Această sumă, acordată în cadrul programului de finanțare pentru cercetare și inovare în UE Horizon 2020, este destinată unor proiecte menite să probeze că există o legătură între virus și diferitele malformații cerebrale detectate la nou-născuți din Brazilia.
Dacă cercetătorii reușesc să demonstreze această legătură, atunci vor putea să treacă la lupta de combatere a Zika prin punerea la punct a unor instrumente de diagnosticare și prin testarea unor potențiale tratamente sau vaccinuri, a explicat marți CE într-un comunicat postat pe site-ul său.
Executivul european a amintit că, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), recenta explozie a numărului de malformații cerebrale grave la nou-născuții din Brazilia ar putea avea legătură cu virusul Zika.
Comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, Carlos Moedas, a declarat că aceste fonduri „vor satisface nevoile urgente ale cercetării privind noua amenințare globală pe care o reprezintă virusul Zika”. ”Acest lucru demonstrează încă o dată că suntem gata să facem față noilor epidemii, cum este cea legată de Zika, prin efectuarea unor cercetări rapide și eficiente”, a adăugat el, citat pe site-ul Comisiei Europene.
La rândul său, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a indicat, referitor la cazurile de cetățeni europeni care s-au întors contaminați din zone afectate de virus, că executivul UE „urmărește îndeaproape situația” și conlucrează cu Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor, cu OMS și cu statele membre pentru a pune în aplicare toate măsurile necesare astfel încât răspunsul la virus să fie consistent și bine coordonat.
Ministerul Sănătății, Serviciilor Sociale și Egalității din Madrid a anunțat luni că numărul cazurilor de infectare cu Zika în Spania este de 43, printre care cinci femei însărcinate. Toți pacienții s-au infectat în America Latină.