Virusul mutant se extinde. 17,8% din noile cazuri de COVID-19 în Italia sunt infectări cu varianta britanică a coronavirusului SARS-CoV-2, procent apropiat de cel întâlnit în restul Europei, unde această mutaţie ar putea deveni dominantă în lunile următoare, a anunţat vineri Ministerul italian al Sănătăţii, potrivit agenţiei EFE, anunță AGERPRES.
Această instituţie a realizat împreună cu alte organisme italiene o investigaţie în cadrul căreia personalul sanitar a selectat mostre de cazuri pozitive şi a secvenţiat genomul virusului. Au fost în total analizate 852 de mostre în 82 de laboratoare, din 16 regiuni şi provincii autonome ale Italiei.
Ministerul italian al Sănătăţii aminteşte că prevalenţa variantei britanice a coronavirusului este în Franţa de 20-25% şi de circa 20% în Germania, avertizând totodată că în Europa ”există o circulaţie intensă (virusul mutant), care probabil va ajunge să devină cea mai frecventă în lunile următoare”.
Cercetarea va fi repetată în zilele următoare ”pentru a verifica viteza de răspândire a variantei” coronavirusului descoperită în Marea Britanie la sfârşitul anului trecut.
Ministerul italian al Sănătăţii mai menţionează că ”virusul se află într-o mutaţie constantă şi au fost izolate sute de variante, dar majoritatea nu schimbă caracteristicile virusului” şi susţine că vaccinurile anti-COVID-19 deja create ”continuă să fie eficiente inclusiv împotriva virusului care a suferit mutaţii”.
Potrivit experţilor, mutaţia britanică a coronavirusului nu este mai letală decât variantele cunoscute anterior. Dar ea este mai contagioasă, iar în Marea Britanie, unde a devenit varianta dominantă, a crescut indirect mortalitatea ca urmare a suprasolicitării sistemului sanitar în urma creşterii numărului cazurilor de COVID-19.
Bilanţ vaccinare 12 februarie 2021: Aproape 40.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore
Covid-19 – Virusul ar putea „să rămână printre noi”, potrivit Centrului European al Prevenţiei şi Controlului Bolilor
Virusul „pare să fie foarte bine adaptat la oameni” şi este „probabil să rămână” în loc să dispară, spune directoarea Centrului European al Prevenţiei şi Controlului Bolilor (ECDC), Andrea Ammon, scrie AFP.
Lumea trebuie să se pregătească pentru ca maladia Covid-19 să rămână „printre noi”, a avertizat, vineri, directoarea Agenţiei europene însărcinată cu maladiile, într-un interviu pentru AFP, considerând că este „mai probabilă” această posibilitate.
„Acum pare că este mai probabil să rămână decât să dispară”, a declarat Andrea Ammon. „Mi se pare foarte bine adaptat la oameni. Deci, va trebui să ne pregătim ca virusul să rămână printre noi”, a adăugat ea.