat apare riscul de hepato-carcinom şi, respectiv, decesul. Virusul hepatitei A se vindecă spontan„, a afirmat şeful Institutului „Matei Balş”.
La rândul său, Amalia Năstase, din partea Fundaţiei „Renaşterea” pentru Sănătate, Educaţie şi Cultură, a spus că România este pe primul loc în Europa ca număr de cazuri de hepatită A.
„Caravana de informare şi prevenţie a hepatitei A, B şi C poposeşte în Bucureşti, apoi în Iaşi, Timişoara, Cluj, Craiova. Programul este pilot, se desfăşoară timp de un an. Avem 1.000 de testări gratuite pentru depistarea hepatitei A, B şi C„, a subliniat Amalia Năstase.
CITEŞTE ŞI: Hepatita C, o boală fără simptome. Testarea anuală este principala măsură de depistare şi de prevenire